Ο Έμπολα δείχνει τα δόντια του. Το 50% των κρουσμάτων βρίσκεται αντιμέτωπο με το θάνατο. Μόνον την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε περισσότερους από 400 θανάτους στη Δυτική Αφρική. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δείχνει χαμένος στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Τα μέτρα και η υλικοτεχνική υποδομή που έχει αποστείλει είναι μηδαμινή μπροστά στο πρόβλημα. Και μόνον η χθεσινή του ανακοίνωση ότι οι προσβεβλημμένοι απο τον ιο θα φθάσουν τους 20.000 μέχρι το τέλος του έτους δείχνει την ανεπάρκεια του, γιατί την ίδια ώρα οι ανεξάρτητες οργανώσεις έχουν δημοσιεύσει μοντέλα μετάδοσης του ιού που μιλάνε για τουλάχιστον 100.000 κρούσματα. Με ποσοστό θνησιμότητας που μπορεί να φθάσει στο 60% τότε μιλάμε για γενοκτονία.
Το πρόβλημα δεν συνίσταται αυτή τη στιγμή μόνον στην περίθαλψη, που ούτως ή άλλως στη δυτική Αφρική είναι ανύπαρκτη. Το πρόβλημα είναι στη διανομή του φαρμακευτικού υλικού, του υγειονομικού υλικού (για παράδειγμα πριν από λίγες μέρες για να διανεμηθούν γάντια και άλλο υλικό χρειάσθηκε να στηθεί ολόκληρη επιχείρηση από το στρατό) στη διαχείριση των πτωμάτων και κυρίως ότι ενώ στην περιοχή δραστηριοποιούνται δεκάδες οργανώσεις υγείας δεν υπάρχει κανένας να συντονίσει τις δραστηριότητές τους, με αποτέλεσμα να κάνουν μια τρύπα στο νερό.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ανεπάρκειας των υπηρεσιών, αντί της περισυλλογής και υγειονομικής ταφής ή καύσης των νεκρών, αρχικά περιορίζονται στον “ψεκασμό” των πτωμάτων, που κυριολεκτικά βρίσκονται εν μέση οδό.
Την ίδια ώρα οι άνθρωποι της δυτικής Αφρικής έχουν αρχίσει να πεθαίνουν μαζικά και από άλλες ασθένειες, αφού φοβούνται να μεταβούν στις κλινικές και τα νοσοκομεία, στην προσπάθεια τους να μην κολλήσουν τον θανατηφόρο ιό.
Η πιο άμεση απειλή είναι η ταχεία εξάπλωση της νόσου στη Νιγηρία. Μια μεγάλη επιδημία στην πρωτεύουσα Lagos θα είναι άνευ προηγουμένου, απρόβλεπτη και τρομακτική.
Βέβαια υπάρχει και ο κίνδυνος των μεταλλάξεων του ιού, καθόσον όταν ένας ιός πολλαπλασιάζεται επίσης μεταλλάσσεται. Μέχρι στιγμής, έχουν παρατηρηθεί 400 μεταλλάξεις, όμως μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν έχουν δει καμία αλλαγή στον ιό Έμπολα, που είναι σχετική με τη βιολογική λειτουργία του. Οι επιστήμονες φοβούνται τυχόν γενετικές μεταλλάξεις που θα κάνουν τον ιό πιο δύσκολο να ανιχνευθεί, πιο ανθεκτικό στη θεραπεία, ή πιο εύκολο στη μετάδοση του. Αυτό δεν είναι πιθανό, αλλά είναι αδύνατο.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Ξερει κανεις τι συμβαινει με τα ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ ;
Πρέπει να χτύπησαν τον μπλογκ
ΡΕ ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ;