– Η αεροπορική επίθεση έγινε στα προάστια της Δαμασκού
– Τις πληροφορίες μεταδίδουν το Damas post και η Φωνή της Ρωσίας
– ΗΠΑ: Είμαστε ένα βήμα από το να δώσουμε όπλα στους αντάρτες της Συρίας
– Γαλλία: Πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση! Αν ξεφύγει η κατάσταση είμαστε χαμένοι!
– Όλες οι πληροφορίες για τις πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ από το onalert.gr
Περίπου 300 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στην χθεσινή αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στα προάστια της Δαμασκού, ενώ εκατοντάδες άτομα τραυματίστηκαν.
Τις πληροφορίες αυτές δημοσίευσε η ειδησεογραφική διαδικτυακή πύλη Damas post επικαλούμενη δικές της πηγές και μετέδωσε η Φωνή της Ρωσίας.
Όπως αναφέρεται, το χτύπημα πραγματοποιήθηκε κατά περιοχών των προαστίων της Δαμασκού, όπου βρίσκονται δύο ταξιαρχίες της Προεδρικής Φρουράς. Εκτός αυτής, βομβαρδίστηκαν επίσης αποθήκες όπλων και το στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο στη Τζαμαράι. Από άλλη πηγή δεν έχει μεταδοθεί κάτι για αριθμό θυμάτων και δή στρατιωτικών.
Να σημειωθεί ότι ο Ισραηλινός Ραδιοσταθμός μετέδωσε επικαλούμενος έναν μη κατονομαζόμενο δυτικό διπλωμάτη, ότι οι αεροπορικές επιδρομές κοντά στην Δαμασκό είχαν στόχο ένα φορτίο με προχωρημένης τεχνολογίας ιρανικούς πυραύλους, οι οποίοι φέρεται ότι προορίζονταν για την σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ. Οι πύραυλοι αυτοί Fatah-110 έχουν βεληνεκές 300 χιλιομέτρων.
Ο Ραδιοσταθμός πρόσθεσε ότι οι αεροπορικές δυνάμεις κατέστρεψαν τα όπλα αυτά επειδή θα έθεταν σε κίνδυνο το Ισραήλ, δίνοντας στην Χεζμπολάχ ένα πλεονέκτημα στην περίπτωση άλλης μιας σύγκρουσης με το εβραϊκό κράτος.
Νωρίτερα σήμερα, ο αναπληρωτής επικεφαλής του ΥΠΕΞ της Συρίας κ. Φεϊσάντ Μεκντάντ χαρακτήρισε το ισραηλινό αεροπορικό χτύπημα ως κήρυξη πολέμου.
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιους ζήτησε την εξεύρεση “πολιτικής λύσης” στην συριακή κρίση μετά την πιθανή χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ και τις δύο ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην Συρία.
“Η κατάσταση στην Συρία είναι μια πραγματική τραγωδία” που πλήττει και τις γειτονικές χώρες, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος, τόνισε ο Φαμπιούς που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Χονγκ Κονγκ. “Δεν είναι πλέον μια τοπική, αλλά μια περιφερειακή τραγωδία”, πρόσθεσε.
“Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε πολιτική λύση”, είπε ο Φαμπιούς, αναφέροντας τον σχηματισμό “συριακής μεταβατικής κυβέρνησης”.
“Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί μπορεί να μετατραπεί σε ανθρωπιστική και πολιτική καταστροφή”, υπογράμμισε.
Και ο βρετανός ομόλογός τους Γουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε πως οι επιδρομές δείχνουν τον “αυξανόμενο κίνδυνο για την ειρήνη”.
Οι πρόσφατες εναέριες ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία ίσως προκαλέσουν μεγάλες πιέσεις στην κυβέρνηση Ομπάμα προκειμένου να παρέμβει, δήλωσε την Κυριακή βασικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων, αν και τίθενται ερωτήματα σχετικά με το πώς θα χειριστεί το θέμα χωρίς να υπάρξουν περαιτέρω συγκρούσεις.
Λίγες μόλις ώρες αφότου ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν για δεύτερη φορά, μέσα σε 48 ώρες περιοχή της Συρίας, κορυφαίοι νομοθέτες των ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η κατάσταση ίσως προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή, όπου ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα μαίνεται για περισσότερο από δύο χρόνια.
Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν δήλωσε ότι οι πρόσφατες ισραηλινές επιδρομές, οι οποίες καθώς φαίνεται είχαν ως στόχο όπλα που προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ, θα αναγκάσουν την αμερικανική κυβέρνηση να παρέμβει, αν και ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να αποστείλει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία.
«Πρέπει να πάρουμε μέτρα που θα αλλάξουν την κατάσταση, χωρίς να χρειαστεί να στείλουμε αμερικανούς στρατιώτες στην περιοχή. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια ασφαλή ζώνη, να προστατεύσουμε και να παρέχουμε όπλα στους σωστούς ανθρώπους στη Συρία, που μάχονται, προφανώς, για τις ίδιες ιδέες στις οποίες και εμείς οι ίδιοι πιστεύουμε», είπε ο Μακέιν σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στο τηλεοπτικό δίκτυο Φοξ Νιουζ. «Κάθε ημέρα που περνά, η Χεζμπολάχ αυξάνει την επιρροή της και η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει», είπε.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσινγκτον επανεξετάζει την αντίθεσή της σχετικά με την αποστολή όπλων στους αντάρτες της Συρίας που μάχονται κατά του καθεστώτος Αλ-Άσαντ. Προειδοποίησε, επίσης, ότι η παροχή όπλων στις αντικαθεστωτικές ομάδες αποτελεί μία μόνο επιλογή, η οποία ωστόσο εγκυμονεί τον κίνδυνο τα όπλα αυτά να καταλήξουν στα χέρια αντιαμερικανών εξτρεμιστών οι που βρίσκονται ανάμεσα στους αντάρτες.
Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε το Σάββατο ότι το Ισραήλ κατέχει κάθε δικαίωμα να αμυνθεί κατά της μεταφοράς προηγμένων όπλων στη Χεζομπολάχ, αλλά η κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με τις ισραηλινές εναέριες επιθέσεις στη Συρία.
Ο Ομπάμα έχει επανειλημμένα εκφράσει τους δισταγμούς του για περαιτέρω εμπλοκή των ΗΠΑ στις συριακές συγκρούσεις, οι οποίες ξέσπασαν το 2011 και έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 70.000 ανθρώπους, ενώ έχει αναγκάσει περίπου 1,2 εκατομμύρια Σύρους να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice