Μείζον θέμα όσον αφορά την κατοχή τυφεκίων G3 από τους εφέδρους της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο, έχει προκύψει μετά την ανείπωτη προχθεσινή οικογενειακή τραγωδία στη Λευκωσία.
Στην απόσυρση της κατοχής στρατιωτικών τυφεκίων από 14 εφέδρους προχώρησε το ΓΕΕΦ στο πλαίσιο των μέτρων που εφαρμόζονται για αποτροπή εγκληματικών ενεργειών.
Μετά την ανείπωτη οικογενειακή τραγωδία που συγκλόνισε το παγκύπριο, συζητήθηκε ξανά το θέμα της παραχώρησης όπλων στους εφέδρους.
Υπουργείο Άμυνας και ΓΕΕΦ τόνισαν κατηγορηματικά πως λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση για χορήγηση όπλων στους εφέδρους το 1994, εξακολουθούν να υφίστανται. Ως εκ τούτου, είναι επιβεβλημένη ανάγκη και άρρηκτα συνδεδεμένη με τους αμυντικούς σχεδιασμούς του ΓΕΕΦ, η παραχώρηση όπλων στους εφέδρους.
Στο πλαίσιο συζήτησης του θέματος στην κοινοβουλευτική επιτροπή Άμυνας, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης ανέφερε ότι στο πλαίσιο των μέτρων που λήφθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο μετά από φόνο με στρατιωτικό τυφέκιο G3, η Εθνική Φρουρά ζήτησε από 14 εφέδρους να επιστρέψουν τα όπλα τους.
Σύμφωνα με τον κ. Νάση, κρίθηκε από διάφορες κρατικές υπηρεσίες ότι 77 περιπτώσεις εφέδρων, ήταν προτιμότερο να μην έχουν όπλα στην κατοχή τους. Από αυτές τις περιπτώσεις οι 63 ήταν έφεδροι αλλά δεν είχαν στην κατοχή τους όπλο. Από τους υπόλοιπους 14 αποσύρθηκε η κατοχή οπλισμού και πυρομαχικών.
Ο υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο προτίθεται το υπουργείο να ζητήσει επιστροφή των όπλων από τους εφέδρους τόνισε ότι «για όσο καιρό συνεχίζεται η ανωμαλία της κατοχής εδάφους της πατρίδας μας, είμαστε υποχρεωμένοι να μεριμνούμε και να διασφαλίζουμε την αποτρεπτική δυνατότητα της ΕΦ, η οποία καθορίζεται με βάση την εκτίμηση απειλής και τις επιχειρησιακές ανάγκες, όπως αυτές αξιολογούνται από το ΓΕΕΦ».
Σύμφωνα με τον υπουργό, «όσα μέτρα και να πάρουμε, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να εξαλείψουμε πλήρως, κατά εκατόν τοις εκατόν, τον κίνδυνο παράνομης χρήσης όπλων της Ε.Φ. για εγκληματικές ενέργειες.
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως όσοι διαπράττουν εγκλήματα δεν παρουσιάζουν κατ’ ανάγκη προβληματική συμπεριφορά πριν από το έγκλημα. Είναι επίσης δεδομένο πως για τη διάπραξη εγκλήματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα φονικά μέσα.
Συνεπώς ακόμα και αν αποσύρουμε όλα τα όπλα από τους εφέδρους και πάλι δεν θα είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε ότι ανάλογα περιστατικά δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον».
Σε μια άλλη εξέλιξη, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας αξιολογήθηκαν τα μέτρα ελέγχου που αποφασίστηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 6 Νοεμβρίου 2013.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις αρμόδιες Υπηρεσίες που εμπλέκονται στην εφαρμογή της εν λόγω απόφασης.
Κατά τη σύσκεψη εντοπίστηκαν οι τομείς που υπήρξε ικανοποιητική ή ελλιπής εφαρμογή, ή και αδυναμίες στον μηχανισμό συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για έγκαιρο εντοπισμό ατόμων με προβληματική συμπεριφορά που ανήκουν στην εφεδρεία της Ε.Φ. και κατέχουν ατομικό οπλισμό.
Ορίστηκε νέα σύσκεψη για την ερχόμενη Πέμπτη όπου η κάθε υπηρεσία θα προσκομίσει στατιστικά στοιχεία ως προς τον βαθμό υλοποίησης των μέτρων. Θα υποβληθούν επίσης εισηγήσεις για βελτίωση του μηχανισμού συνεργασίας και αλληλοενημέρωσης μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών.
Εντύπωση προκαλούν στοιχεία που απέστειλε η Αστυνομία στην κοινοβουλευτική επιτροπή Άμυνας αναφορικά με τις εγκληματικές ενέργειες που διεπράχθησαν και τον τύπο όπλου που χρησιμοποιήθηκε. Το χρονικό διάστημα μεταξύ 2012 – 31/5/2014, διεπράχθη ένας φόνος με τη χρήση στρατιωτικού τυφεκίου G3.
Αντίθετα με τη χρήση κυνηγετικών όπλων το ίδιο χρονικό διεπράχθησαν εφτά φόνοι. Με τη χρήση G3 διεπράχθησαν δύο απόπειρες φόνου, ενώ με κυνηγετικά τρεις απόπειρες.
Για διάπραξη ληστειών χρησιμοποιήθηκαν σε πέντε περιπτώσεις στρατιωτικά όπλα G3, και σε οκτώ περιπτώσεις κυνηγετικά.
defencenet
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice