Τις παραμέτρους μίας “χρυσής τομής”, που να αποτελεί μία κοινά αποδεκτή και, πάνω απ’ όλα, πολιτικά διαχειρίσιμη συμφωνία και στην Αθήνα και στα Σκόπια ψάχνει το Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή τη σημερινή συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Μάθιου Νίμιτς, αλλά και την αυριανή μετάβαση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα της πΓΔΜ.
Εξάλλου, οι χθεσινές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου και η διαβεβαίωσή του πως η κυβέρνηση “θα φτάσει μέχρι τέλους” συνιστούν ανακούφιση για την κυβέρνηση, που έβλεπε με εμφανή ανησυχία τα διάφορα πολιτικά σενάρια περί “αποσταθεροποίησης” να παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας. Δεν ήταν τυχαία, άλλωστε, η αντίδραση κύκλων του Μεγάρου Μαξίμου αργά χθες το απόγευμα, μετά την κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων: “Οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου βάζουν οριστικά τέλος στα σενάρια περί κυβερνητικής κρίσης διάφορων καλοθελητών του παλιού πολιτικού συστήματος”, έλεγαν οι εν λόγω πηγές, προσθέτοντας πως “όσο κι αν κάποιοι δε θέλουν, θα είναι αυτή η κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα έξω από τα μνημόνια και την επιτροπεία”.
Η “εκκρεμότητα” παραμένει
Βεβαίως, στις ίδιες δηλώσεις του, ο Πάνος Καμμένος δεν διαβεβαίωσε μόνο περί την σταθερότητα του κυβερνητικού σχήματος. Ταυτοχρόνως, επαναβεβαίωσε τη διαφωνία του ίδιου και του κόμματός του με την χρήση του όρου “Μακεδονία” -κάτι που σημαίνει ότι το θέμα κάθε άλλο παρά λήξαν πρέπει να θεωρείται για το Μαξίμου. Ωστόσο, η άποψη που επικρατεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι πως δεν πρέπει “να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο”. Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να συνεχίσει στις ράγες της διαπραγμάτευσης με την πΓΔΜ και, αν τυχόν υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση, τότε να ξεκινήσει και η επιχείρηση πολιτικής διαχείρισής της. “Τώρα, που μιλάμε θεωρητικά, είναι εύκολα τα λόγια. Αν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση λύσης στο τραπέζι, που να αποδέχονται και τα Σκόπια, τότε όλοι θα μετρηθούν όχι μόνο με αυτή την πρόταση, αλλά και με το βάρος της Ιστορίας”, λένε κυβερνητικοί παράγοντες, αφήνοντας να εννοηθεί πως τότε μπορεί το “όχι” να μην είναι εύκολη υπόθεση -και αυτό δεν αφορά μόνο τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά κυρίως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις καίτοι παραμένουν στο τραπέζι οι διαφωνίες που έχει εκφράσει ο Πάνος Καμμένος για την χρήση του όρου “Μακεδονία”.
“Αντίβαρο” του Συντάγματος
Τούτων δοθέντων, η σημερινή συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, κάθε άλλο παρά προσχηματική είναι. Αντιθέτως, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σκοπεύει να διεξαγάγει μία ουσιαστική συζήτηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, προκειμένου σιγά σιγά οι ψηφίδες της διαπραγμάτευσης να μπαίνουν, μία μία στο παζλ της τελικής λύσης.
Παράλληλα, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση επιμένει στην “απόσυρση των αλυτρωτικών θέσεων και προθέσεων της γείτονος” -όπως επισήμανε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό “Real” και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος – αλλά και ότι οι πολιτικές δυσκολίες της κυβέρνησης Ζάεφ για αναθεώρηση του Συντάγματος μπορεί να αποδειχθούν ανυπέρβλητες, στην Αθήνα αναζητείται ένας τρόπος ανάληψης πολιτειακών δεσμεύσεων εκ μέρους της γειτονικής χώρας, χωρίς όμως να απαιτείται “εδώ και τώρα” αναθεώρηση του Συντάγματος. Μάλιστα, από το κυβερνητικό επιτελείο ουδόλως απαρατήρητη πέρασε και σχετική τοποθέτηση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος grosso modo υποστήριξε πως αν υπογραφεί μία διεθνής συμφωνία -όπως έγινε με την Ενδιάμεση Συμφωνία – αυτή θα είναι ισχυρότερη από τον καταστατικό χάρτη της γειτονικής χώρας.
Επ’ αυτού, άλλωστε, ο υπουργός Επικρατείας δεν έκρυψε χθες ότι στην κυβέρνηση εξετάζονται όλα τα σενάρια, με τελικό στόχο την “χρυσή τομή” επίτευξης λύσης με απόκρουση του αλυτρωτισμού: “Υπάρχουν και οι νομικοί μηχανισμοί, αλλά και οι διπλωματικοί και πολιτικοί μηχανισμοί, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια λύση που θα βρίσκεται σε αρμονία με αυτά τα οποία αποτελούν την εθνική μας τοποθέτηση. Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι η ηγεσία της πΓΔΜ, η πολιτική ηγεσία φαίνεται ότι έχει επιδείξει βούληση για μια σοβαρή διαπραγμάτευση χωρίς γκρίζες ζώνες και κάνει μια πραγματική προσπάθεια για να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Και νομίζω ότι σε αυτή τη φάση, τουλάχιστον, σε αυτό πρέπει να εμμένουμε. Η γνώμη μου είναι ότι, εφόσον υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές, θα βρεθούν οι κατάλληλοι νομικοί μηχανισμοί, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μια θετική λύση”, επισήμανε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αφήνοντας να διαφανεί ότι ένα -ισοδύναμο – “σχέδιο Β” σε σχέση με το Σύνταγμα της πΓΔΜ κάθε άλλο παρά είναι εκτός πραγματικότητας…
news247.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΚΑΜΕΝΟΥ?
ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΤΟΥΝ ΒΟΡΕΙΑ ΠΑΙΟΝΙΑ ή ΔΑΡΔΑΝΙΑ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΩΝΕΣ!
Μέχρι τώρα μας έλεγαν ότι θα αναγκάσουν τα Σκόπια να αφαιρέσει από το σύνταγμα τους τα αλυτρωτικά άρθρα.Τώρα, αφού τα Σκόπια δήλωσαν ότι αυτό δεν γίνεται,οι δικοί ψάχνουν να βρουν πλαν Β… Μιλάμε για έσχος.Οτι θέλουν τους κάνουν,τους δουλεύουν και μετά αυτοί δουλεύουν εμάς.
Μια άλλη εκδοχή ονομασίας “Δημοκρατία δίπλα στη Μακεδονία”