Τι σημαίνουν οι ανακοινώσεις του Καϊρου για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου; Πρώτα απ΄ όλα ότι η Ελλάδα θα ανακηρύξει ΑΟΖ και στην συνέχεια θα προχωρήσει στην οριοθέτησή της με Κύπρο και Αίγυπτο. Με την Τουρκία είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Αυτό που κανείς δεν πρέπει να ξεχνά είναι ότι η Ελλάδα κινείται με βάση όσα το Διεθνές Δίκαιο όχι απλά προβλεπει αλλά προστάζει. Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι γίνεται με το Καστελόριζο. Με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν στο Κάϊρο δεν μπορεί να υπάρξει θέμα …εξαίρεσής του όπως απαιτεί η Τουρκία.
Η ΑΟΖ είναι το δικαίωμα παράκτιου κράτους να εκμεταλλεύεται κατ’ αποκλειστικότητα μία θαλάσσια ζώνη πλάτους μέχρι και 200 μιλίων. Πιο συγκεκριμένα, να εκμεταλλεύεται το υπέδαφος του βυθού, τον βυθό, τα ύδατα (αλιεία) και την επιφάνεια της θάλασσας (ακόμα και με τη δημιουργία τεχνητών νησιών).
Η υφαλοκρηπίδα είναι υποσύνολο της ΑΟΖ.
Η τάση που έχει επικρατήσει διεθνώς είναι οι δύο αυτές θαλάσσιες ζώνες να οριοθετούνται ταυτοχρόνως και τα όριά τους να ταυτίζονται.
Το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει ξεκάθαρα ότι νησιά με οικονομική δραστηριότητα έχουν δικαίωμα ΑΟΖ, όπως και οι ηπειρωτικές περιοχές.
140 παράκτιες χώρες έχουν ήδη ανακηρύξει ΑΟΖ.
Τι συμβαίνει με το Καστελόριζο που η Τουρκία θέλει να “σβήσει” από το χάρτη.
Οι Τούρκοι θέλουν να “σβήσουν” το Καστελόριζο από τον χάρτη. Όχι τυχαία.
Με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου εξασφαλίζει την επαφή της ελληνικής με την κυπριακή ΑΟΖ. Οι δύο αυτές παρεμβάλλονται μεταξύ τουρκικής και αιγυπτιακής, γεγονός που περιορίζει σημαντικά την τουρκική ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα πρέπει να ανακηρύξει την ΑΟΖ της και αυτό μπορεί να το κάνει μονομερώς. Μετά από την σημερινή συμφωνία στο Κάϊρο γίνεται σαφές ότι τα όποια προβλήματα υπήρχαν με την Αίγυπτο δεν υπάρχουν πια.
Τι θα συμβεί σε περίπτωση αντίδρασης της Τουρκίας;
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ένα παράκτιο κράτος αποκτάει ΑΟΖ με μονομερή δήλωση ανακήρυξης. Στη συνέχεια, συνάπτει συμφωνίες οριοθέτησης με τα γειτονικά κράτη. Εάν δεν καταστεί δυνατή η συμφωνία οριοθέτησης, ο τρόπος με τον οποίο οι γειτονικές χώρες λύνουν τη διαφορά τους είναι με παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο.
Θεωρείται βέβαιο οτι η Άγκυρα θα αντιδράσει κι όχι με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο. Αλλά αυτό είναι το αναμενόμενο.
Η Αγκυρα αμφισβητεί ότι τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα με τον γεωλογικού τύπου ισχυρισμό ότι επικάθονται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα. Ο ισχυρισμός αυτός δεν μπορεί να προβληθεί εάν η Ελλάδα ανακηρύξει ΑΟΖ και η διαπραγμάτευση διεξαχθεί σ’ αυτό το πεδίο. Η ΑΟΖ είναι οικονομική και όχι γεωλογική έννοια, όπως η υφαλοκρηπίδα. Αυτός είναι ο λόγος που η τουρκική διπλωματία επιμένει να μιλάει για υφαλοκρηπίδα.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
δωστε τους ενα αρχιδι
"Οταν θα ακούσεις στην τηλεόραση να γίνεται θέμα για τα μίλια, για την επέκταση των μιλίων τότε από πίσω έρχεται ο πόλεμος. Ακολουθεί." – Γ. Παΐσιος
Κάτι μου λέει πως θα έχουμε ξεβρακώματα όσων έκαναν πλάκα! Για να δούμε…
Αυτό σκέφτηκα κι εγώ ρε φίλε..!!!
Ενημερωστε ομως τον κοσμο οτι σε περιπτωση διαφωνιας το διεθνες δικαστηριο της χαγης που θα προσφυγει η τουρκια ειναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ και οχι νομικο που σημαινει οτι θα προσπαθησει να συμβιβασει την ολη κατασταση και οχι να βγαλει μια αποφαση στηριζομενο αποκλειστικα στο ισχυον νομικο πλαισιο. Οι διπλωματες ολου του κοσμου ξερουν οτι σε αυτα τα δικαστηρια κερδιζει αυτος που μπορει να επηρεασει την αποφαση του δικαστηριου πιο πολυ ειναι το λεγομενο 'δικιο του ισχυρου' . Πρακτικα αυτο σημαινει οτι αν η Ελλαδα παει στην κατασταση που ειναι τωρα στο διεθνες δικαστηριο της Χαγης απλα θα το χασει.
Δύο πράγματα βγάζουν οριστικά την Τουρκία από το παιχνίδι :
1. Ανακήρυξη ΑΟΖ
2. Δήλωση των Νησιών ως Αρχιπελαγικό Σύμπλεγμα Παρακτίου Κράτους
Το Πρώτο λύνει τα χέρια για την Αποκλειστική Οικονομική εκμετάλλευση (Αλιεία και Ορυκτό Πλούτο)
Το Δεύτερο κάνει το Αιγαίο αποκλειστικά ελληνική Θάλασσα βγαίνοντας πέρα από τα 6 ή 12 μίλια Εθνικού Χώρου.
Για να γίνουν όμως αυτά χρειάζονται … ηγέτη και λαό που δεν είναι οσφυοκάμπτες και προδότες.
Καλή χώνεψη … στους αναμένοντες.
Αυτά ……………
Πολύ ενδιαφέρουσα άποψη! Και πολύ δυναμικά διατυπωμένη!
Εχουμε πεσει σε μια παγιδα που παντα λεμε,η ελλαδα θα πρεπει να κανει εκεινο, ηελλαδα θα πρεπει να κανει το αλλο,ενω θα επρεπε να εχουμε ετοιμες πεντε πυρινικες κεφαλες!!!να σας πω πως γινετε το εργο τσετες!!!κουνηθητε και σας της στειλαμε!!!αλλα ποιος θα το κανει!!αυτοι που καταθετανε στεφανι στον ατατουρκ;;!!