Διαφημίσεις

Μέρες κρίσης Μαρτίου 1987: Η Τουρκία “σμπαράλιασε” τις υποτιθέμενες διερευνητικές επεκτείνοντας την χτεσινή Navtex μέχρι τις 21 Μαρτίου για έρευνες του “Τσεσμέ” στην “καρδιά” του Αιγαίου μεταξύ Λήμνου, Χίου και Αλλονήσου.

Η Άγκυρα επιθυμεί με τον τρόπο αυτό να δημιουργήσει τετελεσμένα ώστε να φέρει το πάγιο αίτημα της περί διχοτόμησης του Αιγαίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και των διερευνητικών.

Γι αυτό και βγάζει το “Τσεσμέ” ακριβώς στην περιοχή αυτή.

Πάντως, η ελληνική αποτυχία έχει όνομα και υπογραφή: EΛΙΑΜΕΠ. Αυτοί εισηγήθηκαν την στρατηγική κατευνασμού, το δόγμα “στρατηγικής ψυχραιμίας” και ατέρμονων υποχωρήσεων φτάνοντας την χώρα σε αυτό το σημείο. Αυτοί εμφανίζονταν σίγουροι πως η “Τουρκία δεν θα βγάλει ερευνητικό στο Αιγαίο” μετά τις προκλήσεις στην ΑΟΖ Ρόδου και Καστελορίζου.

Υπενθυμίζουμε πως χτες, η Άγκυρα έβγαλε Navtex για έρευνες του ωκεανογραφικού σκάφους “Τσεσμέ” μέχρι 2 Μαρτίου. Λίγο αργότερα, επέκτεινε την Navtex μέχρι 21 Μαρτίου και ενώ ο 62ος γύρος διερευνητικών θα λάμβανε χώρα μέχρι 5 Μαρτίου.

Θα στείλει το “Τσεσμέ” η Τουρκία;

Αν η Τουρκία αποστείλει το ερευνητικό σκάφος στην “καρδιά” του Αιγαίου είναι σχεδόν βέβαιο ότι η διαδικασία θα τιναχθεί στον αέρα, οι δύο χώρες θα βρεθούν ξανά σε καθεστώς έντασης και κρίσης.

Οι τουρκικές έρευνες θα ξεκινήσουν στις 18 Φεβρουαρίου και θα πραγματοποιηθούν εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Κάτι ανάλογο είχε να συμβεί από το μακρινό 1987 με το ίδιο ακριβώς πλοίο, αλλά με διαφορετικό όνομα, Σισμίκ, και αναβαθμισμένες δυνατότητες.

Οι δύο χώρες έφτασαν εκ νέου στα όρια της πολεμικής σύρραξης

Προειδοποίηση Αμερικανού αναλυτή: Τί ζήτησε η Τουρκία από τις ΗΠΑ για τους S-400

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα μέσω του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, φέρεται να ζήτησε στο πλαίσιο του “Μοντέλου Κρήτης” που πρότεινε για τους S-400, το αντιαεροπορικό σύστημα να εγκατασταθεί είτε απέναντι από την Κύπρο είτε στα Κατεχόμενα!

“Έχουμε ξαναδεί το μοντέλο αυτό, είχε χρησιμοποιηθεί ξανά για τους S-300 στην Κρήτη. Είμαστε ανοιχτοί προς διαπραγμάτευση” είπε ο Ακάρ.

Ο Ακάρ προσπάθησε πάση θυσία να πείσει τους Αμερικανούς ότι οι S-400 έπρεπε να μείνουν στην Τουρκία με κάθε τρόπο και όχι να φύγουν από την χώρα

“Θα τους χρησιμοποιούμε βάση των απειλών. Δεν θα είναι πάντα ενεργοποιημένοι. Άλλωστε και οι S-300 δεν είναι ενεργοποιημένοι” είπε ο Ακάρ.

“Τα Κατεχόμενα συγκεντρώνουν λίγες πιθανότητες καθώς οι ΗΠΑ δεν τα έχουν αναγνωρίσει. Άλλωστε μια τέτοια κίνηση θα είχε σημάνει συναγερμό στους Ευρωπαίους και την Ελλάδα .

Η Αθήνα θα το έβλεπε, και σωστά, ως μια επιθετική κίνηση ελέγχου του συνόλου του νησιού” ανέφερε ο Ryan Bohl, αναλυτής του Stratfor για την Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Ο Nicholas Heras, Διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών Πολέμου, προειδοποίησε λέγοντας :

“Η μετακίνηση των S-400 στα Κατεχόμενα θα ήταν ένα ξεκάθαρο σημάδι πως η Τουρκία προετοιμάζεται για ένοπλη σύγκρουση με την Ελλάδα και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα σε περίπτωση πολέμου”.

Ελληνοτουρκικά



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Spartan

3 σχόλια στο “Μέρες κρίσης Μαρτίου 1987: Η Τουρκία επέκτεινε την Navtex ερευνών του “Τσεσμέ” στο Αιγαίο – Τί ζήτησε από ΗΠΑ για S-400”
  1. Ο ταγίπ…τσεσμέ, και το κούλι…χεσμέ. Αν δεν είναι βέβαια στημένο σκηνικό για επεισόδιο, και μετάβαση ύστερα στο “σφάξε με πασά μου” δικαστήριο.

  2. Ο/Η ΟΥ ΚΑΤΑΙΣΧΥΝΩ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΑ ΙΕΡΑ, ΟΥΔ' ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΩ ΤΟΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΗΝ λέει:

    makeleio.gr/εξωφυλλο/ΓΜ-ΤΟΝ-Θ-ΜΟΥ-ΣΕ-ΖΩΝΤΑΝΗ-ΣΥΝΔΕΣΗ-ΣΤΟ-ΚΕ/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek