Οι ευρωπαΐοι ηγέτες έχουν συμφωνήσει στην ανάγκη για ισχυρότερους οικονομικούς δεσμούς με τις μεγάλες αναδυόμενες δυνάμεις, όπως είναι η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία. Δεν έχουν, ωστόσο, ακόμη καταλήξει στο πώς θα επιτύχουν το στόχο αυτό.
Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η «ενίσχυση των στρατηγικών συνεργασιών» με τις οικονομίες αυτές ήταν στην κορυφή της ατζέντας συναντήσεων, που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.
Η ιδέα αυτή όμως απέχει πολύ από το να λάβει «σάρκα και οστά». Σχεδόν ένα χρόνο μετά την ψήφιση της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία είχε ως στόχο να προσδώσει ενιαία φωνή στην Ευρώπη και να αυξήσει την επιρροή της στο παγκόσμιο πεδίο, ελάχιστη πρόοδος έχει διαπιστωθεί.
Πολιτικοί αναλυτές, αλλά ακόμη και στελέχη των ευρωπαϊκών υπουργείων Εξωτερικών, έχουν αρχίσει να ζητούν αναθεώρηση της στρατηγικής, που ακολουθεί η Ε.Ε. στο μέτωπο της διπλωματίας.
Η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. Ασίας, που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, θα είναι ένα πρώτο μεγάλο τεστ για την ευρωπαϊκή κοινότητα.
«Οι οικονομίες της Κίνας, της Ινδίας τρέχουν με ρυθμούς 10%. Η οικονομική τους βαρύτητα μεταφράζεται και σε πολιτικό κύρος και ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους» είχε επισημάνει σε ομιλία της η Κάθριν Άστον, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ως Επιτρόπου Εμπορίου της Ε.Ε.»Εάν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να θωρακίσουμε τα συμφέροντά μας.
Εάν δεν το κάνουμε, τότε άλλοι θα λάβουν τις αποφάσεις για εμάς» είχε προειδοποιήσει η Επίτροπος.
Αν και οι στόχοι, όπως τους περιγράφει η Κάθριν Άστον, είναι ξεκάθαροι, η επιδίωξή τους είναι δύσκολο έργο. Και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. και την τάση ορισμένων ηγετών να αφήνουν επιμέρους προβλήματα να θολώνουν την ευρύτερη εικόνα.
Διπλωματικές πηγές, που συμμετείχαν σε πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, κατά την οποία η Επίτροπος Εμπορίου παρουσίασε τα αποτελέσματα επίσκεψής της στην Κίνα, σχολίαζαν στο Reuters ότι όλοι υπογράμμισαν την ανάγκη μίας νέας στρατηγικής για την Ε.Ε., χωρίς όμως κανείς να παρουσιάσει στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, οι στόχοι της Ε.Ε. μένουν στο «ψυγείο».
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice