Διαβάστε περισσότερα
Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι και ο Σύρος ομόλογός του Ουαλίντ αλ Μουάλεμ ενώ το κοινό ανακοινωθέν θα διαβιβασθεί στα κράτη-μέλη του ΟΗΕ.
“Η πρωτοβουλία σύναψης διπλωματικών σχέσεων με τη Δαμασκό ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2007, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Μιλόσοσκι στη Συρία. Η Συρία είναι η 129η χώρα, η οποία έχει επίσημα αναγνωρίσει το συνταγματικό της όνομα“, αναφέρει η ανακοίνωση.
Παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη χωρίς ωστόσο να συζητήσουν το θέμα για την ονομασία των Σκοπίων.
Τη συμφωνία Συρίας-ΠΓΔΜ σχολίασε και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης, Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων.
“Η αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, ως Δημοκρατία της Μακεδονίας από τη Συρία, αποτέλεσμα συμφωνίας που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί ήττα της Ελληνικής Διπλωματίας.
Ειδικότερα, διότι αφορά μία χώρα, όπως η Συρία, που διαχρονικά στηρίζει τις ελληνικές θέσεις και μία περίοδο, κατά την οποία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντάται στη Νέα Υόρκη με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, επιχειρώντας να προωθήσει, μεταξύ άλλων, λύση στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων.
Η εξωτερική πολιτική δεν είναι μόνο διεθνείς δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία, δεν είναι εντυπώσεις. Αναρωτιέται κανείς, πώς η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει διαμεσολαβητικούς ρόλους, όταν δεν είναι σε θέση να προασπιστεί τον εαυτό της“, αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Η Συρία είναι η 129η χώρα που αναγνωρίζει με αυτό το όνομα την ΠΓΔΜ.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice