Ο στόχος της είδησης που διέρρευσε πρόσφατα, σύμφωνα με την οποία ο Γιάσερ Αραφάτ μπορεί να είχε δηλητηριαστεί από πολώνιο, είναι να μειωθεί το ρίσκο στρατιωτικού χτυπήματος εναντίον του Ιράν.
Αυτή η ερμηνεία των γεγονότων έχει εμφανιστεί στα παγκόσμια ΜΜΕ.
Προ ημερών το τηλεοπτικό κανάλι του Κατάρ «Αλ-Τζαζίρα» ανακοίνωσε ότι ο θάνατος του Παλαιστίνιου ηγέτη το 2004 είναι αποτέλεσμα δηλητηρίασης από πολώνιο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εξέτασης δειγμάτων της ενδυμασίας του Αραφάτ, που έγινε σε ελβετικό Ινστιτούτο. Προβάλλει όμως το ερώτημα – ποιος χρειάστηκε αυτή την πληροφοριακή βόμβα, η οποία κυριολεκτικά ανατίναξε τα πρακτορεία ειδήσεων; Και γιατί αυτό συνέβη σήμερα;
Ο αναλυτής του Ινστιτούτου Αραβολογίας Βλαντίμιρ Σότνικοφ θεωρεί ότι οι παραγγελιοδότες του φόνου πρέπει να αναζητηθούν ανάμεσα στους πολυάριθμους «άσπονδους φίλους» στο στενό κύκλο του Αραφάτ και τονίζει την περίοδο, που επιλέχτηκε γι’ αυτή την πληροφοριακή επίθεση:
«Σήμερα γίνεται προσπάθεια αναζωογόνησης του μεσανατολικού ειρηνευτικού διαλόγου. Μπορεί να πρόκειται για τρόπο άσκησης πίεσης στην Παλαιστίνη. Δεύτερον, στη Μέση Ανατολή υπάρχει η συριακή αντιπαράθεση, η οποία αποκτά όλο και πιό εκρηκτικό χαρακτήρα.
» Όπως φαίνεται, σε ορισμένες δυνάμεις συμφέρει να πραγματοποιηθεί αυτό το ρίξιμο πληροφοριών ακριβώς σήμερα. Και το «Αλ-Τζαζίρα» δεν είναι τυχαία που παράγγειλε την έρευνα εμπειρογνωμοσύνης, δεν ήταν απλώς κάποια παράκληση. Εδώ συνέπεσαν τα συμφέροντα μιας σειράς παικτών με επιρροή στην Εγγύς και Μέση Ανατολή». Λοιπόν στο Ιράν συμφέρει πολύ η εικόνα χώρας, η οποία μπορεί να πληγεί από τις ενέργειες του Ισραήλ.
Τους Ιρανούς θα βοηθούσε, αν οι διαπαλαιστινιακές διαμάχες σχετικά με το ποιος σκότωσε τον Αραφάτ, εξελίσσονταν πραγματικά σε συγκρούσεις. Τότε για το Ισραήλ δεν θα ήταν ο κατάλληλος καιρός για εξαπόλυση χτυπήματος κατά του Ιράν. Ποια άποψη έχουν για το «ιρανικό ίχνος» οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι; Να τι απάντησε στη “Φωνή της Ρωσίας” ο Πρέσβης τους στη Μόσχα Φαέντ Μουσταφά:
«Προς το παρόν δεν έχει εξαχθεί σαφές συμπέρασμα ότι ο Αραφάτ είχε δηλητηριαστεί. Δεν μπορούμε να πούμε σαφώς ποιοι ήταν ενδιαφερόμενοι για το θάνατό του και είμαστε πρόθυμοι για συνεργασία στη διερεύνηση της υπόθεσης. Δεν έχω υπόψη μου οποιαδήποτε σχέση μεταξύ του θανάτου του Αραφάτ και του Ιράν. Θα ήθελα να βασίζομαι σε γεγονότα.
Στην είδηση της «Αλ-Τζαζίρα» δεν αναφέρεται, πού είχε παραχθεί το πολώνιο. Οι ραδιολόγοι, που έκαναν την εξέταση της ενδυμασίας του Αραφάτ, αυτό το ξέρουν πιθανότατα, μέχρι και το συγκεκριμένο εργοστάσιο, είναι πεπεισμένοι οι εμπειρογνώμονες της “Φωνής της Ρωσίας”. Πιθανώς, το πολώνιο μεταφέρθηκε από τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες.
Οι ΗΠΑ δεν δίνουν έμφαση σ΄ αυτό το θέμα, για να μην τις κατηγορήσουν για προκατάληψη. Πολύ περισσότερο που και οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας από τους πιθανούς «παραλήπτες» αυτής της πληροφοριακής διαρροής.
Οι διαχειριστές του katohika.gr διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης ή διαγραφής σχολίων που περιέχουν υβριστικούς – προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Απαγορεύεται η δημοσίευση συκοφαντικών ή υβριστικών σχολίων.Σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων μηνυμάτων θα ακολουθεί διαγραφή
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice