“Γη και ύδωρ” δίνουν οι Γερμανοί στην κυβέρνηση προσφέροντας 4 φρεγάτες MEKO A200, εκσυγχρονισμός των 4 ΜΕΚΟ, ενδιάμεση λύση και δύο υποβρύχια Type 214 προκειμένου να εκδιώξουν τις Belharra και τους Γάλλους και να μετατρέψουν το Πολεμικό Ναυτικό εξαρτώμενο από το Βερολίνο.
Ομως οι 4 φρεγάτες ΜΕΚΟ Α200 δεν διαθέτουν ικανότητες Αντιαεροπορικής Άμυνας περιοχής αλλά αντιαεροπορικά βλήματα μέσης ακτίνας. Συνεπώς δεν ικανοποιείται η πάγια επιχειρησιακή ανάγκη του ΠΝ.
Στρατηγικοί σύμμαχοι Γερμανία-Τουρκία
Είναι βέβαιο ότι η γερμανική κίνηση έχει πάρει το “ΟΚ” της Άγκυρας καθώς οι δύο χώρες είναι “στρατηγικοί σύμμαχοι”.
Η Γερμανία που αρνήθηκε να επιβάλλει εμπάργκο στην Τουρκία, που της παραδίδει τα υποβρύχια Type 214, και θέλει να “παρατήσουμε” το Καστελόριζο, επιθυμεί διακαώς να αποτελέσει τη Νο1 πηγή τροφοδοσίας του ΠΝ.
Μετά τα υποβρύχια, να πάρει και το συμβόλαιο για τις φρεγάτες του ΠΝ. Ξεχνά κανείς ότι δεν μπορούσαμε να πιστοποιήσουμε γαλλικές ή ιταλικές τορπίλες στα υποβρύχια μας κλάσης “Παπανικολής” λόγω ασυμβατότητας;
Είναι επίσης βέβαιο ότι το Βερολίνο θα πλησιάσει μέλη της κυβέρνησης και θα προσφέρει μιας ένα είδος “αποτροπής τουρκικής επιθετικής κίνησης” με την προϋπόθεση να κάνουμε αυτό που θέλουν και να παραδώσουμε το Καστελόριζο και την ΑΟΖ Ανατολικής Μεσογείου στην Άγκυρα.
Γι αυτό και λέμε ότι πρόκειται επί της ουσίας για “γερμανικό μπάσιμο” αποτροπής και εκδίωξης των Γάλλων!
Μα καλά προχτές οι ίδιοι οι Γερμανοί δεν έλεγαν ότι “σκορπάμε λεφτά για εξοπλισμούς”;; Τώρα τι έγινε ξαφνικά;
MEKO A200 : Ποια είναι η φρεγάτα που μας προτείνουν οι Γερμανοί
Προχθές Παρασκευή κατέφθασε στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) η γερμανική πρόταση. που περιλαμβάνει 4 φρεγάτες Α200, αναβάθμιση των MEKO 200HN, ενδιάμεση λύση η οποία δεν έχει αποσαφηνιστεί και ναυπήγηση δυο ακόμα υποβρυχίων Type 214. Oλα στην τιμή των 5 δισ που έχει θέσει ως ανώτατο όριο η κυβέρνηση.
Οι Γερμανοί το πάνε ακόμη πιο μακριά επιθυμώντας να ελέγξουν το ΠΝ εις το διηνεκές: Προτείνουν για το μέλλον ακόμη και την φρεγάτα Α300 που βρίσκεται ακόμη στα… χαρτιά!
Οι φρεγάτες MEKO A200 έχουν επιλεγεί από τη Νότιο Αφρική, την Αλγερία και την Αίγυπτο.
Το εκτόπισμα των πλοίων είναι 3.700 τόνοι περίπου, ενώ οι διαστάσεις τους είναι (μήκος x πλάτος x βύθισμα) 121 μέτρα x 16,34 μέτρα x 5,95 μέτρα. Η κίνηση των φρεγατών επιτυγχάνεται με δύο (2) πετρελαιοκινητήρες MTU 16V 1163 TB93 μέγιστης ισχύος 7.940 ίππων έκαστος και έναν αεροστρόβιλο LM2500 των 27.000 ίππων.
Η μέγιστη ταχύτητα των πλοίων είναι 28 κόμβοι (52 χιλιόμετρα την ώρα), Τα πλοία απαιτούν 152 άτομα πλήρωμα και μπορούν να φιλοξενήσουν ταυτόχρονα δύο (2) ελικόπτερα ή δύο (2) UAV ή ένα συνδυασμό των δύο.
Η γερμανική φρεγάτα μπορεί να φέρει 8-16 βλημάτων κατά πλοίων, 32 αντιαεροπορικών βλημάτων μέσης ακτίνας κατηγορίας ESSM (Evolved Sea Sparrow Missile), και σύστημα εγγύς προστασίας RAM (Rolling Airframe Missile).
Όπως γίνεται αντιληπτό δεν είναι πλοίο Αεράμυνας Περιοχής.
Το πλοίο μπορεί να δεχθεί συνδυασμούς ραντάρ όπως τα TRS-4D ή το Saab Giraffe Radar.
Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε (FAZ): “Μάταιο όνειρο η ΑΟΖ στο Καστελλόριζο – Μαξιμαλιστικές οι θέσεις της Ελλάδας”
Η γερμανική εφημερίδα Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε αναφέρει πως το να βλέπει η Ελλάδα και η Κύπρος ΑΟΖ στο Καστελλόριζο, είναι “ένα μάταιο όνειρο” και μια “νεκρή γέννα”.
Συνεχίζονται οι αθλιότητες από πλευράς της Γερμανίας
Εκτενή ανάλυση για τα ελληνοτουρκικά φιλοξένησε πριν λίγες ημέρες η FAZ με τίτλο «Δεν φταίει μόνο η Τουρκία» και υπότιτλο «Η επιθετικότητα της Άγκυρας στο Αιγαίο είναι επικίνδυνη, ωστόσο η Αθήνα συμβάλλει σε αυτή».
Σε εκτενή δημοσίευση η Frankfurter Allgemeine Zeitung παραπέμπει σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Ιδρύματος Μελετών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Südosteuropa-Gesellschaft) με τίτλο «Κλιμάκωση στη Μεσόγειο» και η οποία υποστηρίζει:
«”Η αλληλεγγύη την οποία δικαίως η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ λόγω της τουρκικής επιθετικότητας, δεν μπορεί επ’ ουδενί να σημαίνει ότι οι εταίροι θα πρέπει να συστρατευθούν με ελληνικούς στόχους, οι οποίοι δεν καλύπτονται από το διεθνές δίκαιο”.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ”θα μπορούσε να επικρίνει πιο πειστικά τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της γείτονος χώρας, εάν δεν διατύπωνε και η ίδια από την πλευρά της μαξιμαλιστικές θέσεις”.
Όπως αναφέρεται, αυτό ισχύει κυρίως για τις “ελληνικές αξιώσεις περί κοινής και εφαπτόμενης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Η Αθήνα ισχυρίζεται ότι μια τέτοια ζώνη υπάρχει μπροστά στις ακτές της Τουρκίας και πως στοιχειοθετείται από τη μικρή νήσο Καστελόριζο».
Σύμφωνα με την FAZ, οι συντάκτες της μελέτης του Südosteuropa-Gesellschaft παραπέμπουν σε απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και σε παρόμοια διαμάχη για τις νήσους της Κολομβίας Σαν Αντρές και Προβιδένσια που βρίσκονται μπροστά στις ακτές της Νικαράγουας, για να δείξουν ότι η ελληνική επιχειρηματολογία είναι διάτρητη.
«Σε αυτή τη διαμάχη το Διεθνές Δικαστήριο απεφάνθη σε γενικές γραμμές ότι η θέση των νησιών δεν μπορεί να έχει ως συνέπεια να απομονώνεται η Νικαράγουα στις ακτές της, εξαιτίας μιας κολομβιανής ΑΟΖ. Μεταφέροντάς το αυτό στους γεωγραφικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη, σημαίνει πως η ιδέα μιας ελληνοκυπριακής ζώνης στη Μεσόγειο ”δεν έχει πιθανότητες να γίνει ποτέ ισχύον διεθνές δίκαιο”, αναφέρει η μελέτη.
Μπορεί βάσει της Σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας κάθε κατοικημένο νησί να έχει το δικαίωμα ΑΟΖ. Στις αποφάσεις και διαιτησίες του όμως το Διεθνές Δικαστήριο λαμβάνει υπόψη και τις αξιώσεις που εγείρει η απέναντι παράκτια χώρα βάσει πληθυσμού ή μήκους ακτών. Στην περίπτωση του Καστελόριζου αυτό αφορά μια τουλάχιστον 20πλάσια τουρκική ακτογραμμή στο νότο.
Σύμφωνα με την FAZ «υπάρχουν και άλλοι Έλληνες εμπειρογνώμονες που εκφράζουν αμφιβολίες για τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Αθήνας και την ύπαρξη μια κοινής ελληνοκυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Μεταξύ τους ο Χρήστος Ροζάκης, πρώην δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η αντιπολίτευση αυτή όμως δεν τον ευνόησε: ”Το ότι εκφράζει μια αλήθεια που γνωρίζουν όλοι οι ειδικοί έκανε τον Ροζάκη ανεπιθύμητο πρόσωπο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η θητεία του ως επικεφαλής του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών έληξε τον Ιούνιο του 2020. Μπορούσε να παραταθεί, ωστόσο δεν ήταν επιθυμητό. Αντ΄ αυτού φιλοκυβερνητικά μέσα τον κατηγορούν ως εκκεντρικό ή και ένα είδος προδότη”.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι αντιδράσεις αυτές έχουν έναν απλούστατο λόγο: «Το ανεδαφικό της υπόθεσης Καστελόριζου αποσιωπάται έναντι του ελληνικού κοινού και μάλιστα από όλες τις κυβερνήσεις”.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice