– Εμμέσως έκανε λόγο για ευθυγράμμιση των ημερομισθίων και άρα μείωση μισθών…
– Ζήτησε άνοιγμα επαγγελμάτων, νέα μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και αλλαγές στην ανταγωνιστικότητα
– Στρος Καν: Για την επιμήκυνση το ΔΝΤ δεν επιθυμεί νέα μέτρα και σκληρότερους όρους
– Καρφιά και στη Νέα Δημοκρατία για τη στάση της στο Μνημόνιο
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ξεκαθάρισε τι πράγματα απαιτούνται από την Ελλάδα όχι μόνο για να προχωρήσει τελικά η επιμήκυνση του δανείου, αλλά στην ουσία για να πάρει η χώρα το πράσινο φως για τη δόση του Μαρτίου.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Στρος Καν μιλώντας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας έκανε λόγο για ευθυγράμμιση των ημερομισθίων, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή, η απασχόληση και κατά συνέπεια η ανταγωνιστικότητα.
Ο κ. Στρος Καν ζήτησε επίσης νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, του συνταξιοδοτικού και ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας. Παράλληλα, ζήτησε να υπάρξει άνοιγμα σε υπηρεσίες, ελεύθερους επαγγελματίες και άρση των εμποδίων για παροχή υπηρεσιών.
Αναφορικά με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από την τρόικα, κ. Στρος Καν διευκρίνισε ότι μιλώντας μόνο εκ μέρους του ΔΝΤ δήλωσε ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, χωρίς να ζητηθούν νέοι όροι.
Δείτε τις δηλώσεις του Στρος Καν στη Βουλή
Καρφιά Στρος Καν στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία
Ο πρόεδρος του ΔΝΤ δεν χαρίστηκε ούτε στην κυβέρνηση αφήνοντας σαφείς αιχμές λέγοντας πως με αφορμή το γεγονός ότι χρειαζόσασταν απελπισμένα εξωτερική βοήθεια, θα ήταν καλύτερο να είχατε ζητήσει βοήθεια νωρίτερα. Ωστόσο, δήλωσε αισιόδοξοςότι αν τα πράγματα συνεχίσουν όπως τους τελευταίους μήνες σιγά σιγά θα γίνει η δημοσιονομική εξυγίανση.
Καρφιά όμως εξαπέλυσε ο Στρος Καν και κατά της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά κατά του κ. Σταϊκούρα, ο οποίος είπε ότι η Ν.Δ. ψήφισε κάποια σημεία, αλλά όχι όλο το Μνημόνιο. Ο κ. Στρος Καν δήλωσε ότι το μνημόνιο ήταν πολιτική επιλογή της Ελλάδας και δήλωσε ότι ο καθένας θα πρέπει να δει με ποιό μέρος θα ταχθεί, καθώς όπως τόνισε “ήσασταν στο χείλος του γκρεμού”.
Τα “άκουσε” από τους έλληνες βουλευτές
Με καχυποψία υποδέχθηκαν οι βουλευτές της Επιτροπής των Οικονομικών της Βουλής τον πρόεδρο του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, με την Βάσω Παπανδρέου να στριμώχνει τον ισχυρό άντρα της οικονομίας.
Η πρόεδρος της Επιτροπής, Βάσω Παπανδρέου δήλωσε ορθά κοφτά στον κ. Στρος Καν πως η Ελλάδα αναγκάστηκε να υπογράψει μία σύμβαση με την πλάτη στον τοίχο, με μέτρα και όρους πολύ δύσκολα. Μάλιστα, με νόημα η κα Παπανδρέου απηύθυνε ερωτήματα στον πρόεδρο του ΔΝΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά “εσείς που έχετε εμπειρία δεν γνωρίζατε πως ο λογαριασμός δεν βγαίνει; Η επιμήκυνση των 110 δισ ευρώ που πιστεύω πως θα γίνει, αρκεί”;
Μάλιστα, η κα Παπανδρέου δήλωσε προς τον κ. Στρος Καν πως αυτή η οριζόντια λιτότητα οδήγησε σε μεγάλη ύφεση, ανεργία και μείωση εσόδων και τον ρώτησε εάν θα υπάρξουν τροποποιήσεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Μίμη Ανδρουλάκη, ο οποίος του αποκάλυψε πως στην Αρχαία Ελλάδα υπήρχε μηχανισμός και έγινε αναδιάρθρωση χρέους, ενώ του είπε κατάμουτρα πως το πρόγραμμά τους φαίνεται να αποτυγχάνει. Μάλιστα, στην ουσία προειδοποίησε τον πρόεδρο του ΔΝΤ πως “εμείς θα προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές, θα συνεχίσουμε δημοσιονομική προσαρμογή αλλά όχι με εξωπραγματικά χρονοδιαγράμματα”. Τέλος, με νόημα τον ρώτησε εάν θα υπάρξει έκδοση ευρωομολόγου “ή να κόψουμε χρήμα;”.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΝΤ απέναντι στα εχθρικά βλέμματα των βουλευτών ζήτησε αρχικά συγγνώμη που μιλάει αγγλικά και όχι ελληνικά μέσα στη Βουλή.
Όπως είπε ο Ντομινίκ Στρος Καν το ΔΝΤ και η Ε.Ε. τους ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση να παράσχουν πόρους για στήριξη χρηματοοικονομική, αλλά και συμβουλές περί των οικονομικών, ενώ αποκάλυψε ότι τέλη του 2011 προς 2012 θα αρχίσει να αποκαθίσταται η ανάπτυξη.
Απαντώντας στις αιτιάσεις των βουλευτών, δήλωσε ότι το πρόγραμμα είναι στη σωστή τροχιά και πως στη δεύτερη φάση θα γίνει έλεγχος από κοινού από ΔΝΤ και Ε.Ε. για τη δόση Φεβρουαρίου, ενώ επεσήμανε ότι στα δημοσιονομικά επετεύχθη ο στόχος του Σεπτεμβρίου και πως οι δαπάνες είναι το πρόβλημα γιατί είναι δύσκολο να ελεγχθούν λόγω του συστήματος που είναι έτσι δομημένο.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΝΤ δήλωσε εντυπωσιασμένος από όσα έχει κάνει η Ελλάδα και έδειξε να κατανοεί τις αντιδράσεις λέςγοντας πως “αν ήμουν κι εγώ Έλληνας ίσως να ήμουν κι εγώ στο δρόμο”, ενώ καταλήγονταςε δήλωσε για δεύτερη φορά ότι πρέπει να συνεισφέρουν και οι πλούσιοι για να αυξηθούν τα έσοδα.
NewsIt.gr
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice