Διαφημίσεις

Περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού των μεγάλων πιθήκων στην Αφρική κινδυνεύει από τις εξορύξεις, σύμφωνα με μια νέα μελέτη

Ηαπειλή για αυτούς τους 180.000 χιμπατζήδες, μπονόμπο και γορίλες έχει υποτιμηθεί μέχρι σήμερα, έγραψαν επιστήμονες από το Γερμανικό Κέντρο για την Ολοκληρωμένη Έρευνα της Βιοποικιλότητας (iDiv) στο περιοδικό Science Advances.

Σύμφωνα με το dpa, η αυξανόμενη ζήτηση για σημαντικά ορυκτά όπως ο χαλκός, το λίθιο, το κοβάλτιο και οι σπάνιες γαίες, τα οποία είναι απαραίτητα για τη μετάβαση σε μεγάλη κλίμακα προς την καθαρή ενέργεια, έχει οδηγήσει σε έκρηξη των εξορύξεων στην Αφρική, λένε. Υπάρχουν επίσης άλλες άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις, όπως η κατασκευή δρόμων, η εγκατάσταση ανθρώπων σε προηγουμένως ακατοίκητες περιοχές, το κυνήγι και η πιθανή μετάδοση ασθενειών.

Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες από το iDiv Halle-Jena-Leipzig χρησιμοποίησε δεδομένα σχετικά με περιοχές εξόρυξης σε 17 αφρικανικές χώρες, οι οποίες είτε έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία είτε βρίσκονται υπό ανάπτυξη.

Πώς εξελίχθηκε η έρευνα

Συνέκριναν τις τοποθεσίες αυτών των χώρων εξόρυξης με τους βιότοπους των πληθυσμών των μεγάλων πιθήκων, υποθέτοντας ότι τα ζώα σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων επηρεάζονται άμεσα και εκείνα σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων έμμεσα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν τις μεγαλύτερες επικαλύψεις στις δυτικοαφρικανικές χώρες Λιβερία, Σιέρα Λεόνε, Μάλι και Γουινέα. Η επικάλυψη μεταξύ των βιοτόπων των χιμπατζήδων και των μεταλλείων ήταν ιδιαίτερα έντονη στη Γουινέα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, περισσότεροι από 23.000 χιμπατζήδες ή έως και το 83% του πληθυσμού των πιθήκων εκεί θα μπορούσαν να επηρεαστούν άμεσα ή έμμεσα από τις εξορυκτικές δραστηριότητες.

«Η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα είναι σωστή και σημαντική για το κλίμα», ανέφερε η περιβαλλοντική οργάνωση Re:wild σε ανακοίνωσή της σχετικά με την έκθεση. Ωστόσο, πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην θέτει σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα.

«Οι εταιρείες, οι δανειστές και οι κυβερνήσεις πρέπει να αναγνωρίσουν ότι μερικές φορές το να αφήσουμε κάποιες περιοχές ανέγγιχτες μπορεί να είναι πιο ωφέλιμο για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την πρόληψη μελλοντικών επιδημιών», ανέφερε η ομάδα.

pentapostagma.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Μια σκέψη στο “Μεγάλος κίνδυνος εξαφάνισης των πιθήκων της Αφρικής”
  1. Δεν πειράζει θα στείλουμε έλληνες από την ελλάδα να τους αντικαταστήσουν. Δεν θα καταλάβει κανείς καμία διαφορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek