Με απαράβατο όριο τη μέση γραμμή. Αυτόν τον κανόνα έχουν ακολουθήσει στην έκδοση των NAVTEX για τις έρευνες της ExxonMobil νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου οι ελληνικές Αρχές. Στόχος ο αποκλεισμός της ύπαρξης «γκρίζων σημείων» και κάθε «αφορμής» που θα μπορούσε να δοθεί για αντιδράσεις από την πλευρά της Τρίπολης.
Ενώ την ίδια στιγμή η δυναμική κίνηση του αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι να οριοθετήσει μονομερώς τα δυτικά θαλάσσια σύνορα της χώρας του χαρακτηρίστηκε ως μια δυναμική υπενθύμιση των συμφερόντων του Καΐρου απέναντι στις προσπάθειες της Αγκυρας να καταστήσει τη Λιβύη προτεκτοράτο και νέο χτύπημα στο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019. Μια κίνηση που επιχειρεί να υποχρεώσει τη Λιβύη σε συνομιλίες ή σε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αλλά σε κάθε περίπτωση της δίνει την επιλογή διαφοροποίησης από τις τουρκικές μεθοδεύσεις.
Οι έρευνες της ExxonMobil, δε, στην περιοχή ήταν μια σαφής δήλωση και της παρουσίας των ΗΠΑ, αμέσως μετά την ανακοίνωση του νέου τουρκολιβυκού μνημονίου για τους υδρογονάνθρακες. Σαν ασπίδα προστασίας απέναντι σε μια δήλωση προθέσεων για νέες τουρκικές προκλήσεις μέσω Λιβύης. Η Αθήνα φρόντισε μετά και τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, περί της μη εξουσιοδότησης της μεταβατικής κυβέρνησης να προχωρά σε συμφωνίες σαν το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο, να στείλει άμεσα επιστολή στον ΟΗΕ για να προλάβει μια αντίστοιχη με εκείνη της Αγκυρας του 2019, που επιχείρησε να δώσει επίφαση νομιμότητας στο πρώτο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Κοινό μέτωπο
Η κοινή απάντηση Τρίπολης – Αγκυρας στον ΟΗΕ ήθελε να στείλει ένα μήνυμα κοινού μετώπου και στην Αίγυπτο, χαρακτηρίζοντας την οριοθέτηση Αθήνας – Καΐρου περί θαλάσσιων ζωνών «άκυρη», καθώς και στην Ουάσιγκτον, αφού είχε εκδοθεί η δεύτερη επέκταση των περιοχών ερευνών της ΕxxonMobil πάντα πάνω από τη μέση γραμμή. Το διάταγμα Σίσι σε συνδυασμό με τις έρευνες της ExxonMobil θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα δύο κλειδιά που θα ανοίξουν τον δρόμο για μια διαμεσολάβηση με αμερικανική σφραγίδα, με στόχο μια λύση στα πρότυπα της συμφωνίας Λιβάνου – Ισραήλ. Για κάποιους δε η κίνηση Δένδια να αποχωρήσει από την Τρίπολη, με επεισοδιακό τρόπο τον περασμένο μήνα, δεν είναι ασύνδετη με τις κινήσεις του Καΐρου. Με διπλωματικές πηγές να κάνουν λόγο για διαρκείς επαφές και συνεννοήσεις Ελλάδας – Αιγύπτου.
Το αντίπαλον δέος της διεθνώς αναγνωρισμένης μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης, η κυβέρνηση Μπασάγκα για την εθνική σταθερότητα, με αφορμή το διάταγμα Σίσι κάλεσε Αθήνα, Αγκυρα και Κάιρο να διαπραγματευτούν μαζί του προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση και να βρεθούν λύσεις που θα αποτρέπουν μονομερείς κινήσεις… Ενώ η Αθήνα κρατά και τη δήλωση του επικεφαλής τής εταιρείας πετρελαίου της Λιβύης περί αγωγού που θα συνδέει Ελλάδα – Λιβύη, έστω και σε επίπεδο δηλώσεων.
Οι νέοι δρόμοι της ενέργειας
Τα κοιτάσματα και οι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί φέρνουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και δη τη θάλασσα ανάμεσα σε Κρήτη και Βόρεια Αφρική, στο προσκήνιο των εξελίξεων που υπαγορεύονται και από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και επιβάλλουν απεξάρτηση από τη Μόσχα σε επίπεδο ενεργειακών πόρων. Οι νέοι δρόμοι της ενέργειας στους οποίους η Τουρκία θέλει να συμπεριληφθεί πάση θυσία φέρνουν την Ελλάδα στο επίκεντρο των σχεδιασμών και την Ουάσιγκτον να ενδιαφέρεται για άμεσες λύσεις. Με διπλωμάτες και αναλυτές να θεωρούν ότι σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να μπούμε άμεσα σε μια τροχιά διαπραγματεύσεων για διευθετήσεις προβλημάτων στη βάση συμβιβασμών που θα ξεκλειδώσουν συμφωνίες.
Με την Ελλάδα να στοχεύει να μετατραπεί σε ενεργειακό hub από Αλεξανδρούπολη μέχρι Κρήτη, αλλά και σε έναν σημαντικό παράγοντα όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στα Δυτικά Βαλκάνια, ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι επισκέψεις που προγραμματίζει ο Δένδιας την επόμενη εβδομάδα, ξεκινώντας με Βελιγράδι τη Δευτέρα, Πρίστινα την Τρίτη και Τίρανα την Τετάρτη, όπου αναμένεται συνάντηση τόσο με την αλβανίδα ομόλογό του όσο και με τον Εντι Ράμα…
in.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice