Η επόμενη μέρα της συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης βρήκε τον κόσμο ανάστατο – εξαιτίας της Ιαπωνίας… Το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα ανακίνησε τις αντιδράσεις για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Βρετανία, σε μια περίοδο που οι αραβικές εξελίξεις και η άνοδος των τιμών του πετρελαίου είχαν ενδυναμώσει τις πιέσεις των πυρηνικών λόμπυ στην Ευρώπη.
Η ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας επανέρχεται λοιπόν με δραματικό τρόπο στην ΕΕ, όπου σε 14 χώρες-μέλη είναι εγκατεστημένες πυρηνικές εγκαταστάσεις και όπου ο αρμόδιος επίτροπος Γκύντερ Έττινγκερ ήταν πρωθυπουργός της Βάδης-Βυτεμβέργης, που φιλοξενεί στα εδάφη της 4 πυρηνικούς αντιδραστήρες, δύο από τους οποίους παρωχημένης τεχνολογίας… Η απόφαση εξάλλου του κυβερνητικού συνασπισμού της Άγκελα Μέρκελ να ανατρέψει την απόφαση του Γκ.Σρέντερ για σταδιακή παύση λειτουργίας των 17 πυρηνικών σταθμών της χώρας ως το 2020 και να δώσει παράταση ζωής στα πυρηνικά προγράμματα για 12 χρόνια, σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο αντιπολίτευσης και κοινωνικών δυνάμεων. Μια ανθρώπινη αλυσσίδα 60.000 ανθρώπων στα 45 χλμ.της διαδρομής Στουττγάρδη ως τη Βάδη-Βυρτεμβέργη σηματοδότησε την αντίδραση στη χρήση πυρηνικών, καθώς η περιοχή – όπου θα λάβουν χώρα κρίσιμες εκλογές στις 27 Μαρτίου – φιλοξενεί πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Η κυβέρνηση Μέρκελ κινητοποιήθηκε στην κατεύθυνση καθησυχασμού του κόσμου – σε δηλώσεις της η κ.Μέρκελ διαβεβαίωσε τους Γερμανούς ότι η τεχνολογία των γερμανικών αντιδραστήρων είναι ασφαλής και ότι δόθηκε εντολή να επαναξιολογηθούν με «μεγεθυντικό φακό» οι προδιαγραφές ασφαλείας, ενώ ο (Γερμανός) επίτροπος Γκύντερ Έττινγκερ δήλωσε πως θα συγκαλέσει εντός των ημερών ευρωπαϊκή διάσκεψη για την ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας, ενώ αναθεωρώντας σταδιακά τις επιλογές της γερμανικής κυβέρνησης άφησε τελικά ανοιχτό το ενδεχόμενο «να κλείσουν» ορισμένοι αντιδραστήρες της Γερμανίας. Κι ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι προσπαθούν να ελέγξουν το κύμα ανησυχίας που απλώνεται στη χώρα, οι Σοσιαλδημοκράτες ζητούν να αποφασιστεί «τώρα» η παύση λειτουργίας των αντιδραστήρων και οι Πράσινοι επισημαίνουν ότι «η φύση μας κυβερνά, δεν μπορούμε να την ελέγξουμε».
Στη Γαλλία επίσης, η κυβέρνηση Σαρκοζύ βάλλεται για τα πυρηνικά της σχέδια και για την «ομερτά» που απλώνεται γύρω από τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Μια έκτακτη σύνοδος των συναρμοδίων υπουργών, δηλώσεις του πρωθυπουργού Φρ.Φιγιόν πως «η Γαλλία έχει αναπτύξει στο υψηλότατο επίπεδο την ασφάλεια στην κατασκευή και τη λειτουργία των πυρηνικών εγκαταστάσεων» και διαβεβαιώσεις πως «θα αντληθούν τα μαθήματα από το Ιαπωνικό δυστύχημα», ήταν οι άμεσες παρεμβάσεις μέσω των οποίων η κυβέρνηση προσπάθησε να ελέγξει την κοινωνική αντίδραση. «Δεν υπάρχει μηδενικό ρίσκο στη χρήση των πυρηνικών» αντέτεινε ο Ντ.Κον Μπεντίτ, που ζήτησε δημοψήφισμα επί του θέματος τονίζοντας πως «η κυβέρνηση θα μας πεί, ότι η Γαλλία δεν πάσχει από σεισμούς. Πάσχει όμως η Ιταλία, όπου πρόκειται να εγκατασταθεί ένας νέος πυρηνικός αντιδραστήρας. Κι αν συμβεί το κακό στην Ιταλία, η Γαλλία δεν θα θιγεί;;»
Στην Αυστρία το θέμα προκάλεσε τη διατύπωση της πρότασης διενέργειας stress tests για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες που είναι εγκατεστημένοι στην ΕΕ, ενώ στην Ιταλία, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι – που είχε «οραματιστεί» την κάλυψη του ¼ των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρισμό από την πυρηνική ενέργεια και είχε αναγγείλει την προώθηση των πυρηνικών προγραμμάτων – βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της πολεμικής. Ένα δημοψήφισμα, που θα λάβει χώρα ως τις αρχές του καλοκαιριού, αναμφίβολα θα επηρρεαστεί από το δυστύχημα του Φουκουσίμα, ενώ τα κοινωνικά δίκτυα και οι αντιπολιτευτικές πολιτικές δυνάμεις έχουν ήδη ενεργοποιηθεί στην κατεύθυνση ανάδειξης των κινδύνων της πυρηνικής ενέργειας.
Στη Βρετανία τέλος, η κυβέρνηση Κάμερον υπό την πίεση ισχυρών συμφερόντων είχε αναστείλει τη χρηματοδότηση προγραμμάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τώρα, ο αρμόδιος υπουργός ανέλαβε τον άχαρο ρόλο της διαβεβαίωσης πως η βρετανική τεχνολογία είναι διαφορετική από την ιαπωνική και της επισήμανσης πως έχει ζητήσει μια έκθεση από τους ειδικούς για τις επιπτώσεις του ιαπωνικού δυστυχήματος, ενώ κυβερνητικά στελέχη αναδεικνύουν το θέμα του οικονομικού κόστους. Ωστόσο το ερώτημα των Πρασίνων – «πώς μπορείτε να αποκλείσετε εντελώς το ανθρώπινο λάθος ή μια φυσική καταστροφή;» – αντηχεί στο μυαλό κάθε βρετανού, κάθε ευρωπαίου πολίτη.
Αναμφισβήτητα στον ευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο θα δούμε να κορυφώνεται μια αντιπαράθεση ανάμεσα σ΄αυτούς που θα υποστηρίζουν ότι οι συνέπειες του ιαπωνικού δυστυχήματος «είναι περιορισμένες», ότι δεν πρέπει να μας διακατέχει πανικός, ότι τα συστήματα ασφαλείας λειτούργησαν ικανοποιητικά παρά τη φυσική καταστροφή και σε εκείνους που βλέπουν με τρόμο ότι η ιαπωνική τελειότητα στην προετοιμασία αντιμετώπισης του «κακού», δεν ήταν αρκετή για να αντιμετωπίσει τον θυμό της φύσης. Με δύο από τους έξι αντιδραστήρες του Κοζλοντούι στη γειτονική μας Βουλγαρία να λειτουργούν ακόμη και τριάντα χρόνια περίπου μετά από την έκρηξη του Τσερνομπύλ, οι εντυπώσεις από τις τραγικές συνέπειες εκείνου του δυστυχήματος είναι ακόμη νωπές και η ανησυχία για τη μόλυνση του κόσμου από τη ραδιενέργεια κλιμακώνεται. Και οι τηλεοπτικές εικόνες απ΄την έκρηξη του Φουκουσίμα κονιορτοποιούν τις διαβεβαιώσεις των επιστημόνων και των ειδικών φυσικών – διότι τελικά στην Ιαπωνία, κρίθηκε το μέλλον της πυρηνικής βιομηχανίας.
http://www.apocalypsejohn.com/2011/03/blog-post_15.html
Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice