Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ απέρριψε πρόταση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία οι χώρες-μέλη θα μπορούσαν να αποφασίζουν μόνες τους για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών στο έδαφός τους.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποσκοπούσε να δώσει λύση σε ένα θέμα που διχάζει Ένωση: Η Επιτροπή έχει δώσει το πράσινο φως για δύο «μεταλλαγμένες» καλλιέργειες (μια ποικιλία αραβόσιτου και μια ποικιλία πατατιάς), ωστόσο η Ελλάδα και πέντε ακόμα χώρες-μέλη (Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο) τις έχουν απαγορεύσει. Η Πολωνία, μάλιστα, εξακολουθεί να απαγορεύει όλες τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες.
Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που συνήλθε τη Δευτέρα, η πρόταση να δοθεί στις χώρες-μέλη το περιθώριο επιλογής για την αποδοχή ή απόρριψη νέων γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία υποστήριξαν ότι ο κανόνας πρέπει να είναι «όλοι για έναν, ένας για όλους».
«Η Ιταλία δεν στηρίζει την πρόταση […] Η λογική του “ο καθένας για τον εαυτό του” υπονομεύει τα θεμέλια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας Τζιανκάρλο Γκάλαν.
«Η Γαλλία θέλει μια κοινή απόφαση» συμφώνησε ο Γάλλος υπουργός Μπρούνο Λεμέρ. «H λύση της λήψης αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο θα έστελνε ένα λάθος μήνυμα για τους Ευρωπαίους πολίτες και ένα λάθος μήνυμα για την Κοινή Αγροτική Πολιτική» είπε.
Την τελική απόφαση για την πρόταση της Κομισιόν πρέπει τώρα να λάβει το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, το οποίο όμως παραδοσιακά τηρεί σκληρότερη στάση για τα «μεταλλαγμένα» και θεωρείται απίθανο να πει «ναι».
Παρόλο πάντως που η ΕΕ παραμένει διχασμένη στο θέμα της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων φυτών, το εμπόριο γενετικά τροποποιημένων φυτικών προϊόντων επιτρέπεται σύμφωνα με τις επιταγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice