Το μεγάλο κόμμα των ισλαμιστών στην Αίγυπτο ανακάλεσε προηγούμενη απόφασή του και δηλώνει έτοιμο να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας στις εκλογές που θα γίνουν τον επόμενο μήνα!
Η κίνηση αυτή των Αδελφών Μουσουλμάνων έρχεται να συμπληρώσει τις διαδοχικές επιθετικές πρωτοβουλίες τους για να καλύψουν ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό και να καταλάβουν όσο περισσότερες θέσεις γίνεται ώστε να αντιμετωπίσουν από θέση ισχύος το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο έχει αναλάβει την εξουσία μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ πριν από 13 μήνες.
Έτσι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν ξαφνικά ότι ο Χαϊράτ αλ Σάτερ, 61 χρόνων, αντιπρόεδρος του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, που δημιούργησαν οι ίδιοι για να μετάσχουν στις εκλογές, και μεγάλος χρηματοδότης του, θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Ο Σάτερ, ο οποίος έχει φυλακιστεί συνολικά για σχεδόν 12 χρόνια από το καθεστώς του Μουμπάρακ, τυπικά δεν θα μπορούσε να είναι υποψήφιος, αλλά οι στρατιωτικοί έσπευσαν αμέσως την επομένη να αμνηστεύσουν τα αδικήματά του…
Εμφανίζονται έτοιμοι
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν ότι άλλαξαν την απόφασή τους γιατί διαπίστωσαν ότι το Κοινοβούλιο δεν είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθεί στα αιτήματα της «επανάστασης», χρησιμοποιώντας τον προσφιλή όρο για όλους όσοι έλαβαν μέρος στις μεγάλες διαδηλώσεις του περασμένου χρόνου που οδήγησαν στην αποπομπή του Μουμπάρακ. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, αφού εξασφάλισαν την πρωτιά στην εκλογή των μελών του Κοινοβουλίου, δεν δίστασαν να υφαρπάξουν και την πλειοψηφία στη Συντακτική Επιτροπή που θα διαμορφώσει το νέο σύνταγμα και τώρα εμφανίζονται έτοιμοι – παρά τις εσωτερικές αντιθέσεις τους – να διεκδικήσουν και τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας…
Οι αντιδράσεις είναι σκληρές, από όλες τις πλευρές, αλλά πολλοί θεωρούν ότι η κίνησή τους αποβλέπει στο να παραμεριστούν όχι μόνο οι υποψήφιοι των δημοκρατικών, κοσμικών και αριστερών κομμάτων, αλλά και οι υποψήφιοι των ακόμη πιο ακραίων ισλαμιστών.
Ο Χαϊράτ αλ Σάτερ είναι ένας εκατομμυριούχος με επιχειρήσεις επίπλων και υφαντουργίας και θεωρείται εγγυητής σταθερότητας για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Διατηρεί καλές σχέσεις όχι μόνο με άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν παρέλειψε να πιέσει την αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που διαπραγματεύεται την παροχή δανείου 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και, το σημαντικότερο, φαίνεται ότι ήταν ο πρώτος από τα ηγετικά στελέχη της αδελφότητας που δήλωσε επισήμως ότι η Αίγυπτος πρέπει να συνεχίσει να τιμά τις διεθνείς συμφωνίες της, ανάμεσα στις οποίες είναι και η συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ!…
Φαίνεται ότι οι ισορροπιστικές τακτικές των ΗΠΑ δεν είναι άμοιρες ευθυνών για την ξαφνική παρέμβαση των Αδελφών Μουσουλμάνων στην προεδρική εκλογή. Από τη στιγμή που το κόμμα τους αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, είναι ξεκάθαρο ότι όλοι θέλουν να τα έχουν καλά μαζί τους. Και αυτό ισχύει κατά πρώτο λόγο για τις ΗΠΑ, αλλά και για το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο που κυβερνά τη χώρα.
Η αναμέτρηση
Απομένει να δούμε αν η αναμέτρηση ανάμεσα στους στρατιωτικούς και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους θα κορυφωθεί με την ανάδειξη του εκπροσώπου των δεύτερων στη θέση του προέδρου ή αν θα ξεκινήσει μια συναινετική πορεία των δύο δυνάμεων, σε βάρος της πολύ σημαντικής μερίδας του αιγυπτιακού λαού, που αρνείται το δίλημμα «στρατιωτική χούντα ή Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και προτιμά ένα δημοκρατικό καθεστώς, με εγγυημένες όλες τις ελευθερίες και τα δικαιώματα, για όλους τους πολίτες!