Διαφημίσεις
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες ανάγκασαν τους ακτιβιστές να κατέβουν από την πλατφόρμα γεώτρησης της Cairn Energy στην Αρκτική θάλασσα, μετά από περισσότερες από 40 ώρες παραμονής και τελικά να συλληφθούν από τις δανέζικες δυνάμεις.
Λίγο πριν από τον τερματισμό της δράσης, ο Σιμ ΜακΚένα, ένας από τους ακτιβιστές, έστειλε το ακόλουθο μήνυμα μέσω δορυφορικού τηλεφώνου:

«Καταφέραμε να σταματήσουμε τις διαδικασίες γεώτρησης για δύο ημέρες, αλλά στο τέλος νικηθήκαμε από τις Αρκτικές καιρικές συνθήκες. Χθες βράδυ το κρύο ήταν πολύ τσουχτερό, η θάλασσα κάτω από τα πόδια μας κυματώδης και οι άνεμοι ιδιαίτερα δυνατοί. Ήρθε η ώρα να κατεβούμε, αλλά είμαστε περήφανοι που σταματήσαμε αυτήν την τρελή κούρσα για το πετρέλαιο της Αρκτικής, έστω και για μια-δυο ημέρες.»

«Αυτό το πανέμορφο αρκτικό οικοσύστημα κινδυνεύει να καταστραφεί από μια πιθανή πετρελαιοκηλίδα. Οι πάγοι που λιώνουν είναι μία θλιβερή υπενθύμιση ότι χρειάζεται  να σταματήσουμε να καίμε πετρέλαιο και αντί αυτού να επενδύσουμε στις καθαρές ενεργειακές λύσεις.» 

«Δεν είμαι σίγουρος για το τι θα συμβεί σε εμάς τώρα, αλλά όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε θα επανέλθουμε στις επάλξεις για να φωνάξουμε για ένα κόσμο ‘πέρα από το πετρέλαιο’, τόσο καλύτερα. Είναι καιρός οι πολίτες να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις τους να αποτρέψουν τις κλιματικές αλλαγές, να απαγορεύσουν τις επικίνδυνες γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη και να επενδύσουν στις καθαρές ενεργειακές λύσεις που θα προστατέψουν τα ευαίσθητα οικοσυστήματα από εταιρείες-καουμπόηδες τύπου Cairn Energy.»

Οι τέσσερις ακτιβιστές της Greenpeace κατάφεραν την Τρίτη τα ξημερώματα να ξεφύγουν από τα προστατευτικά μέτρα του Δανέζικου Ναυτικού και να σκαρφαλώσουν στην πλατφόρμα γεώτρησης της Cairn Energy, όπου και παρέμειναν κυριολεκτικά κρεμασμένοι στον αέρα για περισσότερο από 40 ώρες.

Τυχόν ατύχημα στις διαδικασίες εξόρυξης στην Αρκτική θα αποβεί μοιραίο για την περιοχή, καθώς οι προσπάθειες περιορισμού της διαρροής είναι καταδικασμένες σε αποτυχία εξαιτίας του θαλάσσιου πάγου που καλύπτει την περιοχή 9 μήνες κάθε χρόνο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

  • Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών (United States Geological Survey) εκτιμά ότι περισσότερα από 14 τρις λίτρα τεχνικά ανακτήσιμα πετρελαίου βρίσκονται σε υπεράκτια κοιτάσματα στην Αρκτική.
  • Η βιομηχανική δραστηριότητα εντείνεται ραγδαία σε μία περιοχή έξω από τη δυτική ακτή της Γροιλανδίας καθώς εταιρίες, όπως η Cairn Energy, Chevron and Exxon Mobil εξασφαλίζουν άδειες γεωτρήσεων.
  • Η περίοδος γεωτρήσεων είναι σύντομη και σταματά με την έλευση του Αρκτικού χειμώνα και την αύξηση του όγκου του θαλάσσιου πάγου, που καθιστά τη γεώτρηση για τα κύρια ή τα ανακουφιστικά φρέατα αδύνατη.
  • Μία έκρηξη σε ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η κατασκευή ενός ανακουφιστικού φρεατίου δεν μπορεί να ολοκληρωθεί κατά την ίδια περίοδο γεώτρησης μπορεί να οδηγήσει στην ανεξέλεγκτη διάχυση πετρελαίου για δύο χρόνια, με το πετρέλαιο να παγιδεύεται ανάμεσα σε στρώματα πάγου.
  • Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις μίας διαρροής στο Αρκτικό περιβάλλον θα ήταν πολύ πιο σοβαρή σε σύγκριση με θερμότερες θάλασσες, όπως ο Κόλπος του Μεξικού.  Οι σοβαρές επιπτώσεις της διαρροής του Exxon Valdez Serious στην Αλάσκα είναι ακόμα αισθητές 20 χρόνια αργότερα.
  • Ο Κόλπος του Baffin αποτελεί καταφύγιο για το 80 έως 90% του παγκόσμιου πληθυσμού της μονόκερου φάλαινας (Narwhal). Ή περιοχή επίσης αποτελεί το σπίτι για γαλάζιες φάλαινες, πολικές αρκούδες, φώκιες, καρχαρίες, τριδαχτυλόγλαρους και δεκάδες άλλα αποδημητικά πουλιά.
  • Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος Καναδικής εταιρίας που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση πετρελαιοκηλίδων, ‘δε γνωρίζουμε σήμερα καμία λύση ή μέθοδο, η οποία μπορεί να ανακτήσει πετρέλαιο [που έχει διαρρεύσει] από την Αρκτική’.
  • Οι πολικές θερμοκρασίες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η απόμακρη τοποθεσία προσθέτουν μία τελείως μέχρι σήμερα άγνωστη πρόκληση στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε πετρελαιοκηλίδας στην περιοχή.
  • Η Αμερικάνικη Υπηρεσία Διαχείρισης Ορυκτών έχει υπολογίσει ότι υπάρχει 20% πιθανότητα μεγάλης πετρελαιοκηλίδας κατά τη συνολική διάρκεια ζωής μίας δραστηριότητας σε μόλις μία από τις υπό παραχώρηση (oil leasing) περιοχές στον Αρκτικό Ωκεανό κοντά στην Αλάσκα.
  • Οι τεχνικές ‘διαχείρισης του πάγου’ που χρησιμοποιούνται στην περιοχή – με τις οποίες τα παγόβουνα εκτοπίζονται μακριά από τις πλατφόρμες εξόρυξης ή διαλύονται με κανόνια νερού- είναι αναποτελεσματικές απέναντι στα μεγαλύτερα παγόβουνα. Σε ακραίες περιπτώσεις πρέπει να μετακινηθούν οι ίδιες οι εξέδρες για να αποφευχθούν καταστροφικές συγκρούσεις.

Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek