Δανειζόμενη μία φράση από τον αριστερό Ιταλό διανοητή, Α. Γκράμσι, η Άννα Διαμαντοπούλου παρουσίασε τις θέσεις της για την “Δ’ ελληνική Δημοκρατία”
Άλλωστε και το κείμενο με τις πολιτικές της θέσεις αυτόν τον τίτλο έχει.
“Στο δρόμο για τη Δ’ Ελληνική Δημοκρατία – Η Ελλάδα που παράγει”.
Το κείμενο ξεκινά με την ρήση του κορυφαίου Ιταλού διανοητή της Αριστεράς, Αντόνιο Γκράμσι.
“Ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ο νέος κόσμος πασχίζει να γεννηθεί – τώρα είναι η εποχή των τεράτων”.
Για την κρίση στο ΠΑΣΟΚ, η κ. Διαμαντοπούλου τονίζει ότι το κόμμα προχωρά σε αλλαγή ηγεσίας, ζώντας την κρίση της χώρας αλλά και του δικού του ζωτικού πολιτικού χώρου.
Προχωρά στην κορυφαία διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού με χαρακτηριστικά “κατεπείγοντος” χωρίς ουσιαστική συζήτηση, όταν μάλιστα έρχονται εκλογές.
Η αλλαγή σελίδας απαιτεί επαναπροσδιορισμό του πολιτικού στίγματος και νέο προγραμματικό λόγο”.
Ο πρώτος που αντέδρασε ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος και χαιρέτησε την παρέμβαση της κ. Διαμαντοπούλου, ενώ σε δήλωσή του επισημαίνει ότι “οι σκέψεις μας διασταυρώνονται σε πολλά σημεία.
Η πολιτική είναι κατ εξοχήν συλλογική δραστηριότητα και ένα σύγχρονο κόμμα, όπως θέλουμε το ΠΑΣΟΚ, καλείται να λειτουργήσει πρωτίστως ως συλλογικός διανοούμενος”.
Το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ καταθέτει την άποψη για τον τρόπο που θα πρέπει η Ελλάδα να διαχειριστεί την κρίση που διέρχεται και τις υποχρεώσεις από το Νέο Μνημόνιο τονίζοντας ότι “πρέπει να μελετήσουμε δαπάνη προς δαπάνη το ποιες δραστηριότητες μεγεθύνουν σημαντικά το ΑΕΠ, ποιες είναι υπαρξιακά αναγκαίες και ποιες είναι οι σχετικά περιττές” και πως “για να μπορέσει η χώρα να πορευτεί με ασφάλεια στο μέλλον απαιτείται η ύπαρξη στιβαρής εκτελεστικής εξουσίας που ταυτίζει τη λειτουργία της Δημοκρατίας με την πιστή τήρηση των νόμων”.
Και εάν όλα αυτά ακούγονται ή φαίνονται για κάποιους θεωρητικά και γενικόλογα, ξεχωριστή σημασία αποκτά το πως βλέπει και θέλει την επόμενη κυβέρνηση η Άννα Διαμαντοπούλου.
Προτείνει ένα σχήμα το οποίο θα πρέπει να έχει μια σειρά από χαρακτηριστικά όπως:
1) Να είναι σταθερή και ισχυρή (η κυβέρνηση).
2) Εφόσον η ψήφος του λαού οδηγήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας, τότε τα κόμματα που την αποτελούν θα πρέπει να έχουν δεδομένο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, διάθεση να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους μας και μια αυτονόητη προσήλωση στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα.
Σε αυτό το σημείο μάλιστα κάνει ειδική αναφορά στις ευθύνες της Δημοκρατικής Αριστεράς:
3) Στην προοπτική μιας προοδευτικής διακυβέρνησης η Αριστερά οφείλει να αναλάβει για πρώτη φορά τις ευθύνες της. Δεν προσβλέπω στα κόμματα τα οποία εκφράζουν το μπλοκ της δραχμής, όμως η Δημοκρατική Αριστερά οφείλει καθαρά και πριν τις εκλογές να πει αν θα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση και υπό ποιες προϋποθέσεις, και να αγκαλιάσει τα “δύσκολα ναι” αντί των “εύκολων όχι”.
4) Η κυβέρνηση πρέπει να βασίζεται σε μακρόπνοη συμφωνία προγραμματικού χαρακτήρα στην ενοποιητική βάση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της αναπτυξιακής προτεραιότητας.
5) Η κυβερνητική πλειοψηφία θα πρέπει να επιβάλει τον απολογισμό και έλεγχο των Υπουργών σε μηνιαία βάση από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, γιατί χρειαζόμαστε επιτέλους λογική δέσμευσης σε στόχους, παρακολούθηση και λογοδοσία στο φυσικό χώρο της Δημοκρατίας, που είναι το Κοινοβούλιο.
Προσθέτει πως είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών για το μνημόνιο, τη δανειακή σύμβαση και τη διαγραφή του χρέους και πώς ο ελληνικός λαός δικαιούται και επιβάλλεται να γνωρίζει πριν ψηφίσει.
Ως άμεσες προτεραιότητες αυτής της περιόδου, η υπουργός Παιδείας αναγνωρίζει τη μείωση των τιμών με βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές στην αγορά, την ρύθμιση των ιδιωτικών δανείων με όριο αποπληρωμής έως το 40% του εισοδήματος που διαθέτουν οι οφειλέτες, και η άμεση ψήφιση ενός απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, που έχει ήδη καθυστερήσει.
Όσο για τους στόχους της χώρας στην τρέχουσα δεκαετία, η Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρει την αναγκαιότητα οριζόντιας αλλαγής φιλοσοφίας, πολιτικής και πράξης σε τρία θέματα:
Εμπιστοσύνη, Παιδεία, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.
Ακόμα, σύμφωνα πάντα με την παρέμβασή της, η μετάβαση στην Δ’ Ελληνική Δημοκρατία βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:
μια Ελλάδα με Ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με Παραγωγή, με Κοινωνική Δικαιοσύνη και Δημοκρατία.
Καταθέτει δε αναλυτικές προτάσεις για όλους αυτούς τους τομείς με πιο χαρακτηριστική την Συνταγματική Αναθεώρηση, τον ανακαθορισμό των προνομίων των βουλευτών και την συγκρότηση “Κοινωνικής Τράπεζας” για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης.
Η κ. Διαμαντοπούλου, παρουσίασε και συζήτησε τις θέσεις της, με νέους ανθρώπους, μέλη πολιτικών κινήσεων, που με παρεμβάσεις τους, κείμενα και προτάσεις έχουν εκφράσει την ανάγκη για προοδευτικές και ρεαλιστικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα.
Μεταξύ αυτών, στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συγκροτούν την κίνηση των Νέων Μεταρρυθμιστών και προσωπικότητες του ευρύτερου μεταρρυθμιστικού χώρου της Κεντροαριστεράς.
Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice