Διαφημίσεις
Τα τρία βραβεία Νόμπελ Φυσιολογίας – Ιατρικής, Φυσικής και Χημείας για το 2010 θα απονεμηθούν στις 4, 5 και 6 Οκτωβρίου αντίστοιχα, ενώ τα μη επιστημονικά βραβεία Νόμπελ, Λογοτεχνίας, Ειρήνης και Οικονομικών Επιστημών, ακολουθούν τις επόμενες ημέρες.Τα βραβεία Νόμπελ απονέμονται από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών και το σουηδικό ιατρικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα.

cosmo.gr


Στις 27 Νοεμβρίου 1895, ο σουηδός βιομήχανος και εφευρέτης, Άλφρεντ Νόμπελ, υπέγραψε τη διαθήκη του, με την οποία αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της τεράστιας περιουσίας του για την απονομή ετήσιων επιστημονικών βραβείων στη Φυσική, τη Χημεία, τη Φυσιολογία-Ιατρική, τη Λογοτεχνία και την Ειρήνη.
Πολύ αργότερα, το 1968, η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας καθιέρωσε ένα βραβείο Οικονομικών Επιστημών στη μνήμη του Νόμπελ.
Από το 1901 έως το 2009 συνολικά 802 φυσικά πρόσωπα (εκ των οποίων 40 γυναίκες και 765 άνδρες), καθώς και 20 οργανισμοί έχουν τιμηθεί με τα βραβεία Νόμπελ.
Ένας μικρός αριθμός επιστημόνων βραβεύτηκε περισσότερες από μια φορά, όπως ο Τζ. Μπάρντιν με τα Νόμπελ Φυσικής του 1956 και 1972, ο Λίνους Πάουλινγκ με το Νόμπελ Χημείας του 1954 και Ειρήνης του 1962 και ο Φρέντερικ Σάνγκερ με τα Νόμπελ Χημείας του 1958 και του 1980.
Η πιο πετυχημένη οικογένεια πάντως στην ιστορία των βραβείων Νόμπελ υπήρξε η οικογένεια Κιουρί. Ο Πιέρ μαζί με τη γυναίκα του, Μαρί, μοιράστηκαν το βραβείο Φυσικής του 1903, μόνη της η Μαρία Κιουρί τιμήθηκε με το Νόμπελ Χημείας του 1911, ενώ το 1935 η κόρη τους Ιρέν μαζί με τον άνδρα της, Φρεντερίκ Ζολιό, πήρε το Νόμπελ Χημείας.
Σημειώνεται, πως κάποιες χρονιές, οι περισσότερες στη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, τα βραβεία δεν απονεμήθηκαν.

Νόμπελ Φυσικής
Είναι το πρώτο που αναφέρθηκε στη διαθήκη του Αλ.Νόμπελ, καθώς στο τέλος του 19ου αιώνα η Φυσική εθεωρείτο ευρέως η κορυφαία επιστήμη.
Συνολικά 103 βραβεία έχουν δοθεί από το 1901 σε 186 επιστήμονες (μόνο σε δύο γυναίκες, εκ των οποίων η μια ήταν η Μαρί Κιουρί), εκ των οποίων 47 φορές σε ένα μόνο επιστήμονα, 28 σε «ζευγάρια» και 28 σε τρεις από κοινού.
Το πρώτο Νόμπελ Φυσικής δόθηκε στο Βίλχελμ Ρέντγκεν για την ανακάλυψη των ακτινών Χ, ενώ το πιο πρόσφατο (2009) δόθηκε στους Τσαρλς Κάο, Γουίλαρντ Μπόιλ και Τζορτζ Σμιθ.
Μετά το 1974, έχει οριστεί ότι το Νόμπελ Φυσικής (όπως επίσης της Χημείας και της Ιατρικής/Φυσιολογίας) δεν μπορεί να απονεμηθεί σε ένα επιστήμονα μετά θάνατο.

Νόμπελ Χημείας
Συνολικά έχουν δοθεί 101 βραβεία σε 156 επιστήμονες (μόνο σε τέσσερις γυναίκες), εκ των οποίων σε 62 μεμονωμένα άτομα, 22 «ζευγάρια» και 17 φορές έχει απονεμηθεί σε τρεις επιστήμονες από κοινού. Ο νεαρότερος νομπελίστας Χημείας υπήρξε ο 35χρονος Φρεντερίκ Ζολιό, ο οποίος το πήρε το 1935 μαζί με τη γυναίκα του Ιρέν Κιουρί, κόρη της Μαρί Κιουρί.
Το πρώτο βραβείο του 1901 δόθηκε στον χημικό Τζάκομπους βαν Χοφ και το τελευταίο (2009) στους Βενκατραμάν Ραμακρίσναν, Τόμας Στάιτζ και Άντα Γιόναθ.

Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής 
Συνολικά 100 φορές έχει απονεμηθεί το βραβείο σε συνολικά 195 άτομα (μόνο σε δέκα γυναίκες), εκ των οποίων σε 37 μεμονωμένους ερευνητές, 31 «ζευγάρια» και 32 φορές σε τρεις από κοινού. Ο νεαρότερος νομπελίστας στην Ιατρική/Φυσιολογία υπήρξε ο 32χρονος Φρέντερικ Μπάντινγκ το 1923.
Το πρώτο βραβείο του 1901 δόθηκε στον Έμιλ φον Μπέρινγκ για τη θεραπεία της διφθερίτιδας με ορό, ενώ το πιο πρόσφατο (2009) στους Έλίζαμπεθ Μπλάκμπερν, Κάρολ Γκράιντερ και Τζακ Σόστακ.

Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek