Το κυπριακό συνιστά για την τουρκική κυβέρνηση το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πορεία ένταξης της στην ΕΕ δήλωσεο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, μετά τις συναντήσεις που είχε με ευρωπαίους αξιωματούχους, στο περιθώριο του 7ου Συνεδρίου του Βοσπόρου, με θέμα τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ.
Ο κ. Μπαγίς δήλωσε ότι μεγάλες χώρες της ΕΕ κρύβονται πίσω από την Κύπρο, παρεμβάλλοντας εμπόδια στην ένταξη της Τουρκίας. Ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, και ο ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης ευρωπαίο Επίτροπο, Στέφαν Φούλε, τον ΥΠΕΞ του Βελγίου, Στέφαν Φενάκερε, η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ και τον ΥΦΕΞ της Βρετανίας, αρμόδιο για ευρωπαϊκά ζητήματα, Ντέιβιντ Λίβινγκτον.
Στο μεταξύ ο αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης ευρωπαίος Επίτροπος, Στέφαν Φούλε, κάλεσε την Τουρκία να επεξεργαστεί ένα νέο Σύνταγμα που θα εγγυάται τις δημοκρατικές ελευθερίες, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.
Ένα Σύνταγμα είναι το πιο σημαντικό σημείο εκκίνησης για να ενισχύσει η Τουρκία το δημοκρατικό της σύστημα σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, δήλωσε ο κ. Φούλε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη. Ένα νέο Σύνταγμα, είπε, θα διασφαλίζει την ελευθερία της έκφρασης, θα ενισχύει το κράτος δικαίου χάρη σε ένα δικαστικό σύστημα πιο αμερόληπτο και αποτελεσματικό. Το σημερινό Σύνταγμα της Τουρκίας, το οποίο κληροδότησαν στη χώρα οι στρατιωτικοί με το πραξικόπημα του 1980, παρά τις τροποποιήσεις που έχει υποστεί, αποτελεί στόχο επικρίσεων, καθώς θεωρείται ότι ευνοεί μια απολυταρχική αντίληψη της εξουσίας. Στις 12 Σεπτεμβρίου οι Τούρκοι ψηφοφόροι ενέκριναν με δημοψήφισμα μια συνταγματική αναθεώρηση που περιορίζει την εξουσία της ιεραρχίας των δικαστών και του στρατού, δύο προπύργια του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.Η αντιπολίτευση εξέφρασε υποψίες ότι η ισλαμικών καταβολών κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν θέλει με αυτήν την αναθεώρηση να ελέγχει τη λειτουργία της δικαιοσύνης.
Μετά το δημοψήφισμα ο Ερντογάν δεσμεύτηκε και για νέες μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο νέας συνταγματικής αναθεώρησης πριν από τις εκλογές του Ιουνίου του 2011. Τα ευρωπαϊκά κόμματα της άκρας δεξιάς επιθυμούν η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ να υποβληθεί σε δημοψήφισμα που θα διοργανωθεί στο σύνολο της Ένωσης δήλωσε ο αρχηγός του αυστριακού ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, μετά τη διήμερη Σύνοδο των κομμάτων στη Βιέννη.
Η ΕΕ θα έμπαινε σε έναν εντελώς εσφαλμένο δρόμο αν δεχόταν μη ευρωπαϊκές χώρες στους κόλπους της. Αυτό θα ήταν το τέλος της ΕΕ και η αρχή μιας ευρω-ασιατικο-αφρικανικής Ένωσης συνεπώς δεν θα πρέπει να το επιτρέψουμε δήλωσε Χάιντς Κρίστιαν Στράχε. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία τέθηκε σε ισχύ το Δεκέμβριο του 2009, μπορεί να διοργανωθεί δημοψήφισμα στο σύνολο της ΕΕ, αν ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε συνεπή αριθμό από τις χώρες μέλη το ζητήσουν. Ωστόσο η Συνθήκη της Λισαβόνας δεν διευκρινίζει τον αριθμό αυτόν, αποκάλυψε ο Στράχε.
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice