Εξαιρετικά σημαντική αποκάλυψη κάνει ισραηλινός αναλυτής ο οποίος αναφέρει πως στο Κογκρέσο των ΗΠΑ θέλουν να αντικαταστήσουν την Τουρκία στο ΝΑΤΟ με μια άλλες χώρες!
Η αποκάλυψη έχει γίνει θέμα συζήτησης σε ρωσικούς κύκλους καθώς προέρχεται από τον Μπόρις Ζίλμπερμαν, διευθυντή δημόσιας πολιτικής και στρατηγικής στο “Christians United” για το “Israel Action Fund”.
Ο Μπόρις Ζίλμπερμαν προχωρά στην αποκάλυψη επικαλούμενος πληροφορίες του Eric S. Edelman, πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ τόσο στη Φινλανδία (1998-2001) όσο και στην Τουρκία (2003-2005) και πρώην υφυπουργού Άμυνας για θέματα πολιτικής (2005-2009).
Ας δούμε τι αναφέρει:
“Ο Ερντογάν παίζει διπλά παιχνίδια – Μην υποκύψετε”
“Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχωρά σε μια επίθεση γοητείας. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο αυταρχικός ηγέτης έκανε μια συντονισμένη δημόσια προσπάθεια για να επιδιορθώσει τους δεσμούς με τις περιφερειακές δυνάμεις και να εμπλακεί εκ νέου την Ουάσιγκτον με την ελπίδα να αναζωογονήσει την ετοιμοθάνατη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας.
Αυτά θα ήταν ευπρόσδεκτα νέα εάν ο Ερντογάν αντιμετώπιζε τις πολιτικές που οδήγησαν στη διάλυση των δεσμών του έθνους με δυτικές χώρες, αλλά δεν είναι.
Ο Ερντογάν παίζει διπλά παιχνίδια σε μια σειρά διεθνών ζητημάτων με την ελπίδα να ενισχύσει το καθεστώς του —και του κόμματός του AKP— ενόψει των εκλογών στην Τουρκία του Ιουνίου 2023. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι δημοκρατικοί ηγέτες δεν πρέπει να αποδεχτούν τις προσπάθειές του.
Ο Ερντογάν βλέπει τις τουρκικές σχέσεις με το Ισραήλ και τη δική του σχέση με τον ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, ως κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής του. Έστειλε τον Υπουργό Εξωτερικών του αυτή την εβδομάδα στην Ιερουσαλήμ για την πρώτη επίσκεψη Τούρκου αξιωματούχου εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Οι ισραηλινοί ηγέτες βλέπουν μικρό κόστος σε μια άσκηση προσέγγισης.
Στη χειρότερη, δίνει στο Ισραήλ μια περίοδο σχετικής ηρεμίας καθώς ο ίδιος μπορεί να επιδεινώσει μια σειρά από ζητήματα. Στην καλύτερη περίπτωση, δημιουργεί μια ευκαιρία να αποκατασταθεί η παραγωγική σχέση που υπήρχε πριν από την άνοδο του ίδιου στην εξουσία. Αλλά είναι δύσκολο να δούμε πώς μπορεί να συμβεί το τελευταίο εάν ο Ερντογάν δεν αναφερθεί στον κραυγαλέο αντι-ισραηλινό και αντισημιτικό λόγο και συμπεριφορά της Τουρκίας – συμπεριλαμβανομένων των δικών του σχολίων και της επιμονής της Άγκυρας να φιλοξενεί τους τρομοκράτες της Χαμάς.
Καθώς ο Ερντογάν προσπαθεί να μετατρέψει το ξύδι σε κρασί, η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά την έγκριση του Κογκρέσου για πώληση 400 εκατομμυρίων δολαρίων πυραύλων αέρος-αέρος και άλλης τεχνολογίας ραντάρ και λογισμικού για τη βελτίωση του τρέχοντος στόλου μαχητικών F-16 της Τουρκίας μαζί με μια μεγαλύτερη πώληση σύγχρονων F-16 που ζητά η Τουρκία.
Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα F-35 τον Ιούλιο του 2019 αφού παρέλαβε ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούσαν δικαιολογημένα για τη συνύπαρξη του F-35 με προηγμένα ρωσικά συστήματα. Παρόμοιες ανησυχίες σχετικά με την τελευταία έκδοση του F-16 θα πρέπει να εξεταστούν από το Κογκρέσο.
Πριν από λίγο καιρό οι πωλήσεις όπλων στην Τουρκία πάγωσαν από το Κογκρέσο, και το σκεπτικό που οδήγησε στην απόφαση αυτή δεν έχει αλλάξει.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε πρόσφατα σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, πρώτη φορά για έναν Έλληνα ηγέτη, και η προειδοποίησή του ήταν σαφής, «το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ σε μια εποχή που η εστίασή μας είναι να βοηθήσουμε την Ουκρανία να νικήσει την επιθετικότητα της Ρωσίας, είναι μια άλλη πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.
Και σας ζητώ να το λάβετε υπόψη όταν λαμβάνετε αποφάσεις αμυντικών προμηθειών σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο».
“Επιταχύνει την διάδοση αντιτουρκικού αισθήματος”
Εκτός από τους δεσμούς του με τη Μόσχα, ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την ένταξη της Τουρκίας σε οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ για να αρπάξει άσχετες παραχωρήσεις από τη Δύση.
Η Άγκυρα στέκεται απερίσκεπτα εμπόδιο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία έχει την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν και θα εγκριθεί τελικά.
Αντί να συμφωνήσει σε μια ανταλλαγή, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να επιβάλει “πρόστιμο” στον Ερντογάν για τη απαίτηση ανταλλάγματος σε μια κομβική ιστορική στιγμή για τη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
“Στο Κογκρέσο θέλουν να ανταλλάξουν την Τουρκία με την Φινλανδία και τη Σουηδία”!
Το να δείχνεις τέτοια διχόνοια μπροστά στον φρικτό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας είναι ανεύθυνο, άστοχο και αντίθετο με τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Τουρκίας.
Η αδιαλλαξία του Ερντογάν δεν θα του προσφέρει πόντους μεταξύ των σχεδιαστών πολιτικής που σταθμίζουν τις πωλήσεις όπλων που επιθυμεί. Στην πραγματικότητα, επιταχύνει τη διάδοση του αντιτουρκικού αισθήματος.
Όπως τόνισε ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία Έρικ Έντελμαν, «Υπάρχει ευρεία υποστήριξη για τη Φινλανδία και τη Σουηδία στο Κογκρέσο και πολλά μέλη θα ήθελαν να ανταλλάξουν την Τουρκία στο ΝΑΤΟ με τα άλλα δύο σκανδιναβικά κράτη».
Έως ότου ο Ερντογάν κάνει μόνιμες και επαληθεύσιμες αλλαγές απέναντι στην υποστήριξη της Τουρκίας στους τζιχαντιστές και τις τρομοκρατικές ομάδες, σταματήσει να αψηφά τις κυρώσεις των ΗΠΑ για αγορές ρωσικών όπλων, σταματήσει τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες κατά των συμμάχων στην ανατολική Μεσόγειο και υπονομεύοντας την ενότητα του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω.
Για να αποφύγει μια υπό όρους προσέγγιση στις πωλήσεις όπλων, στα οικονομικά πακέτα και στις εμπορικές συμφωνίες, ο Ερντογάν θα πρέπει να θυμάται το ρητό «δείξε, μην το λες».
Εάν μια μέρα ο Ερντογάν κάνει ενέργειες που υποστηρίζουν ότι λέει, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να απαντήσουν με τον ίδιο τρόπο. Μέχρι τότε, η γλώσσα του Ερντογάν είναι μια υπενθύμιση του ποιος είναι πραγματικά και ποιανού πλευρά είναι.
Τι αναφέρει ο Eric S. Edelman
Από την πλευρά του, ο Eric S. Edelman, τονίζει:
“Παρά τις εκρήξεις των τηλεοπτικών προπαγανδιστών του Κρεμλίνου φαίνεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει «κανένα πρόβλημα» με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Παρά την υποχώρηση του Πούτιν, το αυταρχικό αφεντικό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβαλε ξαφνικά αντιρρήσεις , λέγοντας αρχικά ότι η Τουρκία «δεν έβλεπε θετικά» την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια ενίσχυσε την επιχειρηματολογία του λέγοντας ότι, «Δεν θα πούμε «ναι» σε εκείνες τις [χώρες] που επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία».
Ο Ερντογάν βλέπει τις αιτήσεις Φινλανδίας και τη Σουηδίας ως μια ευκαιρία για την επίτευξη πολλαπλών στόχων τόσο με τη Δύση όσο και με την Ρωσία.
Ο Ερντογάν πρέπει να προχωρήσει με προσοχή, επειδή όπως ανέφερε ο Μιτς ΜακΚόνελ στο Ελσίνκι στις 16 Μαΐου, υπάρχει ευρεία υποστήριξη για τη Φινλανδία και τη Σουηδία στο Κογκρέσο, και πολλά μέλη δεν θα ήθελαν τίποτα καλύτερο από το να ανταλλάξουν την Τουρκία ως μέλος για τα δύο σκανδιναβικά κράτη .
Δεν υπάρχει μηχανισμός για την απομάκρυνση των κρατών μελών από το ΝΑΤΟ, αλλά αυτό το συναίσθημα αντανακλά την απώλεια οποιασδήποτε πραγματικής υποστήριξης προς την Τουρκία από το Καπιτώλιο.
Τέλος, ο Ερντογάν μπορεί επίσης να υπολογίζει ότι η δημιουργία φασαρίας στο ΝΑΤΟ εξυπηρετεί τον σκοπό, να τον κάνει αγαπητό στον Πούτιν και να αναστρέψει την προσοχή της Ρωσίας από τη συνεχιζόμενη προμήθεια drones TB2 Bayraktar στην Ουκρανία.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Ερντογάν και η Τουρκία τελικά θα υποχωρήσουν μπροστά στις πιέσεις από τους άλλους 29 συμμάχους στο ΝΑΤΟ και θα επιτρέψουν στη Φινλανδία και τη Σουηδία να πάρουν τη θέση τους ως ικανοί και υπεύθυνοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.
Αυτό θα γίνει υπενθυμίζοντας στην υπόλοιπη συμμαχία -για άλλη μια φορά- ότι μια αυταρχική Τουρκία παραμένει ένας απρόβλεπτος και αναξιόπιστος σύμμαχος σε μια κρίσιμη γεωστρατηγική τοποθεσία εν μέσω της πιο σοβαρής κρίσης της Ευρώπης από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου” καταλήγει ο ίδιος.
Εμείς θα σημειώσουμε απλά, πως αναζητείται τρόπος εξόδου της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ για να μπουν αρκετές άλλες χώρες…
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Τρελη φαντασια μιλαμε εκπληκτικο το ποσο γρηγορα μπορει καποιος να αναπτυξει ενα συμπερασμα απο επιφανειακες εκδοχες ολα ζαχαρη ολα για το καλο μας ολοι μας αγαπανε ισραηλ ηπα τουρκια ρωσια ουκρανια εδω μεσα και μεις ολοι αγαπιομαστε ειδικα οι πιο παλιοι απο παλια τα πανε καλα εμας χεσε μας τριαντα ειμαστε
Εντελος ράδιο αρβύλα τέτοιες μαλακίες γράφονται από το 2004 και ακόμα τα αναπαράγουν μαλακά Νικολακη σου γαμω το σπιτάκι
Έχω βαρεθεί να διαβάζω ΒΛΑΚΕΙΕΣ, από υποτίθεται ενημερωμένα άτομα.
Στο ΝΑΤΟ ΔΕΝ προβλέπεται αποβολή κράτους-μέλους, ή έστω αναστολή της ιδιότητας κράτους-μέλους. Μόνον οικειοθελής αποχώρηση προβλέπεται. Άρα, κανείς δεν μπορεί να διώξει την Τουρκία.
Επίσης, οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία, όχι πλειοψηφία. Όπως καταλαβαίνετε, η Τουρκία θα καθήσει μέσα στο ΝΑΤΟ όσο κρίνει σκόπιμο, και κάθε φορά θα εκβιάζει με βέτο.
Γιά να φύγει, ΙΣΩΣ μόνο άμα φάει χοντρό εκβιασμό.