Αφιερώνουν περισσότερο χρόνο μπροστά στην τηλεόραση, τον υπολογιστή ή καθηλωμένες στο αυτοκίνητο, καταναλώνουν λιγότερο χρόνο για τις δουλειές του σπιτιού, η σωματική τους άσκηση είναι περιορισμένη και φυσικά “καίνε” λιγότερες θερμίδες.
Πρόκειται για το προφίλ της σύγχρονης μητέρας, η οποία, όπως διαπιστώνει πρόσφατη έρευνα, αν και αεικίνητη έχει –κατά μέσο όρο- λιγότερη φυσική δραστηριότητα και περισσότερη καθιστική ζωή σε σχέση με 50 χρόνια πριν.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο ιατρικό περιοδικό “Mayo Clinic Proceedings” καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι σύγχρονες μαμάδες δεν είναι τελικά τόσο πολυάσχολες όσο ήταν οι μητέρες του 1960.
Η µείωση της σωµατικής δραστηριότητας, που διαπιστώνει η έρευνα και η παράλληλη αύξηση της καθιστικής ζωής, µε φυσικό επακόλουθο τη µειωµένη κατανάλωση θερµίδων, φέρνουν τις μητέρες του σήμερα αντιμέτωπες -περισσότερο σε σχέση με 50 χρόνια πριν- με το πρόβλημα της διαχείρισης του σωματικού βάρους και την παχυσαρκία.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι μητέρες παιδιών, ηλικίας 5 έως 18 χρονών, αφιερώνουν σήμερα περισσότερο χρόνο στην καθιστική ζωή και λιγότερο χρόνο στην άσκηση σε σχέση με τις μαμάδες του 1960. Για του λόγου το αληθές, ενώ 50 χρόνια πριν οι μητέρες παιδιών 5 έως 18 ετών αφιέρωναν την εβδομάδα συνολικά 32 ώρες για σωματική άσκηση και μόνο 18 ώρες σε καθιστικές δραστηριότητες (14 περισσότερες ώρες την εβδομάδα), σήμερα οι μαμάδες παιδιών της ίδιας ηλικίας ξοδεύουν εβδομαδιαίως μόνο 25 ώρες για σωματική δραστηριότητα και 21 ώρες σε καθιστικές δραστηριότητες (δηλαδή μόνο 4 ώρες περισσότερες).
Από τον κανόνα δεν ξεφεύγουν ούτε οι άνεργες μητέρες, οι οποίες επίσης έχουν αυξήσει τις ώρες που αφιερώνουν σε καθιστικές δραστηριότητες.
Ως αποτέλεσμα, οι σύγχρονες μαμάδες “καίνε” πολύ λιγότερες θερμίδες σε σχέση με το παρελθόν και συγκεκριμένα μεταξύ 1.238 και 5.835 θερμίδες λιγότερες την εβδομάδα σε σχέση με το 1965, με προφανείς τις συνέπειες για το ενεργειακό τους ισοζύγιο, αλλά και την υγεία τους γενικότερα.
Τρόπος ζωής
Οι συντάκτες της έρευνας παρατηρούν ότι για την ανατροπή του ισοζυγίου σωματικής δραστηριότητας-καθιστικής ζωής ευθύνεται και η εξέλιξη της τεχνολογίας, καθώς τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων, για παράδειγμα, δεν υπήρχαν το 1960, όπως και οι τηλεοράσεις ή το ίντερνετ. Τέλος οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι σύγχρονες μητέρες αναπαράγουν για τα παιδιά τους ένα πρότυπο, που είναι περισσότερο προσανατολισμένο στην τηλεόραση και στην οθόνη του υπολογιστή παρά στη σωματική δραστηριότητα.
Να σημειωθεί ότι οι συντάκτες της μελέτης βάσισαν μεγάλο τμήμα της έρευνάς τους στην αμερικανική έρευνα “Time Use Study”, η οποία συλλέγει ιστορικά δεδομένα σε βάθος πέντε δεκαετιών.
Γ.Γ
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice