Σε πραγματικά δύσκολο θρίλερ εξελίσσεται η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς η ψηφοφορία που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει σήμερα 10/1, τελικά θα γίνει αύριο 11/1, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί, επίσημα, οι λόγοι αυτής της αναβολής.
Όπως, όμως, όλα δείχνουν αιτία της αναβολής οι δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει ο Zoran Zaev προκειμένου να βρει την απαραίτητη πλειοψηφία για να «περάσει» τις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές.
Άλλωστε ο κ. Zaev παραδέχθηκε αυτές τις δυσκολίες σε δηλώσεις του στις οποίες τόνισε ότι «Η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για την ψήφιση των συνταγματικών τροποποιήσεων δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη» .
Αν και το πιθανότερο είναι τελικά ο Zaev να βρει τους 80 βουλευτές ώστε να εγκριθεί οι τροποποιήσεις του συντάγματος και η δήλωσε να έγινε για λόγους συσπείρωσης, δημιουργεί ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα τη στιγμή που η Συμφωνία των Πρεσπών θα βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, στην Αθήνα, σήμερα και αύριο (10-11/2019).
Σημειώνεται ότι σήμερα το μεσημέρι επρόκειτο να αρχίσει στην πΓΔΜ η συζήτηση για τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος.
Αρχικά, η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής είχε οριστεί να ξεκινήσει στις 13:00 τοπική ώρα (14: 00 ώρα Ελλάδας), όμως μετατέθηκε για τις 15:00 τοπική, χωρίς και πάλι να ξεκινήσει.
Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, η συνεδρίαση του Σώματος, η οποία ξεκίνησε χθες, θα συνεχιστεί αύριο, στις 12:00 τοπική ώρα.
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ BESA
Όπως αναφέρει το σκοπιανό σάιτ a1on, ο Zaev έχει πυρετώδεις διαπραγματεύσεις με τους οκτώ ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από το VMRO-DPMNE αλλά και με τον επικεφαλής του αλβανικού κόμματος BESA, Κασάμι.
«Αυτό που ζητά το “BESA” είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, “μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας“, να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες.
Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης… Εργαζόμαστε για την εξεύρεση μίας λύσης σε ότι αφορά την τεχνική διατύπωση, με ποιόν τρόπο η υπηκοότητα θα είναι “μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας” χωρίς οι Αλβανοί και οι άλλες εθνοτικές ομάδες να είναι Μακεδόνες», είπε ο Ζάεφ.
Με λίγα λόγια, αν δεν πάρουν αυτό που θέλουν οι Αλβανοί, το ζήτημα εξελίσσεται σε θρίλερ.
TI ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Την ίδια στιγμή, ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Jess Baily, σε συνέντευξή του, όταν ερωτήθηκε εάν υπάρχει «Plan Β» σε περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών δεν εγκριθεί είτε στην πΓΔΜ είτε στην Ελλάδα, ανέφερε ότι δεν βλέπει να υπάρχει άλλη πραγματική εναλλακτική λύση.
Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι «η συμφωνία θα επιτρέψει στην “Μακεδονία” να λάβει τη θέση που δικαιούται στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και θα συμβάλει στην περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία».
Πέραν αυτού, πρόσθεσε: «Ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 20 χρόνια.
Ο ανταγωνισμός και η σύγκρουση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων επέστρεψαν στην κεντρική σκηνή, με κακούς παίκτες που θέλουν να καταστρέψουν και να αποσταθεροποιήσουν το δημοκρατικό σύστημα.
Για να τους νικήσουμε χρειαζόμαστε ισχυρά κράτη, με ισχυρές δημοκρατικές βάσεις, ελεύθερα ΜΜΕ και ανοιχτές αγορές».
ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ
Η κάθε μία από τέσσερις τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση της πΓΔΜ θα τεθεί σε ψηφοφορία ξεχωριστά, όταν ολοκληρωθεί η σχετική εξέτασή της και στη συνέχεια θα υπάρξει ακόμη μία ψηφοφορία για όλες μαζί, καθώς και μία ψηφοφορία για τον εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος.
Για την έγκρισή τους, σε όλες τις περιπτώσεις, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Ισως τα χρηματικα ανταλλαγματα να μην ικανοποιουν γιαυτο βαλτε τωρα που γυριζει.Ο ΣΟΡΟΣ αντεχει.