Του Γιώργου Λεκάκη
Μια πέτρινη επιγραφή, σε τοπικό γρανίτη, που χρονολογείται στις αρχές του 7ου αιώνα π.Χ. ανακαλύφθηκε στο Κορτάλε / Cortale, στην επαρχία Κατάνια της Καλαβρίας, στην τοποθεσία πρώην μονής, που κατεστράφη από σεισμό το 1783.
(σ.σ.: Κάτι που σημαίνει πως η χριστιανική μονή ήταν κτισμένη επί αρχαιοτάτου ιερού του Ηρακλέους).
«Είναι μια ανακάλυψη που θα ρίξει νέο φως στην ιστορία της Μεγάλης Ελλάδος / Magna Graecia», εδήλωσε ο επί κεφαλής, κ. Mario Pagano.
«Η επιγραφή, την οποία εξακολουθούμε να αποκαλύπτουμε, είναι στο αχαϊκό αλφάβητο και επομένως μπορεί να χρονολογηθεί γύρω στις αρχές του 7ου αιώνα π.Χ.». Από μια πρώτη ανάγνωση είναι μια αφιέρωση στον Βοάριο Ηρακλή, «με την λατρεία Αστάρτη. Το σχήμα της πέτρας είναι βαίτυλος, ένα στοιχείο που ταιριάζει σε αυτήν την λατρεία και συνδέεται με τον διάσημο μύθο της επιχείρησης που ηγήθηκε ο Ηρακλής, να φέρει τα βόδια του Γηρυόνη από την Ερύθεια (= Ερυθραία, κόκκινο νησί, δηλ. που λούζεται στο ηλιοβασίλεμα, νησί που βρίσκεται στην Δύση, στις μυθικές Εσπερίδες). Ο Ηρακλής έπρεπε να φέρει τα βόδια στην Ελλάδα. Άρα θα πέρασε από τις ακτές της Καλαβρίας και της Σικελίας».
«Ο βαίτυλος, προσθέτει ο κ. Pagano, είναι από μόνος του μαρτυρία απώτατης αρχαιότητας και είναι ένα στοιχείο σαφούς φοινικικής επιρροής (σ.σ.: Εδώ σφάλλει ο κ. Pagano – ΔΕΙΤΕ γιατι ΕΔΩ). Στην πραγματικότητα, γνωρίζουμε ένα ιερό από τον κόσμο των Αχαιών με μια βαιτυλική λατρεία, που βρέθηκε στο Μεταπόντιο, και χρονολογείται από το πρώτο μισό του 7ου αιώνα π.Χ. Γνωρίζουμε ότι ήταν αφιερωμένο στον Λυκαίο Απόλλωνα, από ανακάλυψη, κατά την διάρκεια ανασκαφών στην δεκαετία του 1960, μιας επιγραφής σε ένα πέτρινο σύνολο».
«Φαίνεται, συνεχίζει, ότι ο βαίτυλος, χρονολογείται ακόμη πιο πίσω, όπως προκύπτει από ένα αγγείο, που βρέθηκε στην ίδια θέση». Είναι σαφές ότι το ιερό στέκεται σε ένα σταυροδρόμι, από το οποίο πέρναγαν οι άνθρωποι και το εμπόριο. Ο Κρότων ήλεγχε τον ισθμό στην πολύ αρχαία εποχή, αλλά τώρα υπάρχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να προτείνουν μια ηγεμονία της Συβάρεως (πόλεως-αποικίας της Αχαΐας) και αυτή η θεωρία πρέπει να διερευνηθεί».
«Είναι ακριβώς το σχήμα των γραμμάτων», κατέληξε ο κ. Παγκάνο, «και η χρήση τους, που δείχνει ότι ανήκαν στην περίοδο κυριαρχίας της Αχαΐας. Ούτε στην λοιπή Μεγάλη Ελλάδα, ούτε στην Σικελία έχουν βρεθεί τέτοιες αρχαίες πέτρινες επιγραφές».
Το εύρημα πήγε στην έδρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας των επαρχιών Catanzaro, Cosenza και Crotone για περαιτέρω μελέτη.
ΠΗΓΗ: AgCult, 30.4.2019.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Οποιος δεν εχει επισκεφΘεί την ΣικΕΛια- τόπο κάποτε της Μεγάλης ΕΛλάδας δεν μπορεί να καταλάβει την αγάπη και το σεβασμό που δείχνουν οι εκει πολίτες σε ότι είναι αρχαίο.
Τι να λέμε, από πού ν’ αρχίσουμε τις περιγραφές.
Άψογα διατηρημένο,
πεντακάθαρο περιβάλλον,
νυχτερινή φωταψια χωρίς τσιγκουνιά.
Χαίρεσαι να απολαμβάνεις τις επισκέψεις.
ΠΗΓΑ ΣΤΗΝ ΣΙΚΕΛΙΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ. ΤΑ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗ ΝΟΕΣ (ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΕΤΣΙ ΑΝΟΗΤΑ, ΜΥΗΜΕΝΑ).
ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, ΓΝΩΣΤΑ ΑΥΤΑ.
ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΓΝΩΣΤΟ, ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ, ΠΩΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΜΑΥΡΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ ΠΟΛΩΝΟΥ ΓΛΥΠΤΗ. ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΠΑΝΤΑ ΟΜΩΣ, ΕΤΣΙ;
ΤΥΦΛΑ ΝΑ ΕΧΕΙ Η ΚΑΑΜΠΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ.
Λυκαιος Απόλλων
Κρότων
Πυθαγόρας
,
Τί ετοιμάζουν
Τα παιδιά
,
Ξέχασα
Ηρακλής
,
Η αλήθεια είναι οτι, δεν υπάρχει ,αλλος λαος που να έχει τέτοια ιστορία παγκοσμιας εμβελειας και να προσπαθεί καθημερινά, και μετα μανίας να απαξιώνει τον εαυτό του ,την ιστορική του, κληρονομιά και την χώρα του ..ΔΥΣΤΥΧΏΣ ΜΙΑ ΧΏΡΑ ΓΕΜΆΤΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΆ ΣΚΟΥΠΊΔΙΑ ΠΟΥ ΑΠΛΏΣ ΜΙΛΆΝΕ ΕΛΛΗΝΙΚΆ ..ΚΑΙ ΑΥΤΆ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΜΈΝΑ ΛΌΓΩ ΜΗΔΑΜΙΝΗΣ ΠΑΙΔΕΊΑΣ