Μια σημαντική αποκάλυψη από το BN
Πώς ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης μετέτρεψε τη διαγραφή σε επιλέξιμη ρύθμιση
Μετά από επτά μήνες από το θανατηφόρο δυστύχημα στα Τέμπη και τον θάνατο 57 επιβατών κυρίως νέων ανθρώπων, η κρατική μηχανή παραμένει απαθής απέναντι στην μνήμη των νεκρών παιδιών και των οικογενειών τους όταν οι υπουργοί της κυβέρνησης δεν είναι σε θέση να κάνουν πράξη τη δέσμευση του πρωθυπουργού για τη διαγραφή δανείων από τους servicers.
To ΒΝ έγινε αποδέκτης των εγγράφων που αποδεικνύουν ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού δεν υλοποιείται στη δική τους περίπτωση όταν η οικογένεια του Δημήτρη Ναλμπάντη έχασε τον μονάκριβο γιό του Νίκο Ναλμπάντη 29 ετών.
Ο αδικοχαμένος Νίκος στα Τέμπη έφερε στο προσκήνιο τη θλιβερή ιστορία του πατέρα του ως οδηγός φορτηγού βρέθηκε στις φυλακές στην Τουρκία διότι το αυτοκίνητο μεταφοράς είχε κρύπτες που δεν γνώριζε ο οδηγός και πατέρας του Νίκου, ο οποίος καταδικάστηκε στην Τουρκία σε 20 χρόνια φυλακή και σήμερα εκτίει την ποινή σε ελληνικές φυλακές.
Όσο ήταν εν ζωή ο γιός του Νίκος είχε ως σκοπό ζωής να φέρει τον πατέρα πίσω ελεύθερο στην Ελλάδα.
Η κατάληξη ήταν ο 29χρόνος να χάσει τη ζωή του στο μοιραίο τρένο και ο πατέρας να βρίσκεται στην Ελλάδα.
Ο οικογενειακός φίλος της οικογένειας Π.Β. ανέλαβε να ταχτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες από την ταφή του Νίκου μέχρι τις οικονομικές υποχρεώσεις.
Ο Δημήτρης Ναλμπάντης είχε ένα στεγαστικό δάνειο 130.000 ευρώ και δύο πιστωτικές κάρτες μικρής αξίας.
Η CEPAL διάγραψε μέρος του δανείου
Η αναζήτηση της υπόσχεσης του πρωθυπουργού για διαγραφή χρεών από τον οικογενειακό φίλο Π.Β απέδειξε ότι δεν υλοποιείται διότι το δάνειο έχει μεταφερθεί στη CEPAL μία από τις ισχυρές εταιρείες του κλάδου διαχείρισης κόκκινων δανείων.
Η διοίκηση της εταιρείας επέλεξε να κάνει διαγραφή της οφειλής στα επίπεδα των 100.000 ευρώ και απαιτεί από την οικογένεια να αποπληρώσει το υπόλοιπο ποσό που προσδιορίστηκε στις 25.000 ευρώ.
Τι ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά το δυστύχημα.
Στις 10 Μαρτίου 2023 ανακοίνωσε 11 μετρά για τις οικογένειες των θυμάτων από διορισμούς στο Δημόσιο μέχρι δωρεάν ψυχολογική περίθαλψη. Το τρίτο κατά σειρά μέτρο περιελάμβανε τη διαγραφή δανείων. Συγκεκριμένα η κυβερνητική στην ανακοίνωση περιέγραφε τα εξής: Σε συνεννόηση με τα τραπεζικά ιδρύματα και τους διαχειριστές δανείων, κατόπιν πρωτοβουλίας τους, δανειακές υποχρεώσεις για τις οικογένειες των θυμάτων, οι οποίες απορρέουν από συμβάσεις στεγαστικών ή προσωπικών δανείων, ανεξάρτητα εάν οι οφειλές αυτές εξυπηρετούνται ή μη, διαγράφονται.
Πώς η διαγραφή έγινε κατά περίπτωση ρύθμιση
Η δέσμευση του πρωθυπουργού ανατράπηκε από τους αρμόδιους υπουργούς οι οποίοι με την παλαιοκομματική αντίληψη υποχρέωσαν τις τράπεζες και τους servicers να διαγράψουν τα δάνεια χωρίς καμία οικονομική συνεισφορά.
Οι τράπεζες υπάκουσαν στην κυβερνητική απόφαση διότι έχουν «ανοικτούς» λογαριασμούς με το κράτος αλλά οι servicers παρότι περιλαμβάνονται στην απόφαση δεν υπάκουσαν στη δέσμευση αλλά προχώρησαν σε μερική διαγραφή και ζητούν από το δανειολήπτη να πληρώσει ένα μέρος της οφειλής.
Το κράτος στην αδυναμία του να καταλάβει ότι η υπόσχεση για διαγραφή γίνεται χωρίς να βάλλει ένα ευρώ από τα κρατικά ταμεία απαιτεί από τους πιστωτές να τα διαγράψουν χωρίς να καλύπτει το κόστος.
Η γενναιοδωρία της CEPAL εξαντλήθηκε σε ποσό διαγραφής των 100.000 ευρώ αλλά η κυβερνητική απόφαση δεν με την ανάληψη του κόστους.
Το πλαφόν του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μέχρι τις 200.000 ευρώ
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε ερώτηση του βουλευτή Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της Βουλής Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλος με τίτλο « Έχει υλοποιηθεί στο ακέραιο η κυβερνητική εξαγγελία για τα δάνεια των συγγενών των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών;»
Η απάντηση του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη στην ουσία ακυρώνει τη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αφού συμπεριέλαβε μεταξύ άλλων «ότι για δάνεια ποσού 200.000 € η διαδικασία αξιολόγησης του αιτήματος βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σημειώνεται δε ότι ακόμα και σε περιπτώσεις οφειλών που δεν κρίθηκαν επιλέξιμες (π.χ.
επιχειρηματικά δάνεια, κτλ.) προτάθηκαν σημαντικές λύσεις ρύθμισής τους με μερική άφεση χρέους.
Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης έβαλε πλαφόν τις 200.000 ευρώ και εξαίρεσε τα επιχειρηματικά δάνεια και μετέτρεψε τη διαγραφή σε ρύθμιση.
Η CEPAL εκπληρώνει στο ακέραιο την πολιτική γραμμή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας που λέει για ρύθμιση από τους διαχειριστές δανείων ενώ οι οικογένειες των θυμάτων θυμούνται τη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν υλοποιείται στο σύνολο της.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
bankingnews.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice