Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης συνεχίζει τη δικαστική διαδικασία μιας σοβαρής υπόθεσης απάτης που αφορά 12 κατηγορούμενους και 103 μάρτυρες. Η υπόθεση έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες, καθώς τα θύματα είναι επισκέπτες ινστιτούτου αισθητικής, οι οποίοι πλήρωσαν για αισθητικές παρεμβάσεις προσώπου και σώματος με την πεποίθηση ότι θα τις διενεργούσαν εξειδικευμένοι δερματολόγοι και πλαστικοί χειρουργοί. Ωστόσο, τα άτομα που τους προσέφεραν τις υπηρεσίες δεν είχαν… καμία απολύτως επαγγελματική σχέση με το αντικείμενο!
Το ποσό που καταβλήθηκε από τα θύματα είναι εξαιρετικά υψηλό. Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι πελάτες του ινστιτούτου αισθητικής έχασαν συνολικά 189.000 ευρώ, τα οποία κατέβαλαν για υπηρεσίες που τελικά δεν έλαβαν ποτέ! Οι επισκέπτες του ινστιτούτου, πέρα από την οικονομική ζημία, αντιμετώπισαν και μόνιμα σημάδια στο πρόσωπο και στο σώμα τους, που προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση και αγανάκτηση. Η υπόθεση αφορά μια διετία -από το 2012 έως το 2013- και πλέον αποτελεί μέρος μιας μακράς διαδικασίας στη δικαιοσύνη.
Μετά από την ολιγοήμερη διακοπή των δικασίμων, η διαδικασία για την υπόθεση συνεχίζεται με την αίσθηση ότι η δικαιοσύνη θα αργήσει πολύ να αποδώσει το δίκιο στους αδικημένους. Παρ’ όλα αυτά, το μέγεθος της υπόθεσης, με τους 12 κατηγορούμενους και 103 μάρτυρες, προκαλεί τη συνεχιζόμενη παρουσία του θέματος στα δικαστήρια. Στην πορεία της διαδικασίας, όμως, η απάτη “αποδυναμώθηκε” νομικά. Το ποσό της απάτης μειώθηκε μετά από ενστάσεις που κατατέθηκαν και έγιναν δεκτές, γεγονός που συνέβαλε στη μετατροπή του αδικήματος από κακούργημα σε… πλημμέλημα!
Αυτό σημαίνει ότι το αδίκημα δεν πληρούσε πλέον τις προϋποθέσεις για να καταδικαστούν οι κατηγορούμενοι για κακούργημα, καθώς το ποσό που θεωρούνταν ως ζημία για τα θύματα έπεσε κάτω από το απαιτούμενο όριο των 120.000 ευρώ. Επιπλέον, λόγω της παρέλευσης της οκταετίας από τη διάπραξη του αδικήματος, η υπόθεση παραγράφηκε και οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν!
Η εξέλιξη αυτή -που μόνο ως σκάνδαλο φαντάζει- έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, κυρίως από τα θύματα της απάτης, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη και απογοητεύτηκαν από το σύστημα. Η αίσθηση ότι η υπόθεση εξαφανίζεται από το ακροατήριο έχει δημιουργήσει μία εικόνα αδικίας που δεν είναι μοναδική στις δικαστικές αίθουσες. Η συνεχής αναβολή, οι παραγραφές και η αβεβαιότητα γύρω από τις υποθέσεις που οι πολίτες περιμένουν να αποκαλυφθούν αποτελούν συχνά εικόνες απογοήτευσης στα δικαστήρια.
Η διαδικασία για την υπόθεση αυτή ξεκίνησε το 2013, όταν τα πρώτα θύματα κατήγγειλαν την απάτη στην αστυνομία. Η έρευνα ξεκίνησε άμεσα, με την ασφάλεια Θεσσαλονίκης να εξετάζει τα στοιχεία και να καταθέτει τη δικογραφία στην Εισαγγελία. Παρ’ όλα αυτά, η υπόθεση παρέμεινε για χρόνια στα γραφεία των ανακριτών, με ελάχιστες προόδους, παρά την ύπαρξη νέων στοιχείων. Το παραπεμπτικό βούλευμα εκδόθηκε το 2017, τέσσερα χρόνια μετά την αρχική μήνυση, με την υπόθεση να αρχίζει να δείχνει σημάδια παραγραφής αν δεν είχε εξελιχθεί ταχύτερα.
Η συγκεκριμένη υπόθεση παρουσιάζει μια ιδιαίτερη νομική διάσταση, καθώς η διάταξη για τη δίωξη της απάτης άλλαξε το 2019, με το νέο νόμο να επιτρέπει στους θύματα να αποσύρουν τις εγκλήσεις τους. Η αλλαγή αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσού της απάτης κάτω από το όριο του κακουργήματος. Το γεγονός αυτό ήταν καθοριστικό για την εξέλιξη της υπόθεσης, καθώς η υπόθεση μετατράπηκε από κακούργημα σε πλημμέλημα, γεγονός που εξασφάλισε την παραγραφή και την απαλλαγή των κατηγορουμένων.
Η απογοήτευση των θυμάτων αποτυπώνεται με τον πιο έντονο τρόπο στις δικαστικές αίθουσες. Όταν το δικαστήριο ανακοίνωσε την παραγραφή της υπόθεσης, οι πολίτες που είχαν προσέλθει για να βρουν δικαίωση και επιστροφή των χρημάτων τους, ένιωσαν την αδικία με όλο τους το είναι. Η αντίδραση αυτή αποτυπώνεται έντονα στην εικόνα μιας γυναίκας που περίμενε να αποδοθεί δικαιοσύνη και έφυγε από την αίθουσα απογοητευμένη από το σύστημα. Όπως χαρακτηριστικά είπε: “Το βλέμμα μίας γυναίκας που ήλπιζε να της επιστραφούν χρήματα ήταν εκείνη την ώρα η προσωποποίηση της οργής”.
Από το 2013 μέχρι το 2019, η υπόθεση πέρασε από μια σειρά αναβολών και καθυστερήσεων, χωρίς καμία ουσιαστική πρόοδο στην έρευνα και τη δικογραφία. Παρ’ όλα αυτά, το ποσό της απάτης μειώθηκε λόγω της απόσυρσης εγκλήσεων από ορισμένα από τα θύματα, μειώνοντας το συνολικό ποσό σε 133.000 ευρώ, κοντά στο όριο του πλημμελήματος. Η αποδοχή της ένστασης από τη συνήγορο υπεράσπισης και η περαιτέρω μείωση της ζημίας έφεραν την τελική απόφαση, η οποία επέφερε την παραγραφή του αδικήματος λόγω του χρόνου που είχε παρέλθει από την τέλεσή του.
Πηγή: Enternow
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice