Kυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα υπέγραψαν χθες τη δανειακή σύμβαση και όλα τα έγγραφα που αφορούν στο μνημόνιο και στη συνέχεια αυτά στάληκαν στις Βρυξέλλες για να υπογραφούν από τον επικεφαλής του Μηχανισμού Σταθερότητας.
Στο μεταξύ κατατέθηκε χθες το νομοσχέδιο με το οποίο η Βουλή καλείται να επικυρώσει τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Με το νομοσχέδιο επισυνάπτονται και τα πέντε παραρτήματα που αφορούν τη δανειακή σύμβαση, τους ειδικούς και γενικούς όρους, τη συμφωνία με το ΔΝΤ και το Μνημόνιο Συναντίληψης.
Παράκληση του Υπουργείου Οικονομικών προς τη Βουλή είναι να ληφθεί υπόψη «η εξαιρετικά επείγουσα φύση του θέματος» και η επισήμανση του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη ότι, «από την εκπλήρωση του Μνημονίου εξαρτάται η χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης».
Σε συνοδευτική επιστολή υπογραμμίζεται πως η ψήφιση του κυρωτικού νομοσχεδίου, θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν και πριν την 1η Μαΐου 2013.
«Η κύρωση διά νόμου της Δανειακής Συμφωνίας», δηλώνει το Υπουργείο Οικονομικών στην εισηγητική του έκθεση, «είναι απαραίτητη, διότι αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών αναγκών και ληξιπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και στην κάλυψη των πιεστικών απαιτήσεων ανακεφαλαιοποίησης και στήριξης του τραπεζικού συστήματος της χώρας, δεδομένου του αποκλεισμού της από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων από τα μέσα του 2011 και της ανάγκης για άμεση χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης από τον ΕΜΣ και το ΔΝΤ».
Οι βουλευτές ενημερώθηκαν επίσης ότι, τη Δευτέρα, 29 Απριλίου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, συνάντηση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, όπου θα συζητηθεί η σημερινή κατάσταση σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του προγράμματος χρηματοδότησης για την Κύπρο, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιολόγηση των μέτρων που θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης που τοποθετείται στα μέσα Μαΐου.
Επίσης, στις 3 Μαΐου 2013, θα συνέλθει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΜΣ για έγκριση της δανειακής σύμβασης και της εκταμίευσης της πρώτης δόσης για την Κύπρο.
Το θέμα συζητήθηκε σε πρωινή σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων με τον πρόεδρο της Βουλής και αποφασίστηκε τόσο η δανειακή σύμβαση όσο και μνημονιακά νομοσχέδια που εκκρεμούν να εξεταστούν σε έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη.
Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου «έχει αποφασιστεί ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος και θέλω να το τονίσω, στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές, να μελετήσουν τα κείμενα των συνθηκών και συμβάσεων, ώστε τα μέλη της Βουλής να είναι όσο το δυνατόν πιο ενήμερα, δεδομένης της σπουδαιότητας των θεμάτων που πραγματεύονται».
Κατέληξε λέγοντας πως «η Βουλή, είναι αποφασισμένη να διασφαλίζει χρόνο για επαρκή μελέτη οποιουδήποτε νομοθετήματος κατατίθεται στο Σώμα».
Πάντως ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε πως, «το πραγματικό δίλημμα που τίθεται ενώπιόν μας την Τρίτη, είναι αν θέλουμε η Κύπρος να πάρει τα χρήματα ή όχι, προσθέτοντας ότι η απάντηση της κοινωνίας ολόκληρης είναι πως «ναι, χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα για να πάρει μπρος η οικονομία».
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Συναντηληφθήκατε ότι μας δουλεύουν χοντρά και χωρίς ντροπή για το καλό μας…?
Αλήθεια πότε τελειώνει η θητεία της Μερκελ μήπως τότε αλλάξει ο "άνεμος" και ψωνίζουμε πιά από Αμερική και όχι από Γερμανία?
Τότε το μνημόνιο θα λέγεται Marshal ή κάτι τέτοιο.
Αριστοφάνης από το Bahrain.