4 τροφές ελιξήρια για το ανοσοποιητικό σας
Όπως εκτιμάται, το σώμα περιέχει 10 φορές περισσότερα βακτήρια από κύτταρα (περίπου 10 τρισεκατομμύρια). Από αυτό γίνεται σαφές ότι η διατήρηση μιας σωστής βακτηριακής ισορροπίας είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία. Ένας σημαντικός παράγοντας που βοηθά στην ισορροπία είναι η κατανάλωση άφθονων προβιοτικών (ωφέλιμων βακτηρίων) προκειμένου να διατηρηθεί η βέλτιστη ισορροπία με αναλογία 85% ωφέλιμα βακτήρια και 15% επιβλαβή βακτήρια. Τα παρακάτω προβιοτικά τρόφιμα θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε ακριβώς αυτό.
Λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση
Η ζύμωση των λαχανικών χρησιμοποιούνταν για χιλιάδες χρόνια ως τρόπος διατήρησής τους (όπως τα λαχανικά τουρσί). Ωστόσο, πιο πρόσφατα ανακαλύφτηκε ότι τα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση δεν αποτελούν απλώς ένα καλό σύστημα διατήρησης αλλά κι έναν εξαιρετικό τρόπο παροχής υψηλής ποιότητας ζωντανών προβιοτικών βακτηρίων.
Η κατανάλωση λαχανικών που έχουν υποστεί ζύμωση διατηρεί υπό έλεγχο τα επιβλαβή βακτήρια και τους μύκητες, αφού το γαλακτικό οξύ που παράγουν οι γαλακτοβάκιλλοι σε αυτά τα τρόφιμα αλλάζουν την οξύτητα του εντέρου, πράγμα το οποίο εμποδίζει την υπερανάπτυξη των επιβλαβών βακτηρίων καθώς και του μύκητα Κάντιντα.
Ένα λαχανικό που συνήθως υπόκειται σε ζύμωση είναι το ξινολάχανο, το οποίο αποτελείται απλώς από λάχανο, αλάτι και καλλιέργεια εκκίνησης. Πάντως, σχεδόν όλα τα είδη λαχανικών είναι δυνατόν να υποστούν ζύμωση και μπορούν να αποθηκευτούν για μήνες ή ακόμη και χρόνια υπό τις κατάλληλες συνθήκες.
Κεφίρ
Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα που έχει υποστεί ζύμωση και προέρχεται από γάλα, νερό, σπόρους και νερό καρύδας. Αν και δεν αποτελεί καλή μέθοδο διατήρησης, η διαδικασία ζύμωσης παράγει ένα ρόφημα πλούσιο σε προβιοτικά που είναι εύγευστο και ταυτόχρονα θεραπευτικό για το πεπτικό σύστημα.
Με την κατανάλωση κεφίρ ο οργανισμός σας λαμβάνει μια ευρεία ποικιλία από ωφέλιμα βακτήρια που ενυδατώνουν και αναζωογονούν το πεπτικό σύστημα και τους βλεννογόνους. Επίσης, περιέχει ωφέλιμους μύκητες που είναι γνωστό ότι καταστρέφουν τους παθογόνους ζυμομύκητες στον οργανισμό, αποτοξινώνουν το ήπαρ και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα συστατικά που χρειάζεστε για να φτιάξετε κεφίρ είναι το αγαπημένο σας ρόφημα, μικρή ποσότητα ζάχαρης (δεν συνίσταται αν παρασκευάσετε κεφίρ από γάλα) και καλλιέργεια εκκίνησης (προβιοτικά).
Διαβάστε περισσότερα για το κεφίρ
Κομπούχα
Το ρόφημα παρασκευάζεται από ζαχαρούχο τσάι που έχει υποστεί ζύμωση με μια συμβιωτική αποικία βακτηρίων και ζυμομυκήτων (scoby) που αναφέρεται επίσης ως «μητέρα» λόγω της ικανότητάς της να αναπαράγεται. Το κομπούχα είναι γνωστό για περισσότερα από 2000 χρόνια. Πάντως, στη Δύση έγινε δημοφιλές μόλις πρόσφατα.
Η κατανάλωση κομπούχα παρέχει στον οργανισμό ένα ευρύ φάσμα ενζύμων και βακτηριακών οξέων που αποτοξινώνουν το συκώτι, βοηθούν στην πέψη, βελτιώνουν την κατάσταση των αρθρώσεων και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα μόνα συστατικά που χρειάζεστε για να φτιάξετε κομπούχα είναι μαύρο ή πράσινο τσάι, λίγη ζάχαρη και μια καλλιέργεια εκκίνησης.
Διαβάστε περισσότερα για την κομπούχα
Μηλόξυδο
Το μηλόξυδο είναι ένα είδος ξυδιού που παρασκευάζεται από μήλα που έχουν υποστεί ζύμωση και έχει απαλό ή μέτριο κεχριμπαρένιο χρώμα. Μπορεί να αντικαταστήσει το λευκό ξύδι σε πολλά τρόφιμα, προσφέροντας πολύ περισσότερα οφέλη στην υγεία.
Η κατανάλωση μηλόξυδου προσφέρει στον οργανισμό ωφέλιμα ένζυμα, προβιοτικά και αμινοξέα που βοηθούν στη βελτίωση της πέψης, ανακουφίζουν από την καούρα, τονώνουν το λεμφικό σύστημα, βοηθούν στην απαλλαγή από τον μύκητα Κάντιντα και στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η παρασκευή μηλόξυδου απαιτεί διπλή διαδικασία ζύμωσης. Πρώτον, τα μήλα που έχουν υποστεί ζύμωση μετατρέπονται σε μηλίτη και στη συνέχεια ο μηλίτης υπόκειται σε ζύμωση για να δημιουργηθεί το μηλόξυδο.
Με όλα τα παραπάνω τρόφιμα μπορεί κάποιος να παρέχει στον οργανισμό του ωφέλιμα βακτήρια, ένζυμα, εξαιρετικά εύπεπτες βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά. Ως αποτέλεσμα, θα αποτοξινωθεί το πεπτικό του σύστημα, πράγμα το οποίο με τη σειρά του θα συμβάλει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αυτά τα τρόφιμα ίσως αποτελούν τη φθηνότερη και καλύτερη μορφή φροντίδας της υγείας μας.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Το μηλόξιδο έχει υποστεί ζύμωση και ΔΕΝ είναι καλό για την καταπολέμηση του μύκητα Κάντιτα. Κρασιά, ξύδια, ψωμιά αναπτύσσουν τον μύκητα και άρα πρέπει να αποφεύγονται.
Όσο για τις θεϊκές για το ανοσοποιητικό μας τροφές ξεχνάτε να αναφέρετε τις κορυφαίες Γύρη, Μέλι, Βασιλικό πολτό και Πρόπολη.
Ειδικά η άγνωστη στους πολλούς μελισσοκομική γύρη χαρίζει ενέργεια, αντοχή και υγεία,
(αν την παίρνει κανείς προ του προγεύματος ή του γεύματος τότε εκτός των άλλων αδυνατίζει, ενώ αν την παίρνει μετά τότε παχαίνει).
Σωστα τα γραφεις…5.48μμ….Ξεχασανε κ το χυμο σιταροχορτου!!!!…Αλλα δεν πειραζει…αφου αναφερει τα ζυμωμενα λαχανικα…το κουμπουχα…κ το κεφιρ…ειναι Τελειο το κειμενο!!!…Ειδικα το κομπουχα…ειναι….ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ!!!…