Συναγερμό στο ελληνικό Πεντάγωνο έχει προκαλέσει η εισβολή του τουρκικού γεωτρύπανου «Φατίχ» στην κυπριακή ΑΟΖ. Τα τελευταία 24ωρα η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας επανεξετάζουν ενδελεχώς σενάρια με στόχο – αν απαιτηθεί – να δοθεί μήνυμα στην Αγκυρα, το οποίο θα μπορούσε να έχει ακόμη και στρατιωτική χροιά.
Ανώτατες στρατιωτικές πηγές σημείωναν στα «ΝΕΑ» πως όλες οι τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου βρίσκονται υπό τη στενότατη παρακολούθηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Εντούτοις, προσθέτουν, προς το παρόν τον πρώτο λόγο έχει η Κυπριακή Δημοκρατία – μολονότι καθημερινά οι τουρκικές προκλήσεις στρέφονται και εναντίον της Ελλάδας, καθώς χθες είχαμε 57 παραβιάσεις στο Αιγαίο – και γι’ αυτόν τον λόγο οι χειρισμοί της Αθήνας πρέπει να είναι εξαιρετικά λεπτοί και προσεκτικοί. Μόλις προ ημερών, άλλωστε, ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης διαμήνυσε από την Κύπρο πως «παραμένουμε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και τους κοινοτικούς εταίρους και συμμάχους μας για τις επόμενες ενέργειες και υποστηρίζουμε την Κύπρο σε όλες τις ενέργειες».
Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι σε περίπτωση που η Αγκυρα αποφασίσει να κλιμακώσει κι άλλο τις ήδη παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ με το γεωτρύπανο «Φατίχ» – που ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε ως δεύτερη εισβολή – η Αθήνα και το υπουργείο Αμυνας έχουν καταλήξει σε μία σειρά ενεργειών για να μπει τέλος στους τουρκικούς «τσαμπουκάδες» και να στηριχτεί η Κύπρος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό το σχέδιο αντίδρασης θα είναι σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία και θα έχει κλιμάκωση ανάλογα με τις τουρκικές ενέργειες.
Ειδικότερα, τα σενάρια αντίδρασης της Αθήνας, που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι, κλιμακώνονται σε τρία στάδια:
1. Αυστηρά διαβήματα. Είναι το πρώτο στάδιο αντίδρασης που έχουν επιλέξει Αθήνα και Λευκωσία. Τέτοιες ενέργειες έχουν ήδη γίνει από την Κύπρο και την Ελλάδα τόσο με την καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων μέσω σκληρών ανακοινώσεων αλλά και με διαβήματα και καταγγελίες στον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ.
Αυτό κατ’ ουσίαν έκαναν χθες ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αναστασιάδης στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Ρουμανία, με στόχο η Ευρώπη να εξετάσει τη χρήση περιοριστικών μέτρων κατά της Τουρκίας. Πρόκειται για μία τακτική που θα συνεχιστεί. Την πρωτοφανή προκλητικότητα της Αγκυρας μάλιστα αναμένεται να θέσει στους ευρωπαίους ομολόγους του και ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης κατά τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας την προσεχή Τρίτη.
2. Οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Είναι το δεύτερο στάδιο με το οποίο Αθήνα και Λευκωσία σχεδιάζουν να στείλουν ηχηρό μήνυμα αν η Αγκυρα επιμείνει να προχωρήσει σε γεωτρήσεις μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.
Υπάρχει, άλλωστε, το προηγούμενο με τις κυρώσεις που είχε επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία. Είναι πολύ πιθανόν δηλαδή Ελλάδα και Κύπρος να εισηγηθούν στην ΕΕ τέτοιου είδους κυρώσεις ή διακοπή των προενταξιακών κονδυλίων στην Τουρκία.
3. Ναυτικός αποκλεισμός. Τρόπους αντίδρασης εξετάζουν στο υπουργείο Αμυνας αλλά και στη Λευκωσία και στην περίπτωση που η Αγκυρα επιχειρήσει να τραβήξει κι άλλο το σχοινί των προκλήσεων στέλνοντας πολεμικά πλοία μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Ειδικά δε στο ενδεχόμενο που τα τουρκικά πλοία θα επιδιώξουν να «στήσουν» σκηνικό σύγκρουσης. Μία αντίδραση που εξετάζεται είναι η δημιουργία «ασπίδας προστασίας» γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ, ένας ναυτικός αποκλεισμός της Τουρκίας δηλαδή, με την εμπλοκή πολεμικών πλοίων, ώστε να αποτραπούν προκλητικές ενέργειες. Ομως μία τέτοια ενέργεια – διευκρινίζεται – δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί μόνο από την Ελλάδα αλλά απαιτείται και η ναυτική συνδρομή άλλων μεγάλων δυνάμεων, όπως των ΗΠΑ και της Γαλλίας.
tanea.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Τίποτε δεν θα γίνει διότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι μόνο διαβήματα και εν τωμεταξύ η Τουρκία θα προχωρήσει σε νέα τετελεσμένα γεγονότα μέχρι τις εκλογές στην Κων/πολη. Αν υπάρξουν τετελεσμένα γεγονότα καλύτερα είναι να γίνει οικουμενική κυβέρνηση
η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας επανεξετάζουν ενδελεχώς σενάρια με στόχο – αν απαιτηθεί – να δοθεί μήνυμα στην Αγκυρα, το οποίο θα μπορούσε να έχει ακόμη και στρατιωτική χροιά.
Σιγά – σιγά παιδιά μην τους σπάσετε τα κεραμίδια.