Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του ΟΗΕ ότι το 2010 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ως σήμερα, Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν ότι η απώλεια πάγου στην Γροιλανδία ξεπέρασε πέρυσι κάθε ρεκόρ, εντείνοντας τις ανησυχίες για καταστροφική άνοδο στη στάθμη της θάλασσας.
Η απορροή από το λιώσιμο χιονιού και πάγου στην Γροιλανδία έφτασε το 2010 τους 530 γιγατόνους (δισεκατομμύρια τόνους), ξεπερνώντας κατά περισσότερο από δύο φορές τη μέση απώλεια για τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες, δείχνει η μελέτη στο Environmental Research Letters.
Σε αντίθεση με τους πάγους του Βόρειου Πόλου, οι οποίοι επιπλέουν στη θάλασσα και δεν θα ανέβαζαν τη στάθμη αν έλιωναν, οι πάγοι της Γροιλανδίας βρίσκονται στην ξηρά, και αν έλιωναν θα ανέβαζαν τη στάθμη των ωκεανών κατά περίπου επτά μέτρα.
Αυτό δεν αναμένεται να συμβεί τους επόμενους αιώνες, ωστόσο η νέα μελέτη δείχνει ότι η συμμετοχή της Γροιλανδίας στην προβλεπόμενη άνοδο της στάθμης μέχρι το τέλος του αιώνα θα είναι μεγαλύτερη από το αναμενόμενο.
Η σημερινή κατάσταση θα μπορούσε μάλιστα να είναι πολύ χειρότερη από ό,τι δείχνει η νέα έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Διεργασιών Κρυόσφαιρας στη Νέα Υόρκη.
Οι ερευνητές βασίστηκαν σε μακροχρόνιες παρατηρήσεις και δορυφορικά δεδομένα για το λιώσιμο χιονιού και πάγου, δεν έλαβαν όμως υπόψη τις απώλειες λόγω της διάλυσης των παγετώνων στη θάλασσα.
Οι απώλειες αυτές είναι πιθανότατα μεγαλύτερες από τις απώλειες λόγω της τήξης του πάγου, διευκρίνισε στο Reuters ο Μάρκο Τεντέσκο, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Οι εκτιμήσεις του δείχνουν ότι η έκταση στην οποία παρατηρείται απώλεια πάγου επεκτείνεται κατά 17.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα το χρόνο.
Προηγούμενες μελέτες έδιναν διαφορετικές εκτιμήσεις για την απώλεια πάγου στο κάλυμμα της Γροιλανδίας, το οποίο έχει πάχος έως και τρία χιλιόμετρα σε ορισμένα σημεία.
Όλοι πάντως συμφωνούν ότι αιτία είναι η κλιματική αλλαγή. Στην ευρύτερη περιοχή της Αρκτικής, η θερμοκρασία ανεβαίνει δύο με τρεις φορές ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη τα τελευταία 30 χρόνια.
Στη Γροιλανδία, το καλοκαίρι του 2010 ήταν 3,0 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό.
«Η πρωτεύουσα Νούουκ είχε τη θερμότερη άνοιξη και το θερμότερο καλοκαίρι από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις το 1873» επισήμανε ο Δρ Τεντέσκο.
Η μελέτη του έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, σύμφωνα με την οποία το 2010 ισοφάρισε το ρεκόρ ζέστης του 2005.
Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν σήμερα ότι η απώλεια πάγου στη Γροιλανδία θα μπορούσε να ανεβάσει τη στάθμη των ωκεανών κατά μισό μέτρο έως το τέλος του αιώνα.
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice