Επιμονή στην προσπάθεια ικανοποίησης των απαιτήσεων που θέτει η Τουρκία προκειμένου να αρθούν τα προβλήματα στη θεσμική συνεργασία ΝΑΤΟ – ΕΕ δείχνει ο γ.γ. της Συμμαχίας Α.Φ. Ράσμουνσεν, ο οποίος μετά την Αγκυρα αναμένεται να επισκεφθεί και την Αθήνα την Πέμπτη.
Το αδιέξοδο στη θεσμική συνεργασία ΕΕ – ΝΑΤΟ έγκειται στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο, η οποία όμως μετέχει πλήρως στον αμυντικό βραχίονα της ΕΕ.
Πρακτικά πάντως επί του «πεδίου» ακόμη και στο Αφγανιστάν βρίσκονται τρόποι επικοινωνίας και συνεργασίας των δύο οργανισμών, αλλά η Τουρκία δεν επιθυμεί την εξεύρεση ενός modus vivendi θεωρώντας ότι με ένα «μεγάλο πακέτο» θα εξασφαλίσει ανταλλάγματα από την ΕΕ. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ έχει διαμορφώσει ένα πακέτο προτάσεων το οποίο παρουσίασε στην Αγκυρα και θα συζητήσει στην Αθήνα.
Σύμφωνα με αυτό, η Τουρκία θα υπογράψει Συμφωνία Ασφάλειας με την ΕΕ, θα εξασφαλίσει ειδικό καθεστώς στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφαλείας (EDA) και συμμετοχή στη διαδικασία διαμόρφωσης και λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αμυνας (decision shaping – decision making) και σε αντάλλαγμα θα δεχθεί να συμμετέχει η Κύπρος σε αντίστοιχες διαβουλεύσεις μεταξύ ΕΕ – ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία απορρίπτει το πακέτο αυτό ελπίζοντας ότι το βάρος των πιέσεων θα μεταφερθεί στην κυπριακή πλευρά, με δεδομένη την αντίθεση του κ. Χριστόφια να συμμετέχει σε θεσμούς του ΝΑΤΟ (όπως το PfP). Με το πακέτο Ράσμουνσεν, πάντως, διαφωνεί και η Γαλλία, που δεν επιθυμεί να προσφέρει θέση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Αμυνας στην Τουρκία.
Η Αγκυρα παράλληλα επιδιώκει τη διατήρηση της λεγόμενης συμφωνίας Berlin Plus, σύμφωνα με την οποία σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που η ΕΕ χρησιμοποιεί στρατιωτικές υποδομές του ΝΑΤΟ προβλεπόταν η εξαίρεση της Κύπρου και της Μάλτας (η οποία όμως έχει ενταχθεί πλέον στο PfP), που δεν είχαν συμφωνία ασφαλείας με το ΝΑΤΟ.
Παράδειγμα τέτοιας αποστολής είναι η Βοσνία, όπου δεν συμμετέχει η Κύπρος. Πρακτικά όμως σε άλλες αποστολές δεν υφίσταται τέτοιο πρόβλημα καθώς είτε η ΕΕ χρησιμοποιεί δικά της μέσα (Σομαλία) είτε πρόκειται για «πολιτικές» αποστολές (Αφγανιστάν).
Η Αθήνα θεωρεί ότι δεν πρέπει να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα ως «τουρκοκυπριακό», καθώς μπορεί να βρεθεί η φόρμουλα συμφωνίας μεταξύ δυο «οργανισμών» ώστε να παρακαμφθεί η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κύπρο.
Η ελληνική πλευρά εκτός από συγκεκριμένη πρόταση για ad hoc συνεργασία των δύο οργανισμών, τις οποίες έχει ήδη διαβιβάσει στην κ. Αστον, θεωρεί ότι οι σχέσεις των δύο οργανισμών πρέπει να βασιστούν στο τρίπτυχο: «ισοτιμία, αυτονομία και αμοιβαιότητα στη λήψη αποφάσεων».
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice