Εγκαταλείπει η Σαουδική Αραβία τις προσπάθειες μεσολάβησης για την εκτόνωση της χειρότερης πολιτικής κρίσης στο Λίβανο εδώ και χρόνια, σε μία κίνηση που συνιστά ισχυρό πλήγμα στην επιρροή που διατηρούσε η Ουάσινγκτον στη Βηρυτό μέσω της συμμάχου της. Ο Λίβανος «βράζει» μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του Σαάντ Χαρίρι εξαιτίας της αποχώρησης της Χεζμπολάχ. Η Σαουηδική Αραβία χαρακτηρίζει την κατάσταση επικίνδυνη, ιδίως εάν φτάσει στο σημείο διαίρεσης του Λιβάνου.
Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Σαούντ αλ-Φαϊζάλ ανακοίνωσε την Τετάρτη μέσω του δικτύου Αλ-Τζαζίρα ότι ο βασιλιάς Αμπντάλα αποφάσισε να θέσει τέλος στην αποστολή μεσολάβησης που είχε αναλάβει στο Λίβανο από κοινού με τη Συρία.
Ερωτηθείς για την κατάσταση στη χώρα, ο Αλ-Φαϊζάλ δήλωσε ότι «είναι επικίνδυνη, ιδίως εάν φτάσει στο σημείο της διαίρεσης, γεγονός που θα σημάνει το τέλος του Λιβάνου ως μοντέλο ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ διαφορετικών θρησκειών και εθνοτήτων».
Υπουργοί της Χεζμπολάχ και σύμμαχοί τους υπέβαλαν παραίτηση την περασμένη εβδομάδα, επιφέροντας την πτώση της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνησης του Σαάντ Χαρίρι. Η κρίση έρχεται με φόντο την έρευνα που διεξάγει ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ σχετικά με τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι το 2005.
Η Χεζμπολάχ αναμένεται να κατηγορηθεί για το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, και πολλοί φοβούνται ότι σε αυτή την περίπτωση η αντίδρασή της θα είναι βίαιη.
Η σιιτική οργάνωση -υποστηριζόμενη από το Ιράν και τη Συρία- αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία, και καταγγέλλει «συνωμοσία» του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Υπάρχουν φόβοι ότι η πολιτική κρίση θα οδηγήσει ξανά στις διαδηλώσεις και τη βία που μαστίζουν για χρόνια τη μικροσκοπική αραβική χώρα των τεσσάρων εκατομμυρίων.
Το εδρεύων στη Χάγη Ειδικό Δικαστήριο για το Λίβανο (TSL) εξέδωσε απόρρητο κατηγορητήριο για την υπόθεση την Τρίτη. Το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου δεν θα δημοσιοποιηθεί για αρκετές εβδομάδες, έως ότου ο Βέλγος δικαστής αποφανθεί εάν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τη διεξαγωγή δίκης.
Η αποχώρηση της Χεζμπολάχ από την κυβέρνηση ήλθε αφότου ο Σαάντ Χαρίρι, γιος του δολοφονηθέντος πρώην πρωθυπουργού, αρνήθηκε να «αποκηρύξει» το δικαστήριο.
Δύσκολες διαπραγματεύσεις αναμένουν το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Την Τρίτη έφθασαν στη Βηρυτό ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός του Κατάρ για να συζητήσουν την πολιτική κρίση.
Συναντήθηκαν με τον Σαάντ Χαρίρι, ο οποίος παραμένει ως εκτελών χρέη πρωθυπουργού, καθώς και με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.
Βάσει του συστήματος κοινής διακυβέρνησης του Λιβάνου, ο πρόεδρος της χώρας πρέπει να είναι χριστιανός μαρωνίτης, ο πρωθυπουργός μουσουλμάνους σουνίτης και ο πρόεδρος της Βουλής σιίτης. Κάθε πίστη αναλογεί στο ένα τρίτου του πληθυσμού του Λιβάνου.
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice