Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, υποδέχθηκε το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.
Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και στις 12:30 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.
Στη συνέχεια, θα παρατεθεί γεύμα εργασίας.
Συζητήσεις σε ήρεμα νερά, αλλά με ανεξίτηλες κόκκινες γραμμές
Όπως ανέφερε νωρίτερα το TheTOC, η θέση της Ελλάδας είναι σαφής: ότι συζητούμε για την μία και μόνη διαφορά μας με την Τουρκία, η οποία δεν είναι άλλη από την χάραξη ζωνών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει τον τόνο, στην τελευταία του συνέντευξη (σ.σ. ΣΚΑΙ): “Κι αν συμφωνήσουμε τελικά ότι διαφωνούμε, ότι δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας γιατί προσερχόμαστε από πολύ διαφορετικές θέσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε στα πρόθυρα του πολέμου με την Τουρκία” και ξεκαθαρίζοντας εκ νέου ότι η επιδίωξη για “ήρεμα νερά” με την Άγκυρα δεν συνδέεται επουδενί με έκπτωση της εθνικής θέσης.
Από την άλλη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, έρχεται στην Αθήνα με τις γνωστές θέσεις της Άγκυρας, ότι δηλαδή υπάρχει ένα “πακέτο” διαφορών και όχι μόνο η χάραξη των θαλασσίων ζωνών, το οποίο ωστόσο εμπεριέχει ζητήματα που άπτονται των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και συνεπώς απορρίπτονται από την Αθήνα με το…καλημέρα.
“Η εθνική κυριαρχία των κρατών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συζήτησης ή διεθνούς δικαιοδοσίας”, είπε με νόημα ο Γιώργος Γεραπετρίτης στην συνέντευξή του χθες στην Hürriyet, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επαναλαμβάνει σχεδόν μονότονα, ότι “η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει το παραμικρό βήμα πίσω” στις δύο προϋποθέσεις που θέτει για την επίλυση της επίμαχης διαφοράς.
Ο κ. Γεραπετρίτης πάντως εξέφρασε την άποψη ότι στο πλαίσιο της εμπιστοσύνης που οικοδομείται βήμα – βήμα “μπορούμε να προχωρήσουμε συντεταγμένα σε μία ουσιαστική συζήτηση με αμοιβαία εποικοδομητικό πνεύμα”.
Ακόμη και εάν η σημερινή συνάντηση ναυαγήσει, η Αθήνα δεν έχει πρόθεση να σταματήσει τον διάλογο για χαμηλής πολιτικής θέματα, τα οποία όμως βοηθούν τις δύο χώρες να συνομιλούν σε θετικό κλίμα.
“Η διαδικασία του ελληνοτουρκικού διαλόγου έχει και άλλα επίπεδα όπως ο πολιτικός διάλογος, η θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης”, υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές, υποστηρίζοντας ότι στόχος της Αθήνας είναι η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας που είναι απαραίτητοι για να αποφεύγονται οι κρίσεις, οι οποίες στο παρελθόν θα μπορούσαν να βάλουν φωτιά στον αέρα αλλά και στην θάλασσα.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών άλλωστε θα πρέπει να προετοιμάσουν και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο στην Άγκυρα. Συνεπώς οι δίαυλοι θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί, και ο διάλογος να συνεχιστεί με ειλικρίνεια, ώστε να μην σταματήσει αυτή η προσπάθεια εμπέδωσης εμπιστοσύνης και από τις δύο πλευρές.
“Οφείλουμε να διατηρήσουμε την καλή συνεργασία και τους ωφέλιμους διαύλους επικοινωνίας”, ήταν το μήνυμα του Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα της συνάντησης του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή. Σημειώνεται πάντως, ότι αμέσως μετά την σημερινή συνάντηση, οι δύο ΥΠΕΞ θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο, χωρίς όμως να δεχθούν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.
thetoc.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice