• Όλα δείχνουν πως πάμε για υποβάθμιση στο τέλος του χρόνου, με καταστροφικές συνέπειες στην αξιοπιστία της οικονομίας μας.
• Το Υπουργείο Οικονομικών προέβλεψε αύξηση 4% στο κρατικό μισθολόγιο. Φαίνεται, όμως, ότι θα ξεπεράσει το 10%,
• Δεν έχουμε δει τον προϋπολογισμό, αλλά από την παρουσίαση του Υπουργού Οικονομικών, τα νούμερα δεν βγαίνουν.
• Οι προβλέψεις είναι υπεραισιόδοξες για αύξηση των εσόδων, χωρίς να εξηγείται πώς θα αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα του 1 δις ευρώ.
• Η Κύπρος κινδυνεύει να χάσει τα χρήματα που δίνει η ΕΕ σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
Αν το 2010 το έλλειμμά μας είναι 1δις ευρώ, όπως αναμένουμε, σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε, τουλάχιστον, 300 εκ ευρώ από περικοπές πριν από τον Δεκέμβριο και αν ξεπεράσει το 1 δις, το 2011 θα χρειαστούμε επιπρόσθετες περικοπές ύψους 400 εκ ευρώ. Αφού ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, παραθέτει τα στοιχεία, προχωρά και σε εκτιμήσεις: «Δεν υπάρχει σχέδιο για το πώς θα βρεθούν αυτά τα χρήματα. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι πρόχειρη. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης τα τελευταία δυόμισι χρόνια μόνο ζημία έφερε».
Η συζήτησή μας με τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής αρχίζει με το θέμα του υπέρογκου κρατικού μισθολογίου, στο οποίο και ο ίδιος πρόσφατα αναφέρθηκε. «Τι γίνεται με αυτό;» τον ρωτάμε. Απαντά με νούμερα, κάνοντας μια μικρή αναδρομή:
«Να αναφέρω καταρχάς ότι πέρυσι η κυβέρνηση αύξησε κατά 1.200 τις θέσεις στο δημόσιο. Λέγεται ότι λήφθηκε μια υπουργική απόφαση για μείωση των θέσεων κατά 400, όμως δεν έχει παρουσιαστεί τέτοιο νομοσχέδιο στη Βουλή, η οποία είναι η μόνη αρμόδια για να καταργήσει θέσεις.
Ακόμα, όμως, και να καταργηθούν, οι δημόσιοι υπάλληλοι εξακολουθούν να είναι αυξημένοι κατά 800. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, από τον Δεκέμβριο του 2009 έως τον Ιούνιο του 2010 οι δημόσιοι υπάλληλοι αυξήθηκαν από 70.000 σε, περίπου, 71.000».Πού ανέρχονται σήμερα οι δαπάνες του κρατικού μισθολογίου;
Αυτή τη στιγμή οι δαπάνες του κρατικού μισθολογίου έχουν ξεφύγει. Είναι εκτός ελέγχου. Υπολογίζονται στα €2.7 δις, ενώ το 2007 ήταν €2 δις. Έχουμε, δηλαδή, αύξηση 700 εκ ευρώ ή 35%, μέσα σε τέσσερα χρόνια, στο κρατικό μισθολόγιο.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις ωρολογιακές βόμβες στην κυπριακή οικονομία. Είναι το κρατικό μισθολόγιο, το συνταξιοδοτικό και οι κοινωνικές παροχές, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 30% τα δύο προηγούμενα χρόνια.
Η παρούσα κυβέρνηση έκανε τον χουβαρτά με τα χρήματα του Κύπριου φορολογούμενου και τώρα ανακαλύπτει ότι η οικονομία μας δεν αντέχει αυτές τις αυξήσεις και επιβάλεται να δοθούν λύσεις. Ποιες θα είναι οι συνέπειες από τον εκτροχιασμό;
Περικοπές δεν ζητάμε μόνο εμείς, αλλά και η ΕΕ, η οποία για πρώτη φορά απέρριψε το πρόγραμμα σταθερότητας που καταθέσαμε και μας ζητάει να μειώσουμε το έλλειμμά μας κατά 1,74% πριν από το τέλος του 2010 και κατά 1,74% το 2011.
Αν, δηλαδή, το 2010 το έλλειμμά μας είναι 1 δις ευρώ, όπως αναμένουμε, σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε, τουλάχιστο, 300 εκ ευρώ από περικοπές πριν από τον Δεκέμβριο και αν ξεπεράσει το 1 δις, το 2011 θα χρειαστούμε επιπρόσθετες περικοπές ύψους 400 εκ ευρώ.Και πώς θα βρεθούν όλα αυτά τα λεφτά;
Προς το παρόν δεν υπάρχει σχέδιο για το πώς θα βρεθούν αυτά τα χρήματα. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι πρόχειρη, με διαρθρωτικά κενά.
Χρειαζόμαστε τομές και μεταρρυθμίσεις, καθώς η έλλειψη πολιτικής βούλησης τα τελευταία δυόμισι χρόνια μόνο ζημία έφερε. Δεν έχουμε πράξει τίποτα για τη μείωση των δαπανών εντός του 2010 και όλα δείχνουν πως πάμε για υποβάθμιση στο τέλος του χρόνου, ενώ αν συνεχιστεί η ίδια τακτική, θα υποβαθμιστούμε και τον επόμενο χρόνο.
Δύο μειώσεις της κλίμακας θα έχουν καταστροφικές συνέπειες στην αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας, αλλά και κόστος, καθώς το κόστος δανεισμού του δημοσίου θα ξεπεράσει το 1%. Πλέον μιλάμε για 150 εκ ευρώ, κόστος το οποίο θα μετακυλήσει στο κόστος δανεισμού των τραπεζών και κατ’ επέκταση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Ο δημόσιος τομέας, πάντως, δεν φαίνεται διατεθιμένος για οποιαδήποτε υποχώρηση.
Όλοι θα χρειαστεί να πληρώσουμε το κόστος της οικονομικής κρίσης. Αν υπάρξει ένα οργανωμένο σχέδιο, είμαι βέβαιος ότι και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα φερθούν σωστά και υπεύθυνα, για να αναστηλώσουμε την οικονομία μας.
Μέχρι στιγμής το κόστος το έχει επωμιστεί μόνο ο ιδιωτικός τομέας. Η ανεργία εκτοξεύθηκε σε σημεία που δεν έχουμε δει από το 1974, ενώ στην ουσία οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έχασαν το 1.7 δις ευρώ, που απώλεσε η κυβέρνηση από τα έσοδά της.
Για τους δημόσιους υπαλλήλους πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι άλλο οι γενικές αυξήσεις, άλλο οι αυτόματες προσαυξήσεις, άλλο η ΑΤΑ και άλλο οι αυτόματες προαγωγές στις κλίμακες με βάση το υφιστάμενο σύστημα. Προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο για αύξηση στο κρατικό μισθολόγιο κατά 4%. Τελικά, όμως, οι αυξήσεις φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν το 10%, ενώ δεν έχουν δοθεί οι προσαυξήσεις και η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν έχει προσλάβει επιπρόσθετους υπαλλήλους. Αναρωτιόμαστε από πού έχουν προκύψει αυτές οι αυξήσεις. Αρκεί μόνο να αναφέρω ότι αν οι δημόσιοι υπάλληλοι δεχθούν μηδενικές προσαυξήσεις και μηδενική ΑΤΑ, μέσα σε ένα χρόνο θα εξοικονομήσουμε 138 εκ ευρώ. Θεωρείτε ότι με τις πρόνοιες του προϋπολογισμού μπορούν να αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά προβλήματα.
Δεν έχουμε δει ακόμα τον προϋπολογισμό, αλλά από την παρουσίαση του Υπουργού Οικονομικών τα νούμερα δεν βγαίνουν.
Οι προβλέψεις είναι υπεραισιόδοξες όσον αφορά στην αύξηση των εσόδων, χωρίς να εξηγείται πώς θα αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα του 1 δις ευρώ. Δυστυχώς δεν ικανοποιεί τους στόχους που τέθηκαν για μείωση των δαπανών, ούτε εκείνους που έθεσε η ΕΕ για την Κύπρο και σίγουρα δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τις υποδείξεις της ΕΕ. Υπάρχει τρομερή ανασφάλεια στις διεθνείς αγορές, σε σχέση με τις κυβερνήσεις και τα χρέη τους. Έτσι, εκτός από προβλήματα δανεισμού που ενδεχομένως αντιμετωπίσουμε, ίσως βρεθούμε αντιμέτωποί και με κυρώσεις από την ΕΕ. Συγκεκριμένα, υπάρχει μια εισήγηση όπως μπει επιβάρυνση 0,5% στο ΑΕΠ κάθε χώρας, που δεν ικανοποιεί τους στόχους όσον αφορά στα ελλείμματα. Αν γίνει αυτό, τότε η Κύπρος θα χάσει όλα τα χρήματα που δίνει η ΕΕ σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Πώς η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα ενεργήσει ενόψει όσων αναφέρατε;
Θα ήθελα να αναφέρω ότι φέτος για πρώτη φορά στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα ακολουθήσουμε μια πιο αυστηρή διαδικασία για τον έλεγχο των δαπανών. Θα αφιερώσουμε τρεις μέρες για τη μελέτη και διευκρινήσεις για τα κονδύλια όλων των υπουργείων. Στόχος μας δεν είναι η καταψήφιση των προϋπολογισμών, αλλά να εξετάσουμε τις λύσεις και τις επιλογές που υπάρχουν για μείωση των δαπανών. Να σταθούμε λίγο στο θέμα των ξένων επενδύσεων. Ποια είναι η στάση σας απέναντι στη επένδυση του Κατάρ;
Υποστηρίζουμε τις ξένες επενδύσεις. Η Κύπρος χρειάζεται κάθε ξένη επένδυση και την εισροή κεφαλαίων στην οικονομία.
Ωστόσο στο θέμα του Κατάρ έχουμε κάποιες επιφυλάξεις, κατά πόσο το ακίνητο αξιοποιείται στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Αναμένουμε να δουμε το τελικό και ολοκληρωμένο κείμενο της συμφωνίας για να τοποθετηθούμε. Παρόλα αυτά εμείς δεν υποστηρίζουμε το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας. Το σωστό είναι να πουλάμε το γάλα και όχι την αγελάδα! Τι εισηγείστε για να προσελκύσουμε διεθνείς και συμφέρουσες επενδύσεις;
Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε συγκεκριμένους τομείς. Για παράδειγμα, στον τομέα των αμοιβαίων κεφαλαίων θα μπορούσε να τροπολογηθεί το υφιστάμενο δίκαιο, ώστε να γίνουμε ελκυστικός προορισμός για τέτοια κεφάλαια.
Επίσης, υπάρχουν τομείς της οικονομίας που πρέπει να αναπτυχθούν, καθώς έχουν το μεγαλύτερο περιθώριο για να προσφέρουν αύξηση του ΑΕΠ. Οι υπηρεσίες είναι, σίγουρα, σημαντικός τομέας και πρέπει να στηρίζονται, όμως δεν μπορούν να πετύχουν μεγαλύτερη αύξηση ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αντίθετα, στους τομείς της τεχνολογίας και της έρευνας, όπου είμαστε ουραγοί της Ευρώπης, σίγουρα το πεδίο είναι τεράστιο για αύξηση των δραστηριοτήτων. Χρειάζονται, λοιπόν, σωστός σχεδιασμός, στρατηγικές επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς και φορολογικά κίνητρα.
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice