Ήταν τρομερό λάθος η διάσωση της Ελλάδος…..
Την περασμένη άνοιξη ήταν η Ελλάδα. Το φθινόπωρο η Ιρλανδία. Τώρα είναι η σειρά της Πορτογαλίας. Πριν ακόμη μπει το 2011 οι φήμες για προσφυγή της Πορτογαλίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης έδιναν και…
έπαιρναν. Το ίδιο σκηνικό συνεχίζει και μετά την έλευση του νέου έτους. Οι αγορές μοιάζουν να έχουν προεξοφλήσει τη διάσωση της χώρας. Οι αναλυτές, ο ένας μετά τον άλλο, την προτρέπουν να το κάνει άμεσα. Οι Πορτογάλοι το αρνούνται.
Και ο Matthew Lynn, αρθρογράφος του Bloomberg, θεωρεί ότι η παροχή οικονομικής βοήθειας στην Πορτογαλία, στα πρότυπα των σχεδίων διάσωσης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, όχι μόνο δεν θα προσφέρει μια ακόμη «νίκη» στον αγώνα κατά της κρίσης χρέους, αλλά αντίθετα θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την ήδη βεβαρημένη κατάσταση.
«Νέα χρονιά, νέα κρίση. Με ταχύτατους ρυθμούς traders, πολιτικοί, κεντρικοί τραπεζίτες επέστρεψαν στη θέση τους, καλούμενοι να πάρουν αποφάσεις για τη μοίρα μιας ακόμη αδύναμης χώρας της Ευρωζώνης»… ξεκινά το άρθρο του ο Lynn.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η διάσωση της Πορτογαλίας είναι μια ιδέα που δεν θα έπρεπε καν να συζητείται. «Θα ήταν καλύτερα να παραδεχθούμε ότι η ΕΕ έκανε ένα τρομερό λάθος που κατέληξε σε συμφωνία με την Ελλάδα, για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς εκείνη» τονίζει χαρακτηριστικά. Σαφώς ακραία η άποψή του. Και κάπως έτσι τη δικαιολογεί… «Η οικονομική στήριξη της Πορτογαλίας δεν θα ωφελήσει. Δεν θα αποτρέψει τη μετάδοση της κρίσης χρέους. Η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν απέτρεψε τις αγορές να στραφούν στην Ιρλανδία. Η στήριξη της Ιρλανδίας δεν σταμάτησε τις κερδοσκοπικές επιθέσεις ενάντια στην Πορτογαλία. Επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστέψουμε ότι η βοήθεια προς την Πορτογαλία θα σώσει την Ισπανία. Οι αγορές επιτίθενται σε μια χώρα κάθε φορά, καθώς αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για γρήγορο κέρδος, όχι γιατί κάθε φορά μια μόνο χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο».
Ο Lynn εκτιμά ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης δεν είναι ορθός. Κάνει λόγο για επιτόκια «τιμωρίας» που καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την έξοδο των χωρών από την κρίση, ενώ επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο εξόδου των χωρών από το μηχανισμό», αφού ελληνικά και ιρλανδικά spreads κινούνται σε υψηλά επίπεδα ακόμη και μετά τη συμφωνία για παροχή οικονομικής βοήθειας. Ο ίδιος θεωρεί ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης των spread. «Συνεπώς, πως οι χώρες αυτές θα επιστρέψουν σε τροχιά ανάπτυξης» διερωτάται και προσθέτει «δεν μπορείς να ξεκινάς έναν πόλεμο, χωρίς στρατηγική εξόδου από αυτόν».
Ο αρθρογράφος του Bloomberg εκτιμά ότι ο μηχανισμός διάσωσης καθιστά πιο πιθανή την κατάρρευση της Ευρωζώνης, παρά τη διάσωσή της.
«Οι επενδυτές δεν είναι ανόητοι. Κατανοούν ότι ο μηχανισμός δεν αποδίδει» συνεχίζει ο Lynn, φέροντας ως παράδειγμα την υποβάθμιση – την περασμένη Παρασκευή – της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch. «Ο υπόλοιπος κόσμος ανακάμπτει, ενώ αντίθετα η Ελλάδα θα παραμείνει στην ύφεση για αρκετά χρόνια ακόμη. Πως η χώρα θα κατορθώσει να διαχειριστεί το χρέος της όταν γίνεται χρόνο με το χρόνο φτωχότερη»; καταλήγει…
http://patrinaki.blogspot.com/
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice