Εδώ και δύο χρόνια η ελληνική εξωτερική πολιτική φαίνεται να δημιουργεί μια συμμαχία που απομονώνει την Τουρκία από την ανατολική μεσόγειο την βόρεια Αφρική και την μέση ανατολή.
Αρχικά με την σύναψη ΑΟΖ με την Ιταλία μετά η μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο και περιμένουμε την ολοκλήρωση της καθώς ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ έχει αναφέρει πολλές φορές οτι η αποκλειστική οικονομική ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως.
Οι καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας Τυνησίας, Μαρόκου και η πλήρης στροφή απο την μουσουλμανική αδελφότητα.Το κρίσιμο χαρτί που ονομάζεται Λιβυή μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο για την ολοκλήρωση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο αλλα και να γίνει πυλώνας για να δημιουργηθεί τριεθνές με Ελλάδα Αίγυπτο και Κύπρο και να γίνει de facto ένωση με την Ελλάς.
Η στήριξη της ελληνίκης πλευράς στον στρατάρχη Χαφτάρ και η προθυμότητα της βουλής των αντιπροσώπων της Λιβυής για ΑΟΖ με την Ελλάδα όχι μόνο μπορεί να απομονώσει την Τουρκία απο την Βόρεια Αφρική αλλά και να καταρρίψει το δόγμα της <<Γαλάζιας Πατρίδας>> καθώς σε περίπτωση πτώσης του Προέδρου Σίσι στην Αίγυπτο και ανάδειξη κυβέρνησης μουσουλμανικής αδελφότητας δεν δίνει πολλά περιθώρια για αλλάγη συμφερόντων με την Τουρκία καθώς ο κύκλος επιρροής της Ελλάδας θα είναι πολύ ισχυρός μετά την σύναψη και κατασκευή των αγωγών East Med Euro Asia Euro Africa.
Μετέπειτα οι συνεργασία με τον Ισραήλ που έχει ξεκινήσει απο το 2007 με το περιστατικό του ρισάλτου Ισραηλινών κομάντο το τούρκικο πλοίο που πήγαινε προς στην Παλαιστίνη ήταν ένα σαφές μήνυμα για την στάση του Ισραήλ .
Οι απείλες της τούρκικης πλευράς προς τους άγιους τόπους είχε ως αποτέλεσμα την εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ με τον αγωγό east med και Euro Asia.
Η συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία έφερε ολική αναβάθμιση στην βιομηχανία μας και η αγορά οπλικών συστημάτων από το ισραήλ όπως τα drone HERON τα αντιαρματικά SPIKE NLOS το σύστημα προστασίας για τα τανκ TROPHY και πιθανόν το αντι αεροπορικό IRON DOME είναι κινήσεις που ενοχλούν εξαιρετικά την γείτονα χώρα.
Συνεχίζοντας , στο Κουρδιστάν του βόρειου Ιράκ το άνοιγμα της ελληνικής πρεσβεία η επίσκεψη του Κούρδου προέδρου στην Αθήνα και η προτροπή για συνεργασία με την Ελλάδα σε οικομικό πολιτιστικό και πολιτικό επίπεδο μπορεί αυτή την στιγμή να μην αποτελεί κάτι φοβερό αλλά σε βάθος χρόνου και στην ίδρυση ενός Κουρδικού κράτους θα υπάρχει μια σημαντική σφαίρα επιρροής της Ελλάδας στην Ανατολή αλλά και ένα ισχυρό αντίβαρο στον τουρκικό επεκτατισμό.
Οι άρτιες σχέσεις Ελλάδας ΗΑΕ και Σαουδικής Αραβίας με το boycottage των τουρκικών προιόντων η αντικατάσταση τους με ελληνικά οι συνέχεις συνεκπαιδεύσης σε στρατιωτικό τομέα και η συνπαραγωγή στην αμυντική βιομηχανία αποτελεί ένα σημαντικό δίαυλο για την ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Αντίθετα βλέπουμε μια Τουρκία να προσπαθεί να γίνει υπερδύναμη και προστάτης των μουσουλμάνων σε χώρες όπως η Αλβανία , η Σερβία που είναι και γείτονες της χώρας μας .
Μπορεί στρατιωτικά να μην αποτελούν απειλή αλλά ειναι ένα ζήτημα που πρέπει να ασχοληθεί η ελληνική πλευρά διότι με αυτό τον τρόπο η Τουρκία μπορεί ξανά να ονειρεύεται Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Συνοψίζοντας, μπορεί η Ελλάδα να αποτελεί εναν σημαντικό παίκτη της γεωπολιτικής σκακιέρας στης Ανατολική Μεσόγειο με ισχυρούς συμμάχους που πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπαρκο για την οριστική καταστροφή της Τουρκία και την αποτροπή απο την απειλή των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
DIOGENES
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice