Η Google τιμά το Διονύσιο Σολωμό
Πέρασαν 216 χρόνια από την ημέρα που γεννήθηκε
Αφιερωμένο στον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό είναι το σημερινό λογότυπο της Google, που τιμά την 216η επέτειο γέννησής του.
Το doodle της Google απεικονίζει τη «Φεγγαροντυμένη» σε μια εκδοχή καρτούν, από το σπουδαίο ποίημα του μεγάλου ποιητή «Ο Κρητικός», που γράφτηκε την περίοδο 1833-1834.
Ο Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε στη Ζάκυνθο στις 8 Απριλίου 1798 και θεωρείται ο εθνικός ποιητής των Ελλήνων, όχι μόνον γιατί έγραψε τον Εθνικό Ύμνο, αλλά και γιατί αξιοποίησε την προγενέστερη ποιητική παράδοση (κρητική λογοτεχνία, Δημοτικό τραγούδι) και ήταν ο πρώτος που καλλιέργησε συστηματικά τη δημοτική γλώσσα.
Στα σπουδαιότερα έργα του, εκτός από τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν, είναι: Ο Κρητικός, Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, Ο Πόρφυρας, Η Γυναίκα της Ζάκυθος, Λάμπρος. Κανένα από τα ποιήματα που έγραψε μετά τον εθνικό μας Ύμνο δεν είναι ολοκληρωμένο και με ελάχιστες εξαιρέσεις, τίποτα δεν δημοσιεύτηκε από τον ίδιο.
Ο πρώτος σημαντικός σταθμός στην ελληνόγλωσση δημιουργία του Σολωμού ήταν ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν που ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 1823, ποίημα εμπνευσμένο από την ελληνική επανάσταση του 1821. Το ποίημα δημοσιεύθηκε και στην Ελλάδα (το 1824 στο πολιορκούμενο Μεσολόγγι) και στην Ευρώπη (1825 στο Παρίσι, σε γαλλική μετάφραση, αργότερα και σε άλλες γλώσσες) και η φήμη του ποιητή εξαπλώθηκε πέρα από τα στενά όρια του νησιού του.
Την περίοδο 1833-1838, και ενώ οι σχέσεις με τον αδελφό του είχαν αποκατασταθεί, η ζωή του συνταράχθηκε από μια σειρά δίκες, με τις οποίες ο ετεροθαλής αδελφός του (από την πλευρά της μητέρας του) Ιωάννης Λεονταράκης διεκδικούσε τμήμα της πατρικής περιουσίας, με το επιχείρημα ότι ήταν και αυτός τέκνο του κόντε Νικόλαου Σολωμού.
Παρόλο που η δίκη επηρέασε πολύ τον ψυχισμό του ποιητή, δε στάθηκε ικανή να αναστείλει την ποιητική του δημιουργία. Το 1833 ξεκίνησε η ωριμότερη περίοδος της ποιητικής δημιουργίας του Σολωμού, αποτέλεσμα της οποίας ήταν τα (ανολοκλήρωτα) ποιήματα Ο Κρητικός (1833), Ελεύθεροι Πολιορκημένοι (έως το 1845), Ο Πόρφυρας (1847), τα οποία αναγνωρίζονται ως τα καλύτερα έργα του.
Το 1851 εμφανίστηκαν σοβαρά προβλήματα υγείας και ο χαρακτήρας του έγινε ακόμα πιο ιδιόρρυθμος. Μετά και την τρίτη εγκεφαλική συμφόρηση που έπαθε το 1856 δεν έβγαινε πλέον από το σπίτι. Πέθανε τελικά στις 9 Φεβρουαρίου 1857.
Όταν μαθεύτηκε ο θάνατός του, όλος ο λαός πένθησε. Το θέατρο της Κέρκυρας έκλεισε, η Ιόνιος Βουλή σταμάτησε τις εργασίες της και αποφάσισε να κηρυχθεί πένθος για τον ποιητή. Τα οστά του μεταφέρθηκαν στη Ζάκυνθο το 1865.
newsbeast
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
'' ΣΕ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΣΠΑΘΙΟΥ ΤΗΝ ΤΡΟΜΕΡΗ…ΣΕ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΨΗ ΠΟΥ ΜΕ ΒΙΑ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΗΝ ΓΗ…ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΒΓΑΛΜΕΝΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΑ ΙΕΡΑ…ΚΑΙ ΣΑΝ ΠΡΩΤΑ ΑΝΤΡΕΙΩΜΕΝΗ ΧΑΙΡΕ Ω ΧΑΙΡΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ''…ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ
ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ…….
Η γυναίκα της Ζάκυθος, συγκλονιστικό.
ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ Η ΓΚΟΥΓΚΛ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΜΕΓΙΣΤΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΣΟΛΩΜΟ. ΑΛΛΑ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΚΑΤΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (ΓΙΑ ΜΕΝΑ) ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΩΣ (Ή ΕΣΤΩ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΦΩΣ), ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΗΛΙΟΣ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΗΜΕΡΑ. ΕΔΩ ΟΜΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΚΟΠΕΛΙΑ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΣΕΛΗΝΗ…. ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ – ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΙΜΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗ. ΕΡΩΤΩ. Ο ΕΥΡΩΝ ΑΜΟΙΦΘΗΣΕΤΑΙ……
Περισσοτερο μοιαζει με την Ψυχη η γυναικα.Τα ματια της κοιταζουν στον ουρανο και τα ποδια της ειναι πανω απο την επιφανεια σχεδον,ετοιμη να πεταξει.Σκεφτομενος συνωμοτικα θα λεγα οτι μπορει κατι να ξερουν για καποιο γεγονος.Απ την αλλη πιθανως κ τιποτα.
Κατι τρεχει στα γυφτικα με τον σολωμο…ο εθνικος υμνος της ΕΛΛΑΔΑΣ ειναι το ΥΠΕΡΜΑΧΩ….και αν σαρεσει νικολακη…σιγα μην δημοσιευσεις το σχολιο…