Πολλά ερωτήματα γεννά η απόφαση αιγυπτιακού δικαστηρίου για την επιβολή ποινής κάθειρξης μόλις δεκαπέντε ετών στον Αιγύπτιο πολιτικό και μεγιστάνα Χεσάμ Ταλάτ Μουσταφά, για τον ρόλο που διαδραμάτισε στη δολοφονία Λιβανέζας τραγουδίστριας. Πρωτόδικα ο Αιγύπτιος μεγιστάνας είχε καταδικαστεί σε θάνατο.
Η νέα, σαφώς πιο ήπια απόφαση που πάρθηκε μετά την επανεκδίκαση της υπόθεσης, αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις στην κοινή γνώμη, καθώς συμβάλλει στο να διαμορφωθεί η άποψη πως η ελίτ είναι υπεράνω νόμου στη χώρα. Ο βουλευτής του κυβερνώντος δημοκρατικού κόμματος Χεσάμ Ταλάτ Μουσταφά είχε καταδικαστεί πέρυσι εις θάνατον, καθώς είχε θεωρηθεί ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας της πανέμορφης τραγουδίστριας Σουζάν Ταμίμ στο Ντουμπάι, ενώ η ίδια ποινή είχε επιβληθεί και στον φυσικό αυτουργό του εγκλήματος Μουχσέν ελ-Σουκάρι, τον οποίο φέρεται να είχε πληρώσει ο Μουσταφά για να φέρει σε πέρας τη δολοφονία. Ο αιγυπτιακός Τύπος είχε χαρακτηρίσει τότε τον φόνο «πράξη εκδίκησης», καθώς η Σουζάν Ταμίμ είχε επιλέξει να τερματίσει τη σχέση της με τον Αιγύπτιο πολιτικό.
Η αρχική καταδίκη ενός τόσο επιφανούς μέλους της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής της χώρας είχε προκαλέσει ρίγη ανατριχίλας σε όλο τον αραβικό κόσμο και είχε εκπλήξει πολλούς, ειδικά στην Αίγυπτο, όπου όσοι πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα θεωρούνται συχνά υπεράνω νόμου. Η επανεκδίκαση της υπόθεσης ήταν αναμενόμενο ότι θα κατέληγε σε μια λιγότερο αυστηρή ποινή για τον Μουσταφά λόγω του κοινωνικού του status, ωστόσο η ετυμηγορία αποτέλεσε έκπληξη ακόμα και για την ομάδα υπεράσπισής του, καθώς θεωρούσαν ότι το δικαστήριο θα καλούσε περισσότερους μάρτυρες.
Ηπιότερη ήταν όμως και η δικαστική απόφαση για τον Μουχσέν ελ-Σουκάρι, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια -πρακτικά σημαίνει είκοσι πέντε έτη- για τον φόνο και σε τρία έτη για παράνομη οπλοκατοχή.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice