Του Nikita Sorokin
Οι εκδοχές για τους στόχους και τους παραγγελιοδότες των βομβιστικών επιθέσεων στην Τουρκία δεν είναι ποικίλες, αλλά οι συνέπειες αυτών των εκρήξεων μπορεί να δημιουργήσουν απειλή για
ολόκληρη την ήπειρο.
«Οι εκρήξεις στην παραμεθόριο με τη Συρία τουρκική πόλη Ρεϊχανλί σημειώθηκαν στις 11 Μαΐου με εντολή της Δαμασκού και στρέφονται κατά των Σύριων προσφύγων». Τέτοια εκδοχή εξέφρασε προσωπικά ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Ωστόσο, στη Δαμασκό πιστεύουν ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις επιχειρήθηκαν από πράκτορες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών για να προκαλέσουν τελικά την εισβολή του Στρατού της Τουρκίας στη Συρία.
«Είναι απαραίτητο πρώτα απ’ όλα να αναλυθεί η πιθανότερη αληθινή εκδοχή των επιθέσεων αυτών», είπε σε συνέντευξή του στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» ο εμπειρογνώμονας ανατολιστής Σαίντ Γκαφούροφ.
«Πρόκειται μάλλον για τα εσωτερικά τουρκικά προβλήματα. Μάλιστα, μπορεί να είναι συνέπεια και των εσωτερικών διακοινοτικών συγκρούσεων – τόσο διεθνικών, όσο και διαθρησκευτικών – στην ίδια την Τουρκία. Ιδιαίτερα παίρνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι μισοί κάτοικοι της πόλης Ισκεντερούν στα τουρκο-συριακά σύνορα, είναι ΄Αραβες. Πολλοί είναι Κούρδοι. Ζουν εκεί και Τουρκμένιοι. Υπάρχουν επίσης και φυλετικά προβλήματα. Ο Ερντογάν, ο οποίος αρχικά έλεγε ότι επιφυλάσσει το δικαίωμα να προβεί σε οποιαδήποτε απάντηση, εννοώντας καταφανώς τη Συρία, σήμερα όμως άλλαξε δραματικά τη ρητορική του. Είναι σαφές ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας του ανάφεραν ότι οι Σύριοι δεν έχουν καμιά θέση με τις λόγω εκρήξεις».
«Όσον αφορά τις εκρήξεις ως πρόσχημα για την έναρξη της εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία, η Άγκυρα δεν έχει μεγάλη ανάγκη από τέτοιο πρόσχημα», θεωρεί ο Σαίντ Γκαφούροφ. «Οι Τούρκοι δεν θα τολμήσουν να καταφύγουν σε πόλεμο χωρίς να έχουν απόλυτη υποστήριξη από το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ρασμούσεν είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα προβεί σε κανενός είδους ενέργειες εναντίον της Συρίας χωρίς να έχει την αντίστοιχη εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
«Εν τω μεταξύ η Τουρκία και οι υπηρεσίες πληροφοριών της εξακολουθούν να συμμετέχουν ενεργά στο συριακό εμφύλιο πόλεμο στο πλευρό της αντιπολίτευσης. Εδώ ακριβώς κρύβεται η πραγματική αιτία των εκρήξεων στην τουρκική πόλη Ρεϊχανλί», πιστεύει ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Βίκτορ Μπαρανέτς.
«Η πρόβλεψη τέτοιων ή ακόμα πιο ισχυρών τρομοκρατικών επιθέσεων στην Τουρκία από καιρό ήταν αρκετά εύκολη. Όπως είναι εύκολη η πρόβλεψή τους σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, η οποία βοηθά τη συριακή αντιπολίτευση με όπλα, χρήματα, ανθρώπινο δυναμικό, ή προσφέρει ακόμα και απλώς πληροφοριακή υποστηρίξη.
Είμαι υπέρ της εξής εκδοχής: η Συρία δεν έχει άλλο τρόπο να αποδείξει στην Τουρκία ότι δεν πρέπει να αναμιγνύεται στις εσωτερικές συριακές υποθέσεις. Νομίζω ότι γίνεται λόγος για άμεση εκδίκηση της Τουρκίας για την κακή στάση της απέναντι στην κατάσταση στο γειτονικό σπίτι.
«Ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του τωρινού καθεστώτος της Συρίας είναι το πυρηνικό Ιράν», υπενθύμισε ο Βίκτορ Μπαρανέτς. «Εκεί καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ θα αγνοήσει τα συμφέρντα της Συρίας, θα αγνοήσει, ασφαλώς και τα συμφέροντα του Ιράν. Παίρνοντας υπ’ όψιν τη στρατιωτική ισχύ της Συμμαχίας, στην Τεχεράνη δεν θα μείνει άλλη διέξοδος εκτός από το να καταφύγει την κρίσιμη στιγμή στα πυρηνικά χτυπήματα. Αυτό θα προκαλέσει, οπωσδήποτε, τα απαντητικά πυρηνικά χτυπήματα από το Ισραήλ με αποτέλεσμα η περαιτέρω ανάπτυξη της κατάστασης να γίνει απρόβλεπτη. Ο περιφερειακός πόλεμος μπορεί πολύ γρήγορα να κλιμακωθεί και να αποκτήσει ηπειρωτικές διαστάσεις».
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice