Διαφημίσεις

Ποιος θα φανταζόταν πριν από λίγες δεκαετίες ότι το μέλλον του Ελληνα κτηνοτρόφου στην τάδε απομακρυσμένη στάνη, θα κρίνεται από το δείκτη Dow Jones; Οτι πυρκαγιές στη Ρωσία ή πλημμύρες στην Καλιφόρνια θα καθόριζαν, σε μεγάλο βαθμό, το δικό του εισόδημα; Λιγότερες από 5 εταιρείες και τζογαδόροι των Χρηματιστηρίων κάνουν παιχνίδι στην πλάτη των Ευρωπαίων παραγωγών στις ζωοτροφές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των καταναλωτών και την πορεία των τιμών του γάλακτος και του κρέατος!

Το ζήτημα της παραγωγής ζωοτροφών επανήλθε φέτος με δραματικό τρόπο στη δημοσιότητα, εξαιτίας των απανωτών limit up. Το πρόβλημα έχει απασχολήσει επανειλημμένα τους Ευρωπαίους εταίρους. Η άνοδος των τιμών των ζωοτροφών, όμως, ήταν και το κερασάκι στην τούρτα για να εγκαταλείψουν αρκετοί Ελληνες κτηνοτρόφοι το επάγγελμα ή να πουλήσουν ζώα του κοπαδιού τους. Εξαιτίας του limit up στις ζωοτροφές και των τιμών του γάλακτος, πρόσφατη έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ έδειξε ότι 18% των αγελαδοτρόφων εγκατέλειψε το επάγγελμα, ενώ οι εισαγωγές βόειου κρέατος – γάλακτος ανήλθαν σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 30% της συνολικής αξίας των εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων. Οπως λένε οι γνωρίζοντες, οι ζωοτροφές διεθνώς ακολούθησαν παρόμοιο δρόμο με τον τζόγο, πάνω στη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας.


Αγοράζουν σόγια


Γεγονός είναι πως ακόμη και Ελληνες κτηνοτρόφοι που διαθέτουν δικές τους καλλιέργειες ή βοσκοτόπια αναγκάζονται ν’ αγοράσουν ζωοτροφές, για να συμπληρώσουν τα σιτηρέσια των ζώων. Οι ελληνικές εταιρείες παραγωγής ζωοτροφών αγοράζουν σόγια, κριθάρι, μαλακό σιτάρι και γενικότερα δημητριακά, τα οποία μεταποιούν σε πέλετς (συμπυκνωμένη ζωοτροφή). Πρόκειται για σπάσιμο κι ανακάτεμα διαφόρων καρπών, με ειδικά μηχανήματα, ώστε τα ζώα να τρέφονται σωστά και να έχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση σε γάλα ή κρέας.


Παρότι η χώρα μας παράγει σε μεγάλο βαθμό ζωοτροφές, θα μπορούσε να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες της αν έβρισκε λύση στο ζήτημα της καλλιέργειας σόγιας, η οποία εισάγεται από το εξωτερικό, θεωρείται η καλύτερη πηγή πρωτεϊνών για τα ζώα και θα μείωνε δραστικά το κόστος παραγωγής.


Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Τάκης Πεβερέτος, τονίζει πως η Ελλάδα «αγοράζει από την Αργεντινή και τη Βραζιλία περίπου 500.000 τόνους σόγιας το χρόνο. Εισάγουμε σόγια που περιέχει 44/100 πρωτεΐνη, διότι τα κουκιά και τα μπιζέλια έχουν αναλογία 32-33/100. Πληρώνουμε τεράστια ποσά για εισαγωγές δημητριακών, από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και τα Βαλκάνια, για να ταΐσουμε τα κοπάδιά μας, ενώ κάνουμε κι ελάχιστες εισαγωγές τριφυλλιού από την Ισπανία».


Κατά τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ανδρέα-Ιωσήφ Γεωργούδη, έχουν επανειλημμένα γίνει προσπάθειες για την παραγωγή σόγιας, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει τ’ ανάλογα αποτελέσματα, κυρίως λόγω καιρικών συνθηκών.


Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΕΚ, στη χώρα μας κοτόπουλα και χοιρινά τρέφονται κυρίως με καλαμπόκι και σόγια ενώ αιγοπρόβατα και μοσχάρια τρέφονται με καρπούς και χόρτα. Στα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή αναλογεί περίπου 60% χόρτο (άχυρο, τριφύλλι, σανός) ενώ το υπόλοιπο 40% αφορά καρπούς, δηλαδή μαλακό σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι κ.ά. Μόλις 1-2% καταναλώνουν ρεβύθια, μπιζέλια, κουκιά. Σημαντικό είναι βέβαια ότι στην Ελλάδα αμνοερίφια και βοοειδή δεν είναι σταβλισμένα, όπως έξω, και τρέφονται με αυτοφυή φυτά της χώρας μας.


«Η ελληνική αγορά καταναλώνει περίπου 4 εκατομμύρια τόνους σύνθετων ζωοτροφών», εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ζωοτροφών, Ηλίας Μελισσουργός. «Με τις ζωοτροφές ασχολούνται περίπου 3.000 ελληνικές εταιρείες και συνεταιριστικές οργανώσεις. Ομως είμαστε εξαρτημένοι από τα διεθνή χρηματιστήρια για την αγορά ζωοτροφών. Στις ΗΠΑ παράγεται μεταλλαγμένη σόγια, αλλά εμείς αγοράζουμε πιστοποιημένη, μη μεταλλαγμένη σόγια, από τη Λατινική Αμερική, η οποία μας κοστίζει ακριβότερα, 5-7 λεπτά. Αγοράζουμε πάντα με χαρτί πιστοποίησης ότι δεν πρόκειται για μεταλλαγμένη σόγια, αλλά ποιος μπορεί να εγγυηθεί με απόλυτη σιγουριά ότι δεν μπορεί να καταστρατηγηθεί η σήμανση»!


Βιοντίζελ


Φέτος, υπήρξαν δύο ακόμη στοιχεία που άλλαξαν τα δεδομένα στην αγορά: Σημειώθηκε ραγδαία εξάπλωση του βιοντίζελ, ειδικά στις ΗΠΑ, η οποία δέσμευσε μεγάλες εκτάσεις, που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για την καλλιέργεια ζωοτροφών, ενώ υπήρξε μεγάλη αύξηση της ζήτησης γαλακτοκομικών προϊόντων από Κίνα και Ινδία, με προοπτική ανόδου.


«Υπάρχουν εκτάσεις που μένουν ανεκμετάλλευτες και θα μπορούσαν να δοθούν για την παραγωγή ζωοτροφών. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χωράφια, δεν τα χρησιμοποιούν ούτε τα νοικιάζουν. Ας τους δοθούν φορολογικά κίνητρα για ενοικίαση χωραφιών για γεωργική – κτηνοτροφική χρήση. Η Ελλάδα έχει να κερδίσει απ’ αυτό», τονίζει ο κ. Πεβερέτος.


Η επιδότηση έστρεψε τον Ελληνα παραγωγό, σε άλλες καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι, υποστηρίζει ο κ. Μελισσουργός. «Σήμερα, το μεγαλύτερο ποσοστό καλαμποκιού προέρχεται από βαλκανικές χώρες, Σερβία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ρωσία ενώ σιτάρια φέρνουμε από Ρωσία, Ουκρανία, Βουλγαρία. Η αγροτική παραγωγή, η αγορά και το χρηματιστήριο είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Οταν ένας εισαγωγέας φέρει ένα καράβι με καλαμπόκι, σταθμίζει πρώτα την τιμή. Αν είναι ανταγωνιστική η τιμή της Βουλγαρίας θα φέρει βουλγάρικο. Αλλά αν θέλουμε να καλλιεργήσουμε ζωοτροφές, πρέπει να προσανατολιστούμε και σε άλλους τρόπους ποτίσματος, πιο σύγχρονους».


Ερευνητές από το ΕΘΙΑΓΕ τόνισαν στην «Ε» ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κουκί, μπιζέλι, βαμβακόπιτα, ακόμη και ελαιόπαστα για να καλύψει ανάγκες της, αλλά και υπολείμματα ελαιοκράμβης. Εξίσου βασικό στοιχείο είναι ότι βαμβάκι, καλαμπόκι, σόγια χρειάζονται πολύ νερό και δεν θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν σε άνυδρες περιοχές.


«Οι Ελληνες παραγωγοί δεν ταΐζουν τα κοπάδιά τους με κρεατάλευρα αλλά είναι απόλυτα εξαρτημένοι από τη Βραζιλία και την Αργεντινή», εξηγεί ο κ. Μελισσουργός. «Ο Ελληνας παραγωγός οφείλει να είναι σύννομος με τους αυστηρούς κανονισμούς, που ορθώς έχει θεσπίσει η Ε.Ε. για την καλή κατάσταση διαβίωσης των ζώων, τα μεταλλαγμένα και την ποιότητα παραγωγής τροφίμων. Μόνο που ο Αργεντινός παραγωγός παράγει φθηνότερο και ανταγωνιστικότερο κρέας. Εχουμε δείξει τις εκθέσεις στους επιτρόπους. Ούτε αυτοί μπορούν να λύσουν το πρόβλημα».


Παιχνίδι


Αν η Ελλάδα παρήγε σόγια, τότε θα μπορούσε να γλιτώσει πολλά χρήματα, τονίζει ο κ. Μελισσουργός. «Σε κάθε κρίση γίνεται συζήτηση για την παραγωγή σόγιας αλλά κάτι στραβώνει στην πορεία κι η ιδέα εγκαταλείπεται. Οι εταιρείες που κάνουν “παιχνίδι” στον τομέα των ζωοτροφών είναι λιγότερες από 5 παγκοσμίως. Μιλάμε για ζωοτροφές, αλλά ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, βαμβάκι, κι είναι προϊόντα που μπαίνουν στα διεθνή χρηματιστήρια. Υπάρχουν σκοπιμότητες, παίζονται χρηματιστηριακά παιχνίδια. Ο,τι γίνεται στην Ελλάδα με τα σπρεντς γίνεται, διεθνώς, με τις ζωοτροφές στο χρηματιστήριο. Εχει συμβεί ν’ αγοράζουμε ένα σακί καλαμπόκι 8 ευρώ τον Σεπτέμβριο και 15 ευρώ τον Μάρτιο. Μιλάμε για τέτοιες μεταβολές τιμών. Τζογάρουν πέντε εταιρείες που τοποθετούν τα χρήματά τους, κι όταν πάμε ν’ αγοράσουμε από 100 ευρώ φτάνει τα 200 ευρώ !»
annio@enet.gr

Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek