Διαφημίσεις

Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τους γνωστούς υπολογιστές, πέρα από το ίδιο όνομα, και έχει γεννηθεί στη Γλασκώβη της Σκωτίας, το 1766. Ο Charles Macintosh θα είναι για πάντα στο Πάνθεον της επιστήμης της Τεχνολογίας καθώς είναι ο εφευρέτης του καουτσούκ, υλικού που χρησιμοποιείται στα αδιάβροχα ρούχα. Πιο συχνά ο κόσμος των θυμάται εξαιτίας των αδιάβροχων που φέρουν το όνομά του.
Ο Macintosh, ανέπτυξε πρώιμο ενδιαφέρον για τη χημεία και την επιστήμη γενικότερα. Από τα 20 του χρόνια λειτουργούσε ήδη ένα εργοστάσιο παραγωγής χλωριούχου αμμωνίου και βαφών. Την εποχή εκείνη περίπου, ο Macintosh, εισήγαγε και νέες τεχνικές για τη βαφή των υφασμάτων.
Σε συνεργασία με τον Charles Tennant, ο Macintosh εφηύρε μία ξηρή σκόνη λεύκανσης που αποδείχτηκε εξαιρετικά δημοφιλής και από την οποία οι δύο άντρες κέρδισαν μία περιουσία. Η σκόνη αυτή, μάλιστα, χρησιμοποιήθηκε ως ο βασικός τρόπος λεύκανσης υφασμάτων και χαρτιού κατά τη δεκαετία του 1920.
Παράλληλα, ο Macintosh πειραματιζόταν με την ιδέα της δημιουργίας ενός αδιάβροχου ιστού, χρησιμοποιώντας ως ύλη υποπροϊόντα από τη διαδικασία της βαφής. Ένα υποπροϊόν το οποίο επεξεργάστηκε ήταν η λιθανθρακόπισσα, η οποία όταν αποσταχτεί, παράγει νάφθα.
Ο Macintosh διαπίστωσε ότι η νάφθα – ένα ασταθής, ελαιώδες υγρό που δημιουργείται από την απόσταξη της λιθανθρακόπισσας, όπως και το πετρέλαιο – θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή αδιάβροχων υφασμάτων. Το 1823, δημιούργησε και κατοχύρωσε στο όνομά του, το πρώτο πραγματικά αδιάβροχο ύφασμα, αρκετά εύπλαστο ώστε να χρησιμοποιείται σε είδη ένδυσης. Κατάφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα με την ένωση δύο κομματιών υφάσματος με διαλυμένο και εμπλουτισμένο με νάφθα καουτσούκ από την Ινδία.
Το μείγμα που ο Macintosh δημιούργησε, γρήγορα έγινε γνωστό με το όνομα του «εφευρέτη» του, με τη διαφορά ότι γραφόταν ως Mackintosh. Το «k» που εμφανίστηκε στη γραφή του ονόματος, δεν έχει εξηγηθεί ποτέ. Το παλτό γρήγορα χρησιμοποιήθηκε ευρέως, τόσο από το βρετανικό στρατό όσο και από το ευρύ κοινό.
Το ύφασμα ήταν ευαίσθητο στις αλλαγές του καιρού, καθώς γινόταν πιο σκληρό στο κρύο και ποιο μαλακό στη ζέστη. Δεν ήταν ιδιαίτερα φιλικό με τα μάλλινα ρούχα, γιατί η περιεκτικότητα σε φυσικό πετρέλαιο προκαλούσε φθορά σ’ αυτό το είδος υφάσματος.
Ωστόσο, η διαδικασία αδιαβροχοποίησης βελτιώθηκε και εξειδικεύτηκε με την πάροδο του χρόνου. Θεωρήθηκε αρκετά αποτελεσματική ώστε να χρησιμοποιηθούν τα αδιάβροχα για τον εξοπλισμό της εκστρατείας που επιχείρησε στην Αρκτική το 19ο αιώνα ο εξερευνητής, Sir John Franklin.
Αν και κέρδισε υστεροφημία για την εφεύρεση του, αυτή δεν ήταν η μοναδική επιτυχία του Macintosh, καθώς βοήθησε καθοριστικά στην εκπόνηση μίας θερμικής διαδικασίας για την παραγωγή υψηλής ποιότητας χυτοσιδήρου.

Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek