Διαφημίσεις

Κομβικής σημασίας θεωρούνται οι εκλογές στην κατεχόμενη Κύπρο που θα διεξαχθούν στις 11 Οκτωβρίου, με πιθανό δεύτερο γύρο στις 18. Ποιοι είναι οι δύο δρόμοι των Τουρκοκυπρίων που θα κρίνουν μια πιθανή λύση ή μια ενδεχόμενη διαιώνιση του Κυπριακού.

Κάλπες υψίστης σημασίας στήνονται στο ψευδοκράτος της Κύπρου καθότι, σύμφωνα με πολλούς, κρίνεται η κατεύθυνση που θα πάρουν οι Τουρκοκύπριοι αναφορικά με το μέλλον του Κυπριακού.

Με 12 διεκδικητές της ηγεσίας για τις «προεδρικές εκλογές» στα Κατεχόμενα, τέσσερις κομματικούς και οκτώ ανεξάρτητους, το απευκταίο σενάριο μιας οριστικής διχοτόμησης βρίσκεται πιο κοντά από κάθε άλλη φορά.

Και αυτό επειδή η τουρκική πολιτική ηγεσία επιχειρεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το κλίμα είναι ήδη πολωμένο μετά την αποχώρηση της παράταξης του Λαϊκού Κόμματος από την «κυβέρνηση» των Τουρκοκυπρίων, την περασμένη Τρίτη.

Η μάχη θα κριθεί ανάμεσα σε γνωστούς ανεξάρτητους υποψηφίους τον νυν «πρόεδρο» Μουσταφά Ακιτντζί και τον Σερντάρ Ντενκτάς (γιό του ιδρυτή και πρώτου «προέδρου» Ραούφ Ντενκτάς), τον Κουντρέτ Οζερσάϊ (μέχρι πρότινος «Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών» που παραιτήθηκε από το Λαϊκό Κόμμα του οποίου ηγούνταν) και ανάμεσα στον Ερσίν Τατάρ τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας που στηρίζεται από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ανάμεσα στους υποψηφίους ο Τουφάν Έρχιουρμαν, από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) και ο Ερχάν Αρικλί από το Κόμμα της Αναγέννησης(YDP).

Από τη μια πλευρά παρατάσσονται οι πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν την ομοσπονδιακή λύση (βασικός εκφραστής ο Ακιντζί) και την άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό ενώ από την άλλη πλευρά(βασικός εκφραστής ο Τατάρ) οι δυνάμεις που επιδιώκουν οριστική διχοτόμηση.

«Υπάρχουν δύο στρατόπεδα, των Τουρκοκυπρίων που θέλουν να διατηρήσουν την τουρκοκυπριακή τους ταυτότητα και από την άλλη μεριά αυτών που θέλουν να γίνουν μια επαρχία της Τουρκίας και να αφομοιωθούν με αυτήν. Η μια πλευρά θέλει τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ η άλλη πλευρά επιθυμεί τη διχοτόμηση ή τη λύση των δύο κρατών» δηλώνει στο Sputnik o νόμιμος δήμαρχος της Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου.

«Είναι ξεκάθαρη η πρόθεση Ερντογάν για στήριξη Τατάρ. Από την άλλη εμείς πιστεύουμε ότι στο δεύτερο γύρο θα περάσει ο Μουσταφά Ακιντζί και θα λάβει τη στήριξη του δεύτερου αριστερού κόμματος. Αν πραγματικά είναι δίκαιες οι εκλογές, θα κερδίσει ο Μ. Ακιντζί ο οποίος επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού με τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και την ειρηνική συμβίωση των δύο κοινοτήτων».

Όπως αναφέρει, το άνοιγμα των Βαρωσίων ήταν μια πραγματική προσπάθεια επηρεασμού του εκλογικού αποτελέσματος.

«Αναφορικά με τα Βαρώσια αυτό ήταν προβλεπόμενο, το είχαν σχεδιάσει εδώ και καιρό ώστε να στηριχθεί ο Τατάρ στις εκλογές. Μια προσπάθεια επικοισμού των Κατεχομένων κατά παράβαση κάθε διεθνούς σύμβασης, που ισοδυναμεί με τριτοκοσμικές καταστάσεις και εποχές δικτατορικών καθεστώτων».

Όσον αφορά το άνοιγμα των Βαρωσίων, ο δήμαρχος τονίζει ότι μπορεί να αντιστραφεί αυτή η ενέργεια «αν οι χώρες που μπορούν να επηρεάσουν την Τουρκία η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, της εξασκήσουν κάποια πραγματική πίεση καθότι καταπατά κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Και εμείς ως δήμος Αμμοχώστου θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Μπορεί να μην έχουμε πόλη αλλά έχουμε τους νόμιμους κατοίκους της, διασκορπισμένους σε όλη την Κύπρο και όχι μόνο».

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» που επικαλείται στέλεχος του Τουρκικού Ρεπουπλικανικού Κόμματος, ο εκλεκτός του Ερντογάν, Τατάρ, φαίνεται να μην περνά καν στον δεύτερο γύρο των εκλογών αφού βρίσκεται πίσω από τον Μουσταφά Ακκιντζί (24%) και τον Τουφάν Ερχιουμάν (22%) ακολουθώντας τρίτος με ποσοστό 20%.

Μέχρι πρότινος η πλάστιγγα έγερνε υπέρ του Ακιντζί, όμως μετά το άνοιγμα των Βαρωσίων υπάρχει ο φόβος των αναλυτών περί ανατροπής των προβλέψεων και ενδεχόμενου προβαδίσματος Τατάρ.

Από την πλευρά του ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σχολιάζει στο Sputnik:

«Ο Ερντογάν θα δώσει μεγάλη μάχη για να βγει ο Τατάρ. Θέλει τον απόλυτο έλεγχο, όχι μόνο επειδή επιθυμεί να μην υπάρχουν αντιφρονούντες ανάμεσα στους Τουρκοκυπρίους, αλλά επειδή θέλει να αλλάξει τη βάση διαπραγμάτευσης του Κυπριακού. Εκτίμησή μου ότι ενδεχομένως να μην υπάρχει αποτέλεσμα από τον πρώτο γύρο. Με το άνοιγμα των Βαρωσίων ενδέχεται ο Τατάρ να κερδίσει πόντους».

«Η πέτρα του σκανδάλου» είναι για τους Τούρκους, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί. Οι διαφωνίες τους έχουν ενταθεί σε σημείο βαρέων χαρακτηρισμών, τόσο που όπως είχαν υποστηρίξει αναλυτές, οι Τούρκοι θα εργάζονταν για την ανατροπή του, ακόμα και με τα όπλα.

«Ποτέ δεν έχω συνεργαστεί με έναν τόσο ανέντιμο πολιτικό στη ζωή μου», επισήμανε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος σε αυτόν.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε πως το σενάριο που έχει διακινηθεί περί προσάρτησης του ψευδοκράτους στην Τουρκία είναι φρικτό, και πως αυτό είναι ενάντια στο συμφέρον τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και της Τουρκίας.Από την πλευρά του ο Κ. Υφαντής υποστηρίζει ότι το σενάριο αυτό στερείται πραγματικής βάσης καθότι «η Τουρκία θα χάσει κάθε νομιμότητα και κάθε διαπραγματευτική ικανότητα».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι «προεδρικές εκλογές» θα διεξάγονταν στις 26 Απριλίου 2020, αλλά αναβλήθηκαν για τις 11 Οκτωβρίου 2020, λόγω των μέτρων που είχαν ληφθεί για περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19.

sputniknews.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Μια σκέψη στο “Κρίσιμες εκλογές στα Κατεχόμενα: «Κρίνεται το μέλλον του Κυπριακού»”
  1. Όποιος και αν εκλεγεί Τούρκος θα είναι!!!!!!!!!! Κύπρος με Τούρκους Κύπριους ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ. Οι κάτοικοι της Κύπρου ήταν και είναι Έλληνες και μόνο Έλληνες. Όλοι οι άλλοι είναι νοικάρηδες ή φιλοξενούμενοι! Καλύτερα διχοτομημένη παρά ομόσπονδη και να τρέφουμε τους κοπρίτες Τούρκους, όπως επί Μακαρίου που δεν πλήρωναν ούτε ρεύμα ούτε νερό και πολλά άλλα (φόρους κλπ).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek