ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα – «New York Times»). Ο αριθμός των φορτίων στον εμπορευματικό σταθμό του λιμανιού του Πειραιά είναι τριπλάσιος από ό,τι ήταν 2 χρόνια πριν, οπότε ο καπετάνιος Φου Τσενγκ Κιου, τέθηκε επικεφαλής από την Cosco για να διευθύνει την επένδυσή της στην Ελλάδα, επεσήμανε η «NYT».
Η Cosco με 500 εκατ. ευρώ εκμίσθωσε για πολλά χρόνια το μισό λιμάνι του Πειραιά και γρήγορα το μετέτρεψε από μία επιχείρηση με προβλήματα υπό τη διαχείριση του κράτους, σε παράδειγμα παραγωγικότητας.
Το άλλο μισό λιμάνι το διαχειρίζεται ακόμη η ελληνική κυβέρνηση. Και το γεγονός ότι η επιχειρηματική του δραστηριότητα υπολείπεται είναι εμβληματική των μη ευέλικτων κανόνων εργασίας και των σχετικά υψηλών μισθών -για όσους έχουν ακόμη δουλειά εκεί- που καθήλωσαν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ανέφερε η «NYT».
«Ολοι εδώ γνωρίζουν ότι πρέπει να δουλεύεις σκληρά», δήλωσε ο καπετάνιος Φου.
Από πολλές απόψεις, αυτή η αναδιάρθρωση στο λιμάνι του Πειραιά είναι αυτό που πρέπει να διακατέχει όλη τη χώρα αν θέλει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα και να μειώσει την ανεργία, ώστε να πάψει να εξαρτάται από τους Ευρωπαίους εταίρους της για χρόνια ακόμη.
Ωστόσο, το παράδειγμα της Cosco είναι αντιπροσωπευτικό και στα προβλήματα που συναντά η προσπάθεια για μειώσεις μισθών και στους κανόνες προστασίας εργασίας, που πολλοί Ελληνες δεν δέχονται.
«Τα συνδικάτα θα πιέσουν να διατηρήσουν την προστασία που απολάμβαναν», είπε ο Βασίλης Αντωνιάδης, διευθύνων σύμβουλος της Boston Consulting Group στην Ελλάδα.
Αλλά η επένδυση της Cosco, πρόσθεσε, «δείχνει ότι υπό ιδιωτική διοίκηση οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να είναι διεθνώς ανταγωνιστικές».
«Είναι σαν άλλη χώρα εκεί», ανέφερε ο Θανάσης Κοΐνης, αναπληρωτής διευθυντής του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, κοιτώντας τους γερανούς πάνω από τις προβλήτες που διαχειρίζεται η Cosco.
Ο κ. Κοΐνης και μερικοί άλλοι Ελληνες κατηγορούν την κινεζική εταιρεία ότι χρησιμοποιεί υπερεργολάβους απασχόλησης, οι οποίοι προσλαμβάνουν προσωρινά, ανειδίκευτους, ασυνδικάλιστους εργάτες και τους αξιοποιεί με χαμηλούς μισθούς.
Για τον Τάσο Βαμβακίδη, στέλεχος της Cosco στην Ελλάδα, αυτές οι καταγγελίες αποτελούν «ξινά σταφύλια». «Κερδίζουμε δουλειές δείχνοντας ότι εργαζόμαστε 24 ώρες τη μέρα για 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο», είπε.
Ο Δημήτριος Μπατσούλης πάντως έχει διαφορετική άποψη. Απολύθηκε από τη δουλειά του στην Cosco, τον Φεβρουάριο, αφού προσπάθησε να οργανώσει μια επιτροπή εργαζομένων για να εκφράζει ανησυχίες σχετικά με παραβιάσεις της ασφάλειας.
Είπε ότι τα αφεντικά του τον είχαν στη «μαύρη λίστα» αφού έφυγε από το σύστημα διεύθυνσης ενός γερανού, όταν ο θερμαντήρας έσπασε ένα χιονισμένο πρωί.
«Ημουν σε κίνδυνο της ζωής μου και της ζωής των συναδέλφων μου», είπε ο κ. Μπατσούλης. Οταν κατέβηκε να ζεσταθεί, ο διευθυντής του και ένα στέλεχος της Cosco τον τιμώρησαν για την επιβράδυνση στις διαδικασίες. Ο ίδιος μηνύει τώρα την εταιρεία για παράνομη απόλυση και απλήρωτες υπερωρίες.
Η Cosco δεν έκανε κάποιο σχόλιο για την υπόθεση που εκκρεμεί, αλλά ο καπετάνιος Φου, υποστήριξε πως θυμωμένοι εργάτες, όπως ο κ. Μπατσούλης, αποτελούν μειοψηφία.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
ΣΣΣΣ…ΗΣΥΧΙΑ . ΜΑΣ ΑΚΟΥΝ ΟΙ "ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ" , ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ; ΦΟΡΕΣΤΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΒΓΗΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ…ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ , ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ "ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ" ΚΑΙ "ΜΙΚΡΟΤΗΤΕΣ" .
Ωπ τι έγινε; οι κουμουνιστές κινέζοι δεν επιτρέπουν την δημιουργία επιτροπής συνδικαλισμού;
ΧΑΧΑΧΧΑΑΧΑΧΑΑΑΧΑΧΑ!!!!!!!
Που είναι το ΠΑΜΕ;
Ναι, ξέχασα, το ΠΑΜΕ είναι στην ΕΡΤ.