Η εφημερίδα Financial Times του Λονδίνου δημοσίευσε μια συνέντευξη του Robert Hannigan, νέου επικεφαλής της Βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών GCHQ.
Ο κ. Hannigan δήλωσε ότι οι Αμερικάνικες εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να συνεργάζονται καλύτερα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σε μια συνεργασία με τις κυβερνήσεις αντί να εργάζονται κατά των μυστικών υπηρεσιών στον απόηχο των αποκαλύψεων από τον Edward Snowden.
Το άρθρο είχε σαν κεντρικό θέμα, την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής από την ISIS.
Ο Hannigan, ο οποίος έχει αναλάβει την υπηρεσία πληροφοριών GCHQ από πέρυσι, δήλωσε, ότι προκειμένου να καταπολεμήσουν τη νέα απειλή τρομοκρατίας χρειάζονται «καλύτερες ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της νόμιμης έρευνας από τις υπηρεσίες ασφαλείας σε σύγκριση με αυτές που υπάρχουν τώρα.»
Υπέδειξε ότι καθώς πλησιάζουμε την 25η επέτειο του Web, θα πρέπει να υπάρξει μια «νέα συμφωνία» μεταξύ των κυβερνήσεων και των εταιρειών τεχνολογίας «στον τομέα της προστασίας των πολιτών μας.»
Για το σκοπό αυτό, ανέφερε, ότι η GCHQ είναι «ευτυχής» στο να πάρει μέρος στη συζήτηση που αφορά την ιδιωτικότητα στην ψηφιακή εποχή, αν και «η προστασία της ιδιωτικής ζωής δεν ήταν ποτέ απόλυτο δικαίωμα» ιδίως στον απόηχο της αυξανόμενης απειλής από το ISIS.
Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι ο υπεύθυνος της υπηρεσίας πληροφοριών, θεωρεί ότι παραβίαση του διεθνούς δικαίου για την προστασία της ιδιωτικής ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν είναι και τόσο σημαντικό.
Οι παρατηρήσεις του Hannigan έρχονται ξεκάθαρα σε σύγκρουση με μια θεμελιώδη ευρωπαϊκή αρχή: η προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα για όλους τους κατοίκους των 28-κρατών μελών της Ένωσης.
Φαίνεται ότι οι εταιρείες τεχνολογίας αντεπιτίθενται, χωρίς να είμαστε και απόλυτα σίγουροι για αυτό, καθώς οι κυβερνήσεις και οι μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν πολύ καλά να ασκούν πιέσεις.
Σε ένα παιχνίδι γάτας και ποντικιού της Αμερικάνικης κυβέρνησης με την Silicon Valley, που παίζεται στην πλάτη του καταναλωτή, οι νικητές δεν είμαστε σίγουρα εμείς.
Οι μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν πολύ καλά να θολώνουν το τοπίο, αυτή είναι η δουλειά τους άλλωστε. Η δήλωση του Hannigan της GCHQ είναι αρκετά ενθαρρυντική για την κοινή γνώμη, αλλά και για τις εταιρείες που επιζητούν την αποκατάσταση του ονόματος τους. Που είναι η αλήθεια; Κανείς δεν γνωρίζει.
Πάντως μιλώντας για τον κ. Hannigan και περί δικαιωμάτων, όλοι έχουν το δικαίωμα της συζήτησης, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα διαμαρτυρίας πάνω σε βασικά θέματα του διεθνούς δικαίου.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice