Το παιγνίδι αμοιβαίου στοιχήματος με ποδοσφαιρικούς αγώνες, από τα αρχικά γράμματα των λέξεων Προγνωστικά Ποδοσφαίρου. Η πρεμιέρα του έγινε πριν 64 χρόνια και οι τυχεροί εκτός από χρήματα κέρδιζαν και ένα πρωτότυπο δώρο. Το βάρος του σε ρύζι Μπάρμπα Μπεν.
«Ενισχύσατε τον αθλητισμό μας. Δώστε στα ελληνικά νιάτα γήπεδα, γυμναστήρια, πισίνες, στάδια, χαρά και υγεία με ένα Προπο», ήταν το σύνθημα και μήνυμα της πρώτης διαφήμισης.
Η ιστορία του
Η ιδέα για το παιχνίδι ανήκε στον Κωνσταντίνο Γ. Καραμανλή. Εκείνος θέλησε να αξιοποιήσει προς όφελος του κρατικού ταμείου ένα παιχνίδι που θα συνδύαζε την αγάπη του Έλληνα για το ποδόσφαιρο παράλληλα με τον τζόγο. Όταν δημοσιοποιήσε την πρόθεση του ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από την αντιπολίτευση, κεντρώα και αριστερή, που τον κατηγόρησε για ανηθικότητα και διαφθορά, αποκαλώντας τον «πρωθυπουργό του τζόγου».
Μέχρι εκείνη την εποχή, τα μέσα της δεκαετίας του ’50, η μόνη διέξοδος για τον τζογαδόρο ήταν η χαρτοπαιξία και δευτερευόντως τα υπό κρατική εποπτεία λαχεία.
Αντιγράφοντας το ιταλικό Toto Calcio, το 1958 ιδρύεται ο Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ), ένας αποκεντρωμένος δημόσιος οργανισμός, που ανέλαβε τη διοργάνωση του παιγνιδιού.
Το πρώτο ΠΡΟΠΟ και ο πρώτος νικητής
Την Κυριακή 1η Μαρτίου 1959 έγινε ο πρώτος διαγωνισμός, με χιλιάδες Έλληνες να σπεύδουν στα λιγοστά τότε πρακτορεία και μπαίνουν στη διαδικασία να προβλέψουν την έκβαση 12 αγώνων με τα σημεία 1, 2, Χ. Ανάμεσα στους αγώνες δέσποζε το ντέρμπι των αιωνίων, στο οποίο επικράτησε ο Ολυμπιακός με 2-0.
Συνολικά, στον πρώτο διαγωνισμό συμπληρώθηκαν 213.670 στήλες και οι εισπράξεις ανήλθαν σε 1.004.778 δραχμές. Από τη διαλογή που ακολούθησε, βρέθηκε ένα και μοναδικό 12άρι, που ανήκε στον Αθηναίο δικηγόρο Νίκο Πάσσαρη, ο οποίος κέρδισε 228.360 δραχμές.
Την επομένη, ήταν το πρόσωπο της ημέρας και πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες. Στους μεγάλους χαμένους του πρώτου δελτίου, οι διεθνείς παίχτες του Παναθηναϊκού Λάκης Πετρόπουλος και Βαγγέλης Πανάκης, οι οποίοι είχαν προβλέψει νίκη της ομάδας τους επί του Ολυμπιακού κι έτσι περιορίστηκαν στις 4.757 δραχμές που πήρε ο καθένας από τους 47 11άρηδες.
Η αγάπη του κόσμου και η τεράστια αποδοχή
Από το πρώτο παιχνίδι η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τεράστια. Μάλιστα, χαρακτηρίστηκε ο «αιμοδότης του ελληνικού αθλητισμού». Υπήρξε και η αφορμή να γεννηθεί η Α΄Εθνική Κατηγορία ποδοσφαίρου ενώ τον Μάρτιο του 1965 προστέθηκε και 13ος αγώνας ενώ δημιουργήθηκαν και οι κατηγορίες νικητών 13αρηδες, 12αρηδες και 11αρηδες.
Η αρχή για νέα τυχερά παιχνίδια
Από το 1990 τα παιχνίδια που ακολούθησαν ήταν το Λόττο, το Στοίχημα και το Κινο, που φάνηκε να υποσκελίζουν το ΠΡΟ-ΠΟ και να χάνει σιγά- σιγά το ενδιαφέρον του κοινού. Στις μέρες μα; το Στοίχημα πρωτοστατεί στους φίλους των ποδοσφαιρικών αγώνων και του τζόγου.
in.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
YOUR NEW LIMITS TO EXCESS CONSUMPTION
https://www.bitchute.com/video/5q52i-XR3Ec/