Σε τεντωμένο σχοινί επιχειρεί να ισορροπήσει η Κύπρος με τη Γερμανία να εκβιάζει με χρεοκοπία σε περίπτωση που δεν υπάρξει δήμευση των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ. Παρά τη θετική και υπό όρους απόφαση του Eurogroup είναι αμφίβολο αν η τρόικα που βρίσκεται στην Κύπρο θα συμφωνήσει με το εναλλακτικό σχέδιο-plan B που έχει προτείνει η Λευκωσία.
Κι αυτό τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκβιάζει με το δικό της τρόπο στέλνοντας σαφές τελεσίγραφο πώς τη Δευτέρα σταματάει η ρευστότητα προς της Κυπριακές τράπεζες.
Οι Γερμανοί που έως τώρα έχουν μπλοκάρει όλες τις εναλλακτικές προτάσεις, εκφράζει τώρα ενστάσεις και για την plan B που κατέθεσε η Κύπρος. Πρώτος έσπευσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών να διατυπώσει τις επιφυλάξεις του κατά πόσο αυτό εναλλακτικό σχέδιο εξασφαλίζει μακροπρόθεσμα την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Κύπρου, ενώ και η Μέρκελ επι της ουσίας απέρριψε την ιδέα του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης που προτείνει η Κύπρος για την εξοικονόμηση περίπου 2 δις ευρώ.
Ακόμη και ο Σούλτς, επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ βρήκε κάποια θετικά στο εναλλακτικό σχέδιο της Κύπρου, επισήμανε πώς θα πρέπει να υπάρξει δήμευση των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα χρέους.
Είναι προφανές πώς η Γερμανία επιμένει στη δήμευση των καταθέσεων, στοχεύοντας στα ρωσικά κεφάλαια που είναι κατατεθειμένα στην Κύπρο και εκβιάζει για επιστροφή στην αρχική απόφαση του Eurogroup. Η Λευκωσία σε αυτή τη φάση είναι ακόμη πιο αδύναμη μετά από σειρά λαθών της κυβέρνησης Αναστασιάδη και τη μη κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους.
Η Κυπριακή Βουλή συνεδριάζει σήμερα στις 10 για να ψηφίσει τα εννέα νομοσχέδια που αποτελούν ουσιαστικά το εναλλακτικό σχέδιο της Κύπρου. Το ένα αφορά στην ίδρυση ενός εθνικού ταμείου αλληλεγγύης, το δεύτερο επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε παρόμοιες περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, το τρίτο την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας. Το τελευταίο στην ουσία αφορά όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία θα “εξυπηρετηθούν” με την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια πως οι πολίτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή δανείων, θα χάσουν είτε τα σπίτια τους είτε τα αυτοκίνητά τους ή οτιδήποτε παρουσιάζει καθυστέρηση στην αποπληρωμή του δανείου.
Το εναλλακτικό αυτό σχέδιο ωστόσο θα τεθεί στην κρίση της τρόικας. Εντός της ημέρας ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της τρόικας για να αποφασισθεί αν θα γίνει δεκτό ή όχι.
Η μόνη διέξοδος που ενδεχομένως υπάρχει για να αποφύγει τη γερμανική μπότα η Κύπρος (αυτή που πάτησε την Ελλάδα με τους ενδοτικούς χειρισμούς των ελληνικών κυβερνήσεων) είναι αυτή της εξόδου από το ευρώ.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice