Share
Tη σφραγίδα του στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης βάζει την Κυριακή ο πρωθυπουργός στην έκτακτη πρυτανική συνεδρίαση των Δελφών, που σηματοδοτεί την έναρξη της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης των τελευταίων ετών.
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής», ο πρωθυπουργός στους Δελφούς θα παρουσιάσει τη μεταρρυθμιστική στρατηγική της κυβέρνησης, θεωρώντας ότι «η τριτοβάθμια εκπαίδευση της Μεταπολίτευσης έκλεισε τον κύκλο της».
Διαβάστε περισσότερα
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι προτάσεις θα παρουσιαστούν για κάθε ζήτημα υπό μορφή εναλλακτικών σεναρίων, ώστε να τροφοδοτήσουν τον διάλογο, ενώ οι πρυτάνεις θα δώσουν τις δικές τους θέσεις πάνω στο σχέδιο που θα παρουσιάσει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.
« Το 2011, χρονιά αλλαγών στην παιδεία»
«Το 2011 θα είναι η χρονιά των αλλαγών στην παιδεία. Για να γίνει αυτοδιοίκητο πραγματικά το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να συνεχίσει με το σημερινό μοντέλο διοίκησης», επισημαίνει η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου.
Οι αλλαγές
1. Πρυτάνεις με διεθνή διαγωνισμό
Αλλάζει ολοκληρωτικά ο τρόπος λειτουργίας της διοίκησης των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων. Η θέση των πρυτάνεων στα μεγάλα ιδρύματα θα καλύπτεται με διεθνή διαγωνισμό, ενώ καταργείται το πρυτανικό συμβούλιο.
2. Οριοθετούνται ΑΕΙ-ΤΕΙ
Επανεξετάζονται οι όροι πανεπιστήμιο και τεχνολογικό ίδρυμα. Ως πανεπιστήμιο θα νοείται το σύνολο των σπουδών σαν ενότητα, ενώ το τεχνολογικό ίδρυμα θα επιτελεί διαφορετικό ρόλο και τα επιστημονικά τους αντικείμενα δεν θα συγχέονται.
3. Μειώνονται τα Ιδρύματα
Ανασχεδιάζεται πλήρως ο χάρτης των Ιδρυμάτων και από τα συνολικά 40 ΑΕΙ και ΤΕΙ, που λειτουργούν σήμερα, θα συνεχίσουν να υπάρχουν στα τέλη του 2011 μόνο τα μισά.
4. Τέλος στους «αιώνιους» φοιτητές
Επανέρχονται τα προαπαιτούμενα μαθήματα. Δεν θα μπορεί ο φοιτητής να προχωρά στο επόμενο έτος αν πρώτα δεν έχει περάσει τα προαπαιτούμενα μαθήματα. Οι εξεταστικές περίοδοι θα μειωθούν, ενώ μπαίνει τέρμα στην αιώνια φοίτηση.
5. Θα υποδέχονται ξένους φοιτητές
Τα προγράμματα σπουδών θα αναμορφωθούν και τα ελληνικά πανεπιστήμια θα μπορούν να δέχονται ξένους φοιτητές και να έχουν ξενόγλωσσα τμήματα, όπως συμβαίνει ήδη με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
6. Χρηματοδότηση με προϋποθέσεις
Συνδέεται η αξιολόγηση κι ο αριθμός των φοιτητών ή σπουδαστών που υποδέχεται το κάθε ίδρυμα με τη χρηματοδότησή του.
7. Αξιολογητές απ’ όλο τον κόσμο
Μεταβάλλεται ο τρόπος αξιολόγησης των προγραμμάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ με την εισαγωγή και αλλοδαπών αξιολογητών στα ιδρύματα.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice