Διαφημίσεις

Η έξαψη της φαντασίας στον γκροτέσκο κήπο είναι συντριπτική, ο παρατηρητής δεν μπορεί να συλλογιστεί γιατί είναι βυθισμένη σε αισθησιακό χάος, που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, να συντρίψει συναισθηματικά, να συμμετάσχει σε έναν ονειρικό κόσμο, παράλογο, παιχνιδιάρικο και ηδονιστικό. Το λεγόμενο Monster Park στην επαρχία του Viterbo, είναι ένα μνημείο που βρίσκεται στους πρόποδες ενός πραγματικά φυσικού αμφιθέατρου. Ως Κήπος των Τεράτων (Parco dei Mostri) ή Κήπος του Μπορμάτζο είναι γνωστός, ένας κήπος ο οποίος βρίσκεται 68 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Μπορμάτζο (Bomarzo), στο Λάτσιο της Ιταλίας και ανήκει στην οικογένεια Bettini. Ονομάστηκε έτσι καθώς μέσα στο πάρκο υπάρχουν πολλά αγάλματα τερατόμορφα και υπερφυσικού μεγέθους, σκαλισμένα μέσα σε βράχους.

Δημιουργήθηκε το 16ο μ.κ.ε. αιώνα στο βάθος μιας κοιλάδας από τον Πιερ Φραντσέσκο Ορτσίνι (Pier Francesco Orsini), τον επονομαζόμενο Vicino (1528–1588), έναν condottiero και προστάτη των τεχνών, όταν πέθανε η αγαπημένη του σύζυγος Τζιούλια Φαρνέζε και τα σχέδια του αποδίδονται στον Πύρρο Λιγκόριο (Pirro Ligorio). Το 1585 , μετά το θάνατο του πρίγκιπα Ορσίνι, το πάρκο εγκαταλείφθηκε και το δεύτερο εξάμηνο του εικοστού αιώνα αποκαταστάθηκε από το ζευγάρι,  Tina Σεβέρη Giancarlo Bettini, που έχουν ταφεί στο ναό μέσα στο πάρκο, το οποίο ίσως είναι και ο τάφος του Τζούλια Φαρνέζε. Πιθανόν να κτίστηκε κατά τη διάρκεια της Ιταλικής Αναγέννησης, όμως σε καμία περίπτωση δεν ξεχωρίζει για την ομορφιά ή τη συμμετρία του. Περπατώντας στα δρομάκια του θα συναντήσετε ένα τερατώδες κεφάλι ψαριού, το άγαλμα ενός γίγαντα να σκίζει στα δύο έναν άλλο γίγαντα, ένα τερατώδες ορθάνοιχτο στόμα που μοιάζει να ουρλιάζει (με επιγραφή «Κάθε λογική χάνεται»), αιγυπτιακές σφίγγες, τερατόμορφες γοργόνες κ.ά.

Κάνε κλικ πάνω στις εικόνες για να τις δεις μεγάλες.
28  29
Το αρρωστημένο μυαλό που οραματίστηκε τον κήπο ήταν ο πρίγκιπας Pier Francesco Orsini, ο οποίος ήθελε μέσα σε αυτόν να παρουσιάζεται ο πόνος και η οδύνη που γεννάει ένας πόλεμος (είχε χάσει πρόσφατα φίλους και σύζυγο), ενώ αρχιτέκτονας του ο «πολύς» Pirro Ligorio (είχε ολοκληρώσει παλαιότερα τον Καθεδρικό του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη μετά το θάνατο του Μιχαήλ Άγγελου).
Αποτέλεσμα; Έως και τον Salvador Dali γοήτευσε, αναγκάζοντας τον να γυρίσει μία ταινία μικρού μήκους στο εσωτερικό του αλλά και να επηρεαστεί από αυτόν στη δημιουργία του πίνακα The Temptation of Saint Anthony το 1946.

Στην Ιταλία του 16ου αιώνα, οι ευγενείς συνήθιζαν να αποδεικνύουν το μεγαλείο και τον πλούτο τους δημιουργώντας έργα, κυρίως θρησκευτικής φύσεως, που θα τους έκαναν γνωστούς με το πέρασμα των χρόνων… Αλλά δεν σκεφτόταν όλοι με αυτό τον τρόπο. Ο Pier Francesco Orsini, ένας από τους πιο ευκατάστατους μισθοφόρους της Ρώμης εκείνης της εποχής, δημιούργησε στον κήπο του κάστρου της οικογένειάς του στην περιοχή Bomarzo, ένα διαφορετικό μνημείο. Ο ίδιος το ονόμασε «ο κήπος των τεράτων».
Πολλοί ιστορικοί έχουν διαφωνήσει για τον ακριβή λόγο δημιουργίας του περίεργα ανατριχιαστικού αυτού πάρκου. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για ένας είδος αντίδρασης του δημιουργού του στο ευρύτερο θρησκευτικό κλίμα που χαρακτήριζε τους υπόλοιπους ευγενείς της εποχής, κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι είναι ένα σύμβολο απόρριψης του Χριστιανισμού σαν θρησκεία. Οι περισσότεροι ωστόσο, δείχνουν να συμφωνούν στο ότι ο λόγος για τη δημιουργία του πάρκου των τεράτων ήταν η γυναίκα του Pier Francesco Orsini. Αν και ήταν γνωστός σαν ένας από τους πιο σκληρούς και αδίστακτους μισθοφόρους της Ιταλίας, ήταν απόλυτα αφοσιωμένος στη γυναίκα του την οποία και υπεραγαπούσε. Μετά το θάνατό της, συντετριμμένος από την απώλειά της, βάλθηκε να κατασκευάσει τον κήπο των τεράτων σαν ένδειξη λύπης και πένθους. Με τη βοήθεια του Pirro Lugorio, γνωστού αρχιτέκτονα της εποχής, τα περισσότερα από τα αγάλματα έχουν χαραχθεί κατευθείαν πάνω στο βράχο. Στην άκρη του πάρκου βρίσκεται ένα σπίτι, το οποίο με το πέρασμα των αιώνων έχει αποκτήσει κλίση σαν αυτή του πύργου της Πίζας.
Δράκοντας, σπίτι που γέρνει, δράκος με τα λιοντάρια, σειρήνα, σφίγγα, Πρωτέα, Γλαύκος, κάθε λογική χάνεται, η πόρτα για την κόλαση, …κι άλλα τέτοια ονόματα στολίζουν την “ομορφιά” των τεράτων. Θα έλεγα πως περιγράφει ένα βλάσφημο έργο του Λαβγκραφτ. Κάνοντας μια βόλτα στον κήπο σήμερα δεν πρόκειται να βαρεθείς ούτε για λίγο γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι είδους μνημείο-τέρας θα σε περιμένει στη γωνία. Τα αγάλματα δεν έχουν καμία σχέση με ένα με το άλλο. Φαίνεται σαν  απλά να τοποθετήθηκαν τυχαία γύρω από τον κήπο με κανένα απολύτως  σχέδιο, φαίνεται, αυτό δεν σημαίνει πως είναι έτσι. Υπάρχουν γλυπτά που απεικονίζουν τον Πήγασο, τον Ποσειδώνα και τον Πρωτέα, την σφίγγα, τον κέρβερο, την γοργόνα. Ενδιαφέρον έχει κάποιο που δείχνει ένα ελέφαντα να συνθλίβει έναν Ρωμαίο Στρατιώτη.
Για να τον επισκεφθείτε, ταξιδέψτε αεροπορικώς έως τη Ρώμη και από εκεί 68 χιλιόμετρα οδικώς βορειοδυτικά στην πόλη Bomarzo. Όταν φτάσετε ρωτήστε τους ντόπιους για το Parco dei Mostri. Αν τελικά καταφέρετε να το βρείτε, μην διστάσετε να περπατήσετε μέσα στο γιγαντιαίο στόμα που ουρλιάζει (γνωστό και ως Στόμα της Κολάσεως) για να ανακαλύψετε το καλύτερο σημείο για… πικ-νικ με τραπέζι τη μαρμάρινη γλώσσα του αγάλματος, και περιμένετε κάποιου εκεί να ακούσετε την ανάσα του Μέγα ….Ζούπη και των υποτακτικών του.

2  1  5
3  4
6  7
8  9
11  21
  20
13  14
15  16
17  18
23  25
24  26
27  30

Μιλούν τα Αγάλματα ! Τι λένε;

Μύθοι των Θεών για να Ζεις, άλλη μία Ψευδαίσθηση!

Οι διαχειριστές του katohika.gr διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης ή διαγραφής σχολίων που περιέχουν υβριστικούς – προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Απαγορεύεται η δημοσίευση συκοφαντικών ή υβριστικών σχολίων.Σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων μηνυμάτων θα ακολουθεί διαγραφή

Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek