Η πολιτική Ομπάμα, η οποία ευνοεί την προώθηση ακραίων ισλαμιστικών κυβερνήσεων στις χώρες της «Αραβικής Άνοιξης», φαίνεται ότι οδηγεί σε άτυπη ρώσο-ισραηλινή συμμαχία.
Κατά τις συνομιλίες τους στο Ισραήλ, Πούτιν και Νετανιάχου εξέφρασαν ανησυχίες για την άνοδο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε Αίγυπτο και Λιβύη για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Η συγκεκριμένη άνοδος αποτελεί απειλή για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, εκτιμούν και οι δύο ηγέτες.
Έτσι το Ισραήλ, απολύτως απογοητευμένο από τον Ομπάμα, αναγκάζεται να αναγνωρίσει το ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή: «Η Ρωσία, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ήττα της Ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι η ίδια Ρωσία που μπορεί να προβεί σε μια ακόμη αποφασιστικής σημασίας συνεισφορά, αυτή τη φορά για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες.
Η υποστήριξη του Ομπάμα στους Σουνίτες μουσουλμάνους, τους οποίους χρησιμοποιεί ως αντίβαρο στους Σιίτες του Ιράν, θεωρείται από τη Μόσχα άμεση απειλή, αφού μουσουλμάνοι ζουν τόσο στον Καύκασο, όσο και στις κοιλάδες του ποταμού Βόλγα. Επίσης, με δεδομένη την ανάμειξη της Τουρκίας στο όλο εγχείρημα, η συγκεκριμένη πολιτική στέκεται εμπόδιο στα σχέδια του Πούτιν για ορθόδοξο άξονα στα Βαλκάνια, όπου και εκεί ζουν μουσουλμάνοι, οι οποίοι ποδηγετούνται από την Άγκυρα. Τέλος, μόλις σχηματιστούν «δημοκρατικές», πλήρως ελεγχόμενες κυβερνήσεις σε όλη την Μεσόγειο από τη Συρία έως το Μαρόκο, θα εκχωρήσουν βάσει σχεδίου εξουσίες στην, πολυπόθητη για την Τριμερή Επιτροπή, Ευρώ-Μεσογειακή Ένωση, γεγονός που θα αποκλείσει τη Ρωσία από την Ανατολική Μεσόγειο. Επομένως ο Ρώσος ηγέτης επιδιώκει να προωθήσει την ατζέντα του αρχικά για τη Συρία και να στείλει μήνυμα στην Ουάσιγκτον για την ενεργή ρωσική παρουσία στην περιοχή.
Το Ισραήλ τώρα από την πλευρά του, φοβάται πως η άνοδος των Ισλαμιστών και στην Αίγυπτο θα μπορούσε να επηρεάσει τη Συρία αλλά και την Ιορδανία με κίνδυνο την περικύκλωση του εβραϊκού κράτους. Γι’ αυτό το λόγο το Τελ Αβίβ δεν φαίνεται να στεναχωρήθηκε και πολύ από την κατάρριψη του αεροσκάφους της Τουρκίας, που έχει βαλθεί να ξεσηκώνει του Μουσουλμάνους εναντίον του Ισραήλ. Όσον αφορά στα σχέδια της Εύρω-Μεσογειακής Ένωσης, χάριν της οποίας έλαβε χώρα η «Αραβική Άνοιξη», το Ισραήλ δέχεται πιέσεις να λύσει άμεσα το Παλαιστινιακό κάνοντας υποχωρήσεις, κάτι που δεν θέλει ούτε να σκέφτεται ο εβραϊκός εθνικισμός. Στο εγγύς μέλλον δεν αποκλείεται μάλιστα παρέμβαση του ΟΗΕ στα Ιεροσόλυμα, προκειμένου να επιβληθεί λύση και να προχωρήσουν τα παγκόσμια σχέδια.
Μπρος στους γεωστρατηγικούς κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι δύο χώρες σχηματίζουν έναν άτυπο άξονα συνεργασίας και η μόνη τους φανερή διαφωνία επικεντρώνεται μέχρι στιγμής στο θέμα της Συρίας και του Ιράν, όπου το Ισραήλ επιθυμεί δυναμική παρέμβαση σε αντίθεση με τη Ρωσία. Στον ενεργειακό τομέα πρόκειται να διευρύνουν και τις οικονομικές τους σχέσεις μέσω προώθησης των μεγάλων κοινών σχεδίων, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της ενέργειας, επιβεβαίωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Και τώρα εμείς αναρωτιόμαστε: Αυτό δεν είναι το ιδανικό σενάριο για την Ελλάδα; Τελ Αβίβ και Μόσχα δεν μας έχουν προσεγγίσει; Γιατί δεν δρούμε βάσει της αρχής των αμοιβαίων συμφερόντων, προκειμένου να κηρύξουμε ΑΟΖ;
Κίμων Γεωργακάκης
Pygmi.gr
Οι διαχειριστές του katohika.gr διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης ή διαγραφής σχολίων που περιέχουν υβριστικούς – προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Απαγορεύεται η δημοσίευση συκοφαντικών ή υβριστικών σχολίων.Σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων μηνυμάτων θα ακολουθεί διαγραφή
Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice