Διαφημίσεις

Ουάσινγκτον: Τα φαινόμενα επιτάχυνσης και επιβράδυνσης του χρόνου που είχε προβλέψει ο Αϊνστάιν μετρήθηκαν για πρώτη φορά σε συνθήκες της «καθημερινής» ζωής. Ρολόγια μεγάλης ακρίβειας δείχνουν ότι ο χρόνος επιταχύνεται όταν κανείς ανεβαίνει ένα σκαλοπάτι, και επιβραδύνεται όταν κάνει ποδήλατο.

Οι θεωρίες της γενικής και της ειδικής σχετικότητας του Αϊνστάιν περιγράφουν το πώς η ταχύτητα και η βαρύτητα επηρεάζουν το πέρασμα του χρόνου: Η γενική σχετικότητα προβλέπει ότι ο χρόνος επιταχύνεται όταν η βαρύτητα μειώνεται,..

Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση


 ενώ η ειδική σχετικότητα προβλέπει ότι ο χρόνος επιβραδύνεται για τα κινούμενα αντικείμενα.


Μέχρι σήμερα, οι δύο θεωρίες της σχετικότητας είχαν επιβεβαιωθεί μόνο σε μεγάλες ταχύτητες και αποστάσεις.


Τώρα, ο Δρ Τσιν-ουεν Τσου και οι συνεργάτες του στο αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) επιβεβαιώνουν αυτά τα φαινόμενα στις αποστάσεις και ταχύτητες με τις οποίες είμαστε εξοικειωμένοι.


H εντυπωσιακή μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Science.


Kλειδί για την επιτυχία του πειράματος ήταν τα «οπτικά ρολόγια» του NIST, τα οποία είναι δεκάδες έως εκατοντάδες φορές πιο ακριβή από τα συμβατικά ατομικά ρολόγια -χάνουν λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο ανά τρία δισεκατομμύρια χρόνια.


Για να δείξουν ότι η βαρύτητα επηρεάζει το πέρασμα του χρόνου, οι ερευνητές τοποθέτησαν ένα οπτικό ρολόι 33 εκατοστά ψηλότερα από ένα άλλο. Στο ύψος αυτό η βαρύτητα ήταν ανεπαίσθητα πιο ασθενής από ό,τι για το άλλο ρολόι και επομένως ο χρόνος εκεί πρέπει να τρέχει πιο γρήγορα. Πράγματι, το πείραμα έδειξε ότι το ανυψωμένο ρολόι κερδίζει 90 δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου κάθε 79 χρόνια, αναφέρει το Nature.com.


Σε ένα δεύτερο πείραμα, που αφορά την ειδική σχετικότητα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το ένα και μοναδικό άτομο που μετρά το χρόνο στο οπτικό ρολόι. Συγκεκριμένα, ανάγκασαν το άτομο αυτό να ταλαντώνεται με ταχύτητα 36 χλμ την ώρα, περίπου όσο ένας καλός δρομέας ταχύτητας. Πράγματι, οι «χτύποι» του ρολογιού μειώθηκαν σε συχνότητα κατά 6×10-16 ανά δευτερόλεπτο.


O επικεφαλής της μελέτης Δρ Τσου διευκρινίζει ότι τα πειράματά του δεν είναι συγκρίσιμα με προηγούμενα πειράματα, που είχαν σχεδιαστεί ειδικά για να ελέγξουν τις θεωρίες της σχετικότητας.


Θεωρεί όμως ότι η έρευνά του «υπενθυμίζει στους ανθρώπους ότι τα φαινόμενα της σχετικότητας αφορούν την εμπειρία της καθημερινής ζωής, και όχι μόνο τους επιστήμονες».



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek